sp u nogometu 2022.

[FOTO] Englezi uvjerljivi protiv Walesa, Marcus Rashford zabio 100. gol za 'Gordi Albion' na Svjetskim prvenstvima

Bionic
Reading

Englezi su se uvjerljivom pobjedom 3:0 protiv Walesa plasirali u osminu finala Svjetskog prvenstva kao najbolja momčad skupine B

Ovaj dvoboj 3. kola skupine B Engleska je prelomila u nastavku kada je postigla sva tri gola. Wales je odolijevao i uspješno se branio u prvom poluvremenu, ali je potonuo u nastavku. Dva gola je dao Marcus Rashford, u 50. i 68. minuti, a jedan Phil Foden u 52. minuti.

Prvu veliku šansu Engleska je imala u 10. minuti. Marcus Rashford se našao u dobroj situaciji, pucao je, ali je njegov udarac odlično obranio velški golman Ward. Vrlo brzo su stvari na travnjaku postavljene tako da su engleski nogometaši dominirali posjedom te su pleli mrežu oko suparničkog gola, dok je Wales, barem u uvodnom dijelu ogleda, prvenstveno želio izvući živu glavu iz svega.

Novu šansu za Englesku je imao Foden koji je u 15. minuti pucao s vrha šesnaesterca, ali pored vratnice, dok je neprecizan i nekoliko trenutaka kasnije bio Maguire koji je zaprijetio glavom.

Sve do kraja poluvremena nastavila se dominacija Engleske, ali se broj pravih prilika smanjio. Još su po jednom pokušali Rashford i Foden, dok je Wales, kojem je trebala pobjeda za proboj prema osmini finala, u napadačkom smislu ostao potpuno tih tijekom svih uvodnih 45 minuta. Na samom kraju prvog dijela još je i Stones zaprijetio, no velška je mreža ostala netaknuta do odmora.

  • +19
Wales - Engleska, SP u nogometu, 29.11.2022. Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

No, vrlo brzo u nastavku Wales je potonuo. Unutar samo tri minute Engleska je dva puta pronašla put do suparničke mreže i time slomila suparnika. Prvo je u 50. minuti Rashford pogodio iz slobodnog udarca, s dvadesetak metara, dok je u 52. poentirao i Foden za 2:0. Inače, pogodak Rashforda bio je prvi gol na ovom prvenstvu iz slobodnog udarca.

I nakon toga Wales nije imao ni znanja ni snage promijeniti tijek utakmice. Strahovito teško su Velšani dolazili u šansu, a nominalno njihov najbolji igrač, Gareth Bale, nakon prvog dijela je ostao u svlačionici nakon što je pokazivao probleme s ozljedom, ili spremnosti, tijekom prvog dijela.

Sve je i definitivno odlučeno u 68. minuti kada je Rashford postigao novi gol, ovaj put za 3:0, što je bio jubilarni 100. engleski gol u povijesti na Svjetskim prvenstvima. Do kraja dvoboja mogla je Engleska povećati vodstvo, no Bellingham pa Foden nisu pogodili velšku mrežu.

U osmini finala Engleska će kao pobjednik skupine B igrati protiv Senegala, drugoplasirane momčadi u skupini A.

WALES - ENGLESKA 0:3

  • Stadion Ahmad bin Ali
  • Gledatelja: 40.000
  • Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija).
  • STRIJELCI: 0.1 Rashford (50), 0:2 Foden (52), 0:3 Rashford (68)
  • WALES: Ward - Williams (od 36. Roberts), Mepham, Rodon, Davies (od 59. Morrell) - Ampadu, Allen (od 81. Colwill) - Bale (od 46. Johnson), Ramsey, James (od 77. Wilson) - Moore.
  • ENGLESKA: Pickford - Walker (od 57. Alexander Arnold), Stones, Maguire, Shaw (od 65. Trippier) - Henderson, Rice (od 58. Phillips), Bellingham - Foden, Kane (od 58. Wilson), Rashford (od 75. Grealish).
  • Žuti kartoni: James, Ramsey (Wales), - (Engleska)
Standings provided by Sofascore

Riječ aktera

Izjave nakon utakmice

Marcus Rashford, strijelac dva pogotka za Englesku:

„Bili smo razočarani nakon igre protiv SAD-a tako da je bilo vrlo važno na pravi način odraditi prvu sljedeću utakmicu. Nakon prvog poluvremena izbornik je bio zadovoljan, ali je od nas tražio još bolje napadačko izdanje i više stvorenih prilika. Upravo smo to učinili u nastavku. Ovo su trenuci koji te čine zadovoljnim. Prošli smo dalje, prvi smo u skupini te smo odradili jako dobru utakmicu. Slobodan udarac? Takvo što radim na treningu, samo sam morao ostati smiren i pogodio sam“.

Gareth Southgate, engleski izbornik:

„U prvom poluvremenu smo kontrolirali utakmicu, ali nismo napravili dovoljan broj pravih prilika. Htjeli smo više prijetiti, raditi veći broj prodora, igrati brže prema naprijed. Kada smo zabili drugi pogodak znali smo da preko puta imamo slomljenog suparnika. Jako mi je drago zbog golova Rashforda i Fodena. Cijelo vrijeme odlično rade, zaslužili su ovo“.

Robert Page, izbornik Walesa:

„Mislim da smo odigrali dobro prvo poluvrijeme. No, na početku drugog dijela smo poklanjali Engleze. Primili smo dva pogotka na brzinu i tada više nije bilo povratka u utakmicu. No, želim naglasiti kako smo ipak ponosni na sve, jer smo bili na velikoj sceni i to nije mala stvar premda nismo u ove tri utakmice pokazali sve što znamo. Zbog toga ostaje mala tuga“.

(Hina) 

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal