Liga prvaka

[FOTO] Kakav spektakl! Manchester City revanširao se zvijezdama PSG-u te osigurao prvo mjesto; dalje idu još Inter, Real i Sporting

24.11.2021 u 23:25

Bionic
Reading

U srijedu je još pet momčadi osiguralo prolaz u osminu finala ovosezonske Lige prvaka. U pitanju su Manchester City, PSG, Inter, Real Madrid i Sporting. Bilo je jako uzbudljivo, a na nekim utakmica i - spektakularno

Podsjetimo kako su prije srijede isti cilj ostvarili Liverpool, Ajax, Bayern, Manchester United, Chelsea i Juventus.

U derbiju večeri Manchester City je u skupini A, na svom Etihadu, svladao Paris St. Germain 2:1 čime je uzvratio Parižanima za poraz ranije u natjecanju. Obje su se momčadi plasirale u osminu finala, s tim da je Manchester City ovom pobjedom osigurao prvo mjesto (četiri boda više od PSG-a).

Kao i u Parizu, tako je i ovaj put City bio momčad koja je diktirala ritam igri, kombinirala i napadala, ali i veliki dio utakmice propuštala šanse. PSG se orijentirao na brze kontranapade koje su munjevito izvodili Neymar, Messi i Mbappe, a gosti su i poveli u 50. minuti kada je Mbappe provukao loptu ispod Edersona. No, bolja igra Cityja na kraju je ipak rezultirala preokretom i pobjedom. Strijelci su za tri boda Cityja bili Sterling u 63. i Gabriel Jesus u 76. minuti.

  • +8
Utakmica 5. kola Lige prvaka: Manchester City - PSG Izvor: EPA / Autor: Peter Powell

Da ne postoji drama u posljednjem kolu oko klubova koji nastavljaju natjecanje u osmini finala pobrinuo se Leipzig koji je razbio Club Brugge u gostima s 5:0. Apsolutno sve u ovom susretu bilo je riješeno u prvom poluvremenu nakon kojeg su gosti vodili 4-0. Dva gola je postigao Šveđanin Forsberg (jedan iz jedanaesterca), dok su po jedan dodali Nkunku i Andre Silva. U nadoknadi je još jednom domaću mrežu naciljao Nkunku.

top golgeteri

Haller dostigao Lewandowskog

Postigavši oba gola u pobjedi Ajaxa 2:1 protiv Bešiktaša, Sebastien Haller je dostigao napadača Bayerna Roberta Lewndowskog na ljestvici strijelaca Lige prvaka. Obojica su postigla po devet golova.

Iza njih je napadač RB Leipziga Christopher Nkunku sa sedam golova, dok su zvijezde Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo i Liverpoola Mohamed Salah zabili po šest pogodaka.

LJESTVICA STRIJELACA:

  • 9 - Haller (Ajax), Lewandowski (Bayern Munchen)
  • 7 - Nkunku (RB Leipzig)
  • 6 - Cristiano Ronaldo (Manchester United), Salah (Liverpool)
  • 5 - Benzema (Real Madrid)
  • 4 - Goncalves (Sporting Portugal), Mahrez (Manchester City), Sané (Bayern Munich)
  • 3 - Adeyemi (RB Salzbourg), Dybala (Juventus), Džeko (Inter), Gabriel Jesus (Manchester City), Griezmann (Atletico Madrid), Messi (PSG), Nunez (Benfica), Paulinho (Sporting), Vanaken (Club Bruges)...

Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol igrao je do 80. minute za Leipzig koji sada ima četiri boda kao i Club Brugge te će se u zadnjem kolu boriti za Europsku ligu.

U skupini D sva je neizvjesnost isparila prije posljednjeg kola pa su se tako u osminu finala plasirali papirnati favoriti madridski Real i milanski Inter. Ostaje jedino pitanje tko će biti prvi u skupini. Real ima dva boda prednosti i domaću utakmicu baš protiv Intera u posljednjem kolu.

U ovom 5. kolu prvi je posao obavio Inter koji je na San Siru svladao Šahtar s 2:0. Igrač utakmice bio je Edin Džeko koji je postigao oba pogotka, oba u drugom poluvremenu, s tim da je za drugi pogodak asistirao hrvatski nogometaš Ivan Perišić.

Nakon Intera uspješno je posao obavio i Real koji je u gostima pobijedio Šerif 3:0, čime se revanširao moldavskom klubu koji je ranije u sezoni šokantno slavio na Santiago Bernabeu 2:1. Strijelci su za slavlje Reala bili Alaba u 30., Kroos u 45. i Benzema u 55. minuti, dok je hrvatski nogometaš Luka Modrić odigrao cijelu utakmicu za goste.

U skupini C ranije je prolaz u osminu finala izborio Ajax, koji je u srijedu ostvario i petu pobjedu u isto toliko nastupa. Ovaj put je svladao Bešiktaš u gostima (2-1) uz dva gola sjajnog Hallera. Nizozemcima se iz ove skupine u osmini finala pridružio Sporting koji je u Lisabonu bio bolji od Borussije s 3:1.

  • +3
Utakmica 5. kola Lige prvaka: Šerif - Real Madrid Izvor: EPA / Autor: Dumitru Doru

Junak domaće momčadi bio je Pote koji je zabio oba gola u prvom dijelu (u 30. i 39. minuti). S obzirom na rezultat utakmica se u nastavku potpuno otvorila te su šanse frcale na obje strane. Borussia je dominirala i opsjedala domaća vrata, dok je Sporting bio iznimno opasan u kontrama. No, Borussiji je i ovaj put silno nedostajao Haaland, jer nitko nije mogao realizirati ni jednu dobru priliku za mogući povratak. Sve je za Borussiju palo u vodu kada je u 74. minuti pocrvenio Can. Sporting je sve riješio u 81. kada je za 3-0 zabio Pedro Porro, dok je u nadoknadi Malen tek potpisao počasni gol Dortmunđana.

Hrvatski nogometaš Marin Pongračić je za Borussiju igrao do 67. minute, a Sporting kolo prije kraja ima tri boda više od kluba iz Dortmunda, a s obzirom na bolji međusobni omjer ne može više izgubiti tu prednost.

U skupini B Liverpool je nastavio pobjednički marš te je savršen (svih pet pobjeda) i nakon slavlja na Anfieldu protiv Porta od 2-0. Gosti su držali nulu tijekom prvog dijela, ali su u nastavku pravo mjesto pogađali Thiago Alcantara i Salah.

Prava gužva je iza leđa Liverpoola budući je Milan ostvario prvu pobjedu u skupini nakon 1-0 u Madridu protiv Atletica (Šime Vrsaljko igrao od 77. minute). Jedini strijelac je bio džoker s klupe Junior Messias u 87. minuti i sada, kolo prije kraja, Porto ima pet, a Atletico i Milan po četiri boda.

Klupko će se tako rasplesti u zadnjem kolu u kojem Milan dočekuje rasterećeni Liverpool, dok Atletico odlazi u goste kod Porta.

Liga prvaka

SKupina D

Inter-Šahtjor Donetsk2:0
Sheriff-Real Madrid0:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Real Madrid540112
2.Inter531110
3.Sheriff52036
4.Šahtjor Donetsk50141

Sljedeće utakmice

7.12.Real Madrid-Inter
7.12.Šahtjor Donetsk-Sheriff

Skupina A

Club Brugge-RB Leipzig0:5
Manchester City-Paris Saint Germain2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Manchester City540112
2.Paris Saint Germain52218
3.RB Leipzig51134
4.Club Brugge51134

Sljedeće utakmice

7.12.Paris Saint Germain-Club Brugge
7.12.RB Leipzig-Manchester City

Skupina B

Atletico Madrid-Milan0:1
Liverpool-Porto2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Liverpool550015
2.Porto51225
3.Milan51134
4.Atletico Madrid51134

Sljedeće utakmice

7.12.Milan-Liverpool
7.12.Porto-Atletico Madrid

Skupina C

Bešiktaš-Ajax1:2
Sporting Lisabon-Borussia Dortmund3:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Ajax550015
2.Sporting Lisabon53029
3.Borussia Dortmund52036
4.Bešiktaš50050

Sljedeće utakmice

7.12.Borussia Dortmund-Bešiktaš
7.12.Ajax-Sporting Lisabon