UVREDE ZA STRUČNI STOŽER

Fjodorov brat svalio krivicu za poraz na trenere

01.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Već dulje vrijeme MMA krugovima struji teza po kojoj je najveći problem rezultatski posrnulog velikana mješovite borbe Fjodora Jemjeljanenka – njegov trenerski stožer. Nakon subotnjeg poraza od Dana Hendersona, mnogo ulja na vatru dolio je Fjodorov brat Aleksandr

’Njih dvojicu ja zovem ‘Mjerač vremena’ i ‘Mahalac ručnikom’. To je sve zbog čega su oni potrebni Feđi’, teške su riječi mlađeg Jemjeljanenka, izrečene u razgovoru za LifeSports. Vladimir Voronov i Aleksandr Mičkov bili su u Fjodorovom kutu u tri recentna uzastopna poraza, ali i u desetljeću nevjerojatne nepobjedivosti, kada je ruski sambist žario i palio Prideom, RINGS-om i drugim svjetskim organizacijama stekavši epitet ‘najopasnijeg tipa na planetu’ i vjerojatno najvećeg MMA borca svih vremena.

Mlađi brat (i sam zvijezda Pridea u prošlom desetljeću) smatra Fjodorove trenere nekompetentnima. ‘Borilačke vještine konstantno se usavršavaju, a Mjerač vremena i Mahalac ručnikom nisu mijenjali ništa u programu rada. Okoštali su na dostignutoj razini i ne mogu razviti bazu koju je stvorio moj brat sam’, poručio je Aleksandr koji je prije dvije godine napustio Red Devil aka Imperial Team, peterburški klub koji su proslavili upravo on i brat.

’Fjodor bi trebao trenirati sam, osmisliti i unaprijediti mnoge trenažne momente, dalje učiti i razvijati se. Raditi žestoko! Još ću s Feđom porazgovarati na tu temu. Ako bude htio, ja ću sve svoje snage upregnuti u to’, izjavio je Jemjeljanenko mlađi, koji od brata nije pokupio odmjerenost i skromnost u izjavama. Njegova karijera daleko je od najboljih dana, a premda se, za razliku od Fjodora, nudio UFC-u, u zadnje vrijeme nastupa samo u Rusiji. Šuška se da boluje od hepatitisa i da zato ne može dobiti dozvolu u SAD-u, no on to demantira. Inače, često trenira s Fjodorom – bio je u njegovom kampu i uoči meča s Hendersonom, no tada je davao mnogo optimističnije izjave poput: 'Moj brat nikad nije bio spremniji.'

Aleksandrova kritika stručnog stožera donekle je na tragu konstruktivnih prijedloga koji su proteklih mjeseci najvećoj MMA legendi stizali sa zapada. Fjodoru se predlaže da se preseli u SAD poput niza brazilskih zvijezda koje na jugu SAD-a imaju sjajne uvjete, mnoštvo trenera i sparing partnera i uvriježeno je mišljenje da MMA tamo sada najintenzivnije evoluira. Premda je Rusija zemlja silne borilačke tradicije, danas je u njoj malo profesionalnih boraca s kojima bi se Fjodor mogao pripremati za sve teže izazove u kavezu.

Nakon teškog poraza od Antonija Silve u veljači (liječnik mu zbog ozljede oka nije dozvolio ući u treću rundu), Fjodor Jemjeljanenko je dio priprema za boj s Hendersonom odradio u Nizozemskoj. Inače, čini se malo vjerojatnim da bi kao osvjedočeni ruski patriot mogao trajno napustiti Rusiju. Odbija se preseliti čak i u neki veći ruski grad jer je privržen svom Starom Oskolu na granici Rusije i Ukrajine, gdje mu se prije nekoliko dana rodila treća kći.