sp u nogometu 2022.

[FOTO] Pobjeda Ekvadora na otvaranju Svjetskog prvenstva; Enner Valencia s dva je gola presudio Katru

Bionic
Reading

U prvom susretu na 22. Svjetskom nogometnom prvenstvu, dvoboju 1. kola skupine A, Ekvador je u Al Khoru 2:0 pobijedio domaćina prvenstva Katar

Po prvi put u povijesti se dogodilo da je domaćin prvenstva izgubio utakmicu na otvaranju, a prvo ime Ekvadora bio je kapetan Enner Valencia koji je postigao oba gola za pobjednički sastav. U 16. minuti je pogodio s bijele točke, a u 31. lijepo glavom za 2:0.

Već u trećoj minuti susreta Ekvador je poveo, zabio je Valencia nakon što je nekoliko puta grdno pogriješio katarski golman Al Sheeb, a cijela domaća obrana djelovala konfuzno. No, nakon određenog vremena i provjere VAR-a gol je poništen zbog zaleđa.

Vrlo brzo je bila primjetna prilična razlika u kvaliteti Katra i Ekvadora pa je tako južnoamerička reprezentacija napadala u valovima, a Katar je posebnu boljku pokazivao u igri nakon prekida, ali i u bilo kojem drugom segmentu igre. I nije dugo trebalo Ekvadoru za novo vodstvo. Katarski golman je srušio Valenciju u svom šesnaestercu, a isti igrač je mirno izveo jedanaesterac za 1:0 svoje reprezentacije.

Ništa Katar nije mogao, a povećanje vodstva dogodilo se u 31. minuti. Angelo Preciado je ubacio, a sjajno je loptu glavom zahvatio Valencia i zabio svoj drugi gol za 2:0 Ekvadora.

  • +27
Katar - Ekvador, SP u nogometu, 20.11.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Domaća reprezentacija imala je samo jednu pravu šansu u prvom dijelu, a u smiraju prvih 45 minuta Almoez Ali je loše reagirao u skoku te nije ugrozio suparnički gol.

U nastavku ogleda Ekvador je držao loptu, kontrolirao ritam i imao prvu pravu šansu, ali je u 55. minuti udarac Ibarre lako zaustavio Al Sheeb.

U posljednjih dvadesetak minuta Ekvador je dodatno spustio gas, ali ni to Katar nije iskoristio za nešto konkretno. U 75. je iz dalje pokušao Akram Afif, ali je bio daleko od preciznog...

Zadovoljni s dva gola prednosti Ekvadorci su kroz cijelo drugo poluvrijeme igrali u mnogo laganijem ritmu, nisu stiskali ne bi li postigli i treći gol, dok je domaćin najbolju šansu čekao sve do 86. minute.

Tada je Muntari vrlo dobro pucao s ruba šesnaesterca, ali mreža Ekvadora se nije zatresla te je sve završeno pobjedom Južnoamerikanaca 2:0.

U ovoj će skupini A u ponedjeljak, s početkom u 17 sati, utakmicu 1. kola odigrati Nizozemska i Senegal. U 2. kolu domaćin Katar igra protiv Senegala, a Ekvador protiv Nizozemske.

  • +24
Navijačice na utakmici Katar - Ekvador, SP u nogometu, 20.11.2022. Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

SP, skupina A (1. kolo)

KATAR - EKVADOR 0:2

Stadion Al Bayt. Gledatelja: 60.000, Sudac: Daniele Orsato (Italija)

STRIJELCI: 0:1 Valencia (16-11m), 0:2 Valencia (31)

KATAR: Al Sheeb - Al-Rawi, Khoukhi, Hassan - Miguel, Hatem, Boudiaf, Al Haydos (od 71. Waad), Homam Ahmed - Almoez Ali (od 71. Muntari), Akram Afif.

EKVADOR: Galindez - Ang. Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan - Ibarra (od 68. Sarmiento), Mendez, Caicedo (od 90. Rodriguez), Plata - Valencia (od 77. Cifuentes), Estrada (od 90. Franco).

Žuti kartoni: Al Sheeb, Almoez Ali, Boudiaf, Akram Afif (Katar), Caicedo, Mendez (Ekvador)

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal