VELIKI SIVI OBLAK

Financiranje hrvatskog sporta bez kontrole

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2011 19:33
  • Objavljeno 21.10.2011 u 19:00
korupcija

korupcija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andreja Trpčić

Prvi dan 9. Konferencije o sportu RZ Alpe Jadran, koju sačinjavaju deset regija iz Austrije, Italije, Mađarske te Slovenije i Hrvatske, protekao je u Opatiji u razmjeni iskustava o problematici financiranja sporta

Po riječima Sanele Škorić s Kineziološkog fakulteta u Zagebu, u Hrvatskoj uopće nemamo razvijen sustav sistematskog praćenja financiranja sporta, a kamoli i njegovu kontrolu.

U zemljama Europske unije sport se u najvećem dijelu financira iz privatnih izvora dok se u Hrvatskoj budžeti športskih klubova više pune iz sredstava koja dolaze iz lokalne zajednice nego iz državnog proračuna.

Predstavnik Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković smatra da su temelji našeg sporta na lokalnoj razini, gdje se rade prve selekcije po klubovima.

'Zbog netransparentnog načina financiranja često dolazimo do apsurdnih situacija da klubovi od lokalne zajednice traže financijsku pomoć za odlazak na europska i svjetska prvenstva,' kazao je Ižaković.

Konferencija, u čijem radu sudjeluje i 40-ak koordinatorica Mreže za prava žena u sportu, završava s radom sutra kada će biti riječi o tome kako doći do sredstava iz EU-fondova za športske projekte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi