DESET OD DESET

[FOTO] Fantastični Novak Đoković potvrdio da je kralj Australian Opena i osvojio rekordni 22. Grand Slam u karijeri; Grk bez šanse!

29.01.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Novak Đoković pobjednik je Australian Opena nakon što je poslije tri sata igre u finalu svladao Stefanosa Tsitsipasa u tri seta 6:3, 7:6(4), 7:6(5)

Srpski tenisač nastavlja pisati povijest svjetskog tenisa, osvojio je 22. Grand Slam u karijeri pa se tako na vrhu izjednačio sa Španjolcem Rafaelom Nadalom. Ovo mu je deseti naslov u Melbourneu gdje je još jednom dokazao da je 'kralj'. Đoković nikada nije izgubio finalni meč na prvom Grand Slamu sezone, kad dođe do završnice nikada ne gubi, a šanse nije imao ni Grk koji je tražio svoju prvu titulu na jednom od četiri velika turnira. Morat će još malo pričekati!

Đoković je u Melbourneu slavio 2008., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2019., 2020., 2021. Nakon prošlogodišnje deportacije zadržao je niz neporaženosti na terenima Melbourne Parka. Taj niz sada iznosi rekordnih 28 mečeva, a zadnji put je izgubio u četvrtom kolu 2018. kada ga je svladao Južnokorejac Hyeon Chung.

Bilo je ovo finale koje se neće posebno pamtiti baš zbog dominacije srpskog tenisača koji se od ponedjeljka vraća na prvo mjesto ATP ljestvice, a na čiji bi vrh zasjeo Tsitsipas da je pobijedio. No protiv Đokovića u Melbourneu nitko nema šanse, Grk je pružio dobar otpor, ali ni približno dovoljan da bi iznenadio favorita ovog turnira.

Najveći srpski sportaš svih vremena sada u svojoj kolekciji ima 10 Australian Opena, sedam Wimbledona, tri US Opena i dva Roland Garrosa. Beograđaninu je to i 93. turnirska pobjeda u 132. finalu.

  • +8
Novak Đoković - Stefanos Tsitsipas, finale Australian Opena 2023. Izvor: Profimedia / Autor: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

Đoković je bolje krenuo u susret, već je u drugom gemu imao dvije break prilike. Grčki tenisač ih je uspio spasiti, ali nije uspio prvu na svojem sljedećem servis gemu. Srpski tenisač nije dopustio nijednu priliku za break te je bez problema nakon nešto više od pola sata igre uzeo prvi set sa 6:3.

U drugom setu nije sve izgledalo glatko za Đokovića. Vidno nervozni srpski tenisač vikao je prema svojem stožeru i treneru Goranu Ivaniševiću te publici, psovao je, gestikulirao na terenu, morao i spašavati set-loptu na svojem servisu u desetom gemu, no uspio je sve riješiti i u tie-breaku doći do 2-0 u setovima.

U trećem setu Tsitsipas je odmah napravio break, no Novak je uzvratio u sljedećem gemu. Do kraja seta obojica su držala svoj početni udarac, a u trinaestoj igri ponovno je bolji Đoković koji je poveo 5-0, zatim je imao tri meč lopte (6-3), prve dvije na servis Tsitsipasa, a na kraju je iskoristio treću na svoj početni udarac za novo slavlje.