euro 2021.

[FOTO] Finska niti nakon 99 godina čekanja nije uspjela pobijediti Rusiju, ali slavlje 'zbornaje komande' upropastila je teška ozljeda Fernandesa

Bionic
Reading

U susretu 2. kola B skupine Europskog nogometnog prvenstva Rusija je u St. Peterburgu pobijedila Finsku 1:0 ostvarivši prvu pobjedu na europskim prvenstvima nakon 2012. godine

Gol za pobjedu Rusije zabio je Aleksej Mirančuk na asistenciju Artema Džjube u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena. Bila je to Džjubina osma asistencija uz 14 golova u posljednje 21 utakmice za Rusiju.

Nakon što je iznenadila Dansku u susretu koji je obilježio srčani udar Christiana Eriksena, Finska je protiv Rusije imala priliku pobjedom osigurati osminu finala. No, nije uspjela, Rusija je slavila i tako se vratila u igru za prolaz nakon početnog poraza od Belgije.

Finska je sjajno ušla u susret i već u 4. minutu je postigla gol. Strijelac je ponovo bio Pohjanpalo, no gol je poništen nakon asistencije VAR-a i to zbog minimalnog zaleđa.

Šest minuta kasanije i Rusi su imali veliku priliku. Mirančuk je odlično s lijeve strane uposlio Ozdojeva koji je pucao preko gola.

U nastavku prvog dijela Rusija je dominirala, no nije uspjela stvoriti neku ozbiljniju priliku sve do same završnice poluvremena kada je Mirančuk pogodio za 1:0.

Odlično su Dzjuba i Mirančuk kombinirali, a veznjak Atalante je akciju zaključio pogodivši suprotan kut finskog gola.

U 52. minuti malo je nedostajalo da Rusija poveća vodstvo, Golovin je pucao s 20 metara uz desnu vratnicu finskog gola. Novu priliku Rusi su imali u 66. minuti, ali je Žemaletdinov bio neprecizan.

U 72. minuti sve je mogao razriješiti Kuzajev, no Hradecky je sjajnom reakcijom obranio taj pokušaj.

Finci su u završnici sve karte bacili u napad, ali nije bilo konkretnosti u završnici i na koncu je ostalo 1:0 za 'zbornaju komandu'.

Nažalost, ovaj je susret obilježila je teška ozljeda Brazilca s ruskom putovnicom Marija Fernandesa.

Stadion u St. Peterburgu utihnuo je u 25. minuti utakmice. Na jednu visoku loptu skočili su Brazilac s ruskom putovnicom Mario Fernandes i Irac s finskim državljanstvom Daniel O'Shaughnessy. Bio je to uobičajeni zračni duel kakav se viđa na svakoj utakmici.

No, Fernandes je u skoku izgubio ravnotežu, pao preko O'Shaughnessyja i svom silinom tresnuo na travnjak. Pad je izgledao baš gadno... Brazilac s ruskom putovnicom ostao je nepomično ležati, a odmah su mu u pomoć priskočili liječnici ruske reprezentacije, a potom i liječnička služba na samom stadionu.

Intervencija je bila brza, nesretnom je Fernandesu imobiliziran vrat te je na nosilima iznesen s terena i prebačen u najbližu bolnicu.

  • +15
Finska - Rusija, Euro 2021.; 16.6.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Za sada se ne zna koliko su teške ozljede ruskog reprezentativca...

Ujedno je ovo bila prva pobjeda ruske reprezentacije na Europskim prvenstvima u posljednjih šest susreta, a zadnju su ostvarili 2012. godine u 1. kolu protiv Češke 4:1.

Dodajmo i kako je jedinu pobjedu Finska protiv SSSR-a ili Rusije ostvarila još davne 1912. godine na Olimpijskim igrama u Stockholmu 2:1.

U drugom susretu iz ove skupine u četvrtak se sastaju Danska i Belgija, dok će u 3. kolu, 21. lipnja igrati Finska i Belgija, te Rusija i Danska.

Na ljestvici vode Belgija, Rusija i Finska s po tri boda.