VELIKO FINALE

[FOTO] Bitka za Britaniju zbog koje je i Cristiano Ronaldo morao u lošiji termin! Škot uzeo svoju drugu titulu, ček na pola milijuna funti i rasplakao Engleza

04.01.2022 u 09:45

Bionic
Reading

Bitka za Veliku Britaniju u Londonu završila je trijumfom Petera Wrighta (51) koji je drugi puta u karijeri osvojio naslov svjetskog prvaka u pikadu

Škot je rastužio Engleze te je sa 7-5 u setovima svladao domaću uzdanicu Michaela Smitha (31) koji je i dalje bez naslova, sada s dva poraza u finalu. 'Snakebite', koji je prepoznatljiv i zbog svoje frizure, koju mu za svaki nastup slaže supruga frizerka, pobijedio je usprkos nepredvidivom koljenu zbog kojeg je posljednjih dana igrao uz mnogo boli.

Priznao je da ima previše kilograma i da mu se 'nagomilala tekućina ispod koljena'. Međutim, druga svjetska kruna u tri godine zauvijek je ušutkala one koji su ga nazivali klaunom i šalili se na račun njegove frizure 'Mohawk' i elegantne odjeće.

Prema predsjedniku PDC- Eddieju Hearnu više od milijun ljudi gledalo je finale na Sky Sportsu u nedjelju navečer, a zbog tog događaja, ranije su svoj utakmicu Premiershipa morali igrati Manchester United i Wolverhampton (0:1). Pikado je dobio prednost pred Cristianom Ronaldom i drugim nogometnim zvijezdama.

Wright je za konačnu pobjedu dobio čak pola milijuna funti, a najavljeno je da će od sljedeće godine nagradni fond još više porasti, ovaj je iznosio 2,5 milijuna funti.

Poslije finala Smith se rasplakao, nije mogao zaustaviti suze, ali bolje i da je plakao nego da je slomio ruku od bijesa kao što je napravio prije tri godine kada je udario u vrata wc-a, jer je izgubio od Nizozemca Michaela van Gerwena (7-3).

  • +6
Peter Wright - Michael Smith, finale, SP u pikadu 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Mladi Englez bio je i pod velikim pritiskom tijekom cijele godine, morao je ostvarivati dobre rezultate i zarađivati na turnirima te na ovom SP-u kako ne bi ostao bez svoje 'kuće-farme' u koju je dosta uložio. Bio bi beskućnik sa suprugom i dvoje djece! Dobro je završilo, za finalni nastup je primio ček od 200 tisuća funti.

'Bila je čudna atmosfera. Stalno sam mijenjao svoje strelice. Atmosfera je utjecala i na Michaela. Uskoro će doći Michaelovo vrijeme. On je budućnost pikada', izjavio je Wright koji je jedva suzdržavao suze.

'Vratiti ću se sljedeće godine na isto mjesto. Bar sam ovoga puta dobio pet, a ne kao prošli puta tri seta', izjavio je Smith.