sp u nogometu 2022.

[FOTO] Golijada na utakmici Portugala i Gane, a Cristiano Ronaldo postao je rekorder svjetskih prvenstava

Bionic
Reading

Nogometaši Portugala otvorili su svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u skupini H pobjedom protiv Gane 3:2, a ujedno je na tom ogledu Cristiano Ronaldo postao rekorder svjetskih prvenstava

Najbolji strijelac Portugala svih vremena Cristiano Ronaldo zabio je prvi gol na susretu te je time postao prvi nogometaš u povijesti koji je postigao barem gol na pet svjetskih prvenstava.

U 73. minuti Gana je izjednačila na 1:1 golom Andre Ajewa, dok su Portugalu prve bodove osigurali Joao Felix i Rafael Leao golovima u 78. i 80. minuti. Do kraja je u 89. Bukari smanjio na 3:2, a debelo u sudačkoj nadoknadi Gana je mogla čak doći do 3:3, no Portugal se sretno spasio i na kraju upisao startnu pobjedu.

Od početka je bilo vidljivo da će Portugalci biti ti koji će davati ton igri i više napadati, ali je isto tako prvo poluvrijeme pokazalo da neće baš lako stvarati veliki broj prilika protiv, u obrani, zgusnutog suparnika.

No, već u 10. minuti Portugal je mogao povesti. Cristiano Ronaldo je bio u odličnoj situaciji, išao je sam prema suparničkom golmanu, no pogriješio je pri primanju lopte i kasnije nije mogao ispraviti tu pogrešku. Samo nekoliko minuta kasnije opet je Ronaldo bio u glavnoj ulozi, ali njegov visoki skok i udarac glavom nisu urodili ničim ozbiljnim.

U 31. minuti Cristiano Ronaldo je zatresao mrežu, ali američki sudac Elfath je ranije prekinuo akciju zbog Portugalčevog prekršaja u napadu. Do kraja poluvremena trajao je još blagi pritisak Portugala uz jedan pokušaj Otavija. Gana nije doslovno ništa napravila u prvih 45 minuta, gotovo se isključivo branila od ne osobito žestokih naleta suparnika.

Prvu šansu u nastavku imala je Gana. U 55. minuti je pokušao Kudus, ali je lopta prošla pored vratnice, a deset minuta nakon toga Portugal je poveo. U borbi za loptom, u šesnaestercu Gane, bili su Ronaldo i Salisu. Došlo je do međusobnog, ne osobito jakog, kontakta. No, Ronaldo je pao, a Elfath je dosudio jedanaesterac kojeg je najbolji portugalski strijelac pretvorio u vodstvo 1:0.

Bio je to njegov 118. gol za reprezentaciju Portugala u karijeri, a ujedno je postao prvi nogometaš u povijesti koji je zabio barem jedan gol na pet različitih Svjetskih prvenstava. Na četiri različita SP-a dosad su golove zabijali Pele, Messi, Klose i Seeler.

Zbog rezultatskog minusa Gana se morala otvoriti te je vrlo brzo i izjednačila. Prvo je u 70. minuti Kudus dobro pokušao s 30 metara, a potom je isti igrač, kraj spore portugalske obrane, asistirao Andre Ayewu koji je pogodio za izjednačenje na 1:1.

  • +24
Portugal - Gana, SP u nogometu, 24.11.2022. Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA

Kratko je trajala radost afričke reprezentacije koja je potom bila slomljena u samo nekoliko minuta. U 78. minuti je Joao Felix okončao kontranapad tako što je lijepo prebacio golmana Ati-Zigija, dok je već u 80. bilo 3:1, a jednako lijepo je loptu u mrežu plasirao Rafael Leao koji je tek nekoliko minuta ranije ušao u igru. U oba slučaja asistent je bio Bruno Fernandes.

Uspjela je Gana smanjiti u 89. minuti golom Bukarija, kada je opet loše reagirala portugalska obrana, ali do boda Ganci ipak nisu uspjeli doći iako su gotovo u 100. minuti imali sjajnu priliku za to. Portugalski golman Diogo Costa je grdno pogriješio, ali Williams nije uspio zabiti za 3:3.

U drugom kolu, 28. studenoga, Portugal igra protiv Urugvaja (20 sati), a Gana protiv Južne Koreje (14 sati). Na ljestvici vodi Portugal s tri boda. Urugvaj i Južna Koreja imaju po jedan, dok je Gana bez bodova.

Standings provided by Sofascore

PORTUGAL - GANA 3:2

  • Stadion 974
  • Gledatelja: 42.600
  • Sudac: Ismail Elfath (SAD).
  • STRIJELCI: 1-0 Cristiano Ronaldo (65-11m), 1-1 A. Ayew (73), 2-1 Joao Felix (78), 3-1 Rafael Leao (80), 3-2 Bukari (89)
  • PORTUGAL: Diogo Costa - Cancelo, Dias, Pereira, Guerreiro - Bruno Fernandes, Neves (od 77. Rafael Leao), Otavio (od 56. Carvalho) - Bernardo Silva (od 88. Goncalo Ramos) - Cristiano Ronaldo (od 88. Joao Mario), Joao Felix (od 88. Palhinha).
  • GANA: Ati-Zigi - Seidu (od 66. Lamptey), Amartey, Djiku, Salisu (od 93. Semenyu), Rahman Baba - Partey, Kudus (od 77. Bukari), Abdul Samed (od 93. Kyereh), A. Ayew (od 77. J. Ayew) - Williams.
  • Žuti kartoni: Danilo, Bruno Fernandes (Portugal), Kudus, Ayew, Seidu, Williams (Gana)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal