KAKO ĆE SVE ZAVRŠITI?

[FOTO] Ruska djevojčica glavna je priča Igara; donosimo vam scene s treninga gdje je vladao 'zavjet šutnje', a u javnost su poslane jasne poruke iz Moskve

10.02.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Ruska klizačica Kamila Valijeva (15), koja je u središtu kontroverze oko navodnog pozitivnog nalaza na doping, pojavila se na treningu, ali je i dobila potporu od ruskih vlasti

Rusija je osvojila ekipno zlato u umjetničkom klizanju na ZOI u Pekingu, a Kamila Valijeva je prva žena koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji. No do ceremonije dodjele medalja nije došlo, a vjeruje se da je razlog što je ruska tinejdžerica pala na doping testu, ali koji je prema nekim napisima bio napravljen još u prosincu i tek je sada 'uskrsnuo'.

Mlada klizačica dobila je podršku Kremlja iz Moskve, ali glasnogovornik ruskih vlasti Dmitrij Peskov nije želio potvrditi izvješća o pozitivnom testu u ruskoj reprezentaciji.

'Izvješća su se rasplamsala među onima koji nisu imali provjerene informacije. Kao i obično, ne znajući detalje, svi su počeli pisati svašta. Nećemo se pridružiti takvima', rekao je Peskov.

I dalje ostaje nejasno kada je točno uzet pozitivan test, no ruski list RBC Sport u srijedu je izvijestio da je napravljen u prosincu i da je izašao na vidjelo tek tijekom Zimskih olimpijskih igara.

'Jedini primarni izvor informacija trebao bi biti MOO. Čuli ste izjave MOO-a, nema smisla ovdje išta dodavati. Vodimo se MOO-om i želimo našim sportašima, uključujući i Valijevu, samo zlatne medalje', dodao je Peskov.

Valijeva je favorit za osvajanje zlata u ženskom umjetničkom klizanju u pojedinačnoj konkurenciji. Taj događaj počinje 15. veljače, a tek će se vidjeti hoće li nastupiti Valijeva koja je u četvrtak ipak trenirala, ali nikome od medija nije bilo dozvoljeno da je ispituje o neugodnoj situaciji.

  • +6
Ruska klizačica Kamila Valijeva Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Iako MOO nije spomenuo nijednog sportaša u vezi sa pozitivnim slučajem, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova objavila je u četvrtak na Twitteru video u kojem izražava svoju podršku Valijevi.

'Čuda mogu biti jednostavno pred nama, a ono što je Kamila Valijeva napravila je pravo čudo. Mogu objasniti zašto je to čudo. To je čudo jer je nakon što je završila svoj program osvojila srca cijelog svijeta. Ovo je fenomenalno. Opet vidimo pred našim očima taj sukob dobra i zla i želju zla da se količina dobra učini što manjom, kako bi dobro izgubilo snagu.'

  • +13
Kamila Valijeva ruska klizačica, Olimpijske igre 2022. Izvor: Profimedia / Autor: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Inače, Valijeva je navodno bila pozitivna na trimetazidin, lijek koji se koristi za anginu pektoris ili bol u prsima uzrokovanu koronarnom arterijskom bolešću. Situacija se dodatno komplicira jer je Ruskinja prema Svjetskom antidopinškom kodeksu 'zaštićena osoba' jer je mlađa od 18 godina. Sada nekoliko različitih pravnih timova radi na ovom slučaju prije nego što se donese konačni zaključak o ruskoj klizačici.

Trimetazidin je inače Svjetska antidopinška agencija zabranila još 2014. godine, taj lijek je problematičan jer poboljšava protok krvi i podiže izdržljivost te se nalazi u kategoriji zabranjenih 'modulatora hormona i metabolizma'.