EVO ŠTO SE SMIJE...

Fifin dokument ide u prilog Dinamu u obračunu s trenerom Nenadom Bjelicom i igračima prve momčadi; čeka se službena potvrda

07.04.2020 u 21:45

Bionic
Reading

Jasno je da će se pandemija koronavirusa snažno odraziti na cijeli nogomet i financijsku stabilnost klubova, dugoročne je posljedice još uvijek teško izvagati pa stoga i Svjetska nogometna organizacija FIFA preporučuje da i sami akteri podnesu svoj dio odgovornosti u doba krize

Fifina radna skupina u tu je svrhu, kako prenosi Reuters, pripremila i dokument kojim između ostalog predlaže smanjenje troškova s ciljem opstanka klubova i pritom poziva na dogovor klupskih čelnika i igrača oko smanjenja ugovora. Ako dogovor nije moguć, FIFA je spremna prihvatiti jednostrane intervencije klubova ako ih bude smatrala razumnima i ekonomski opravdanima. To je dio zaključaka Fifina dokumenta koji bi ovoga tjedna trebao dobiti i službenu potvrdu, prenosi gnkdinamo.hr.

Dokument zapravo predstavlja svojevrsni vodič i nudi smjernice koje bi klubovi i igrači trebali slijediti u doba pandemijske krize. Pripremila ga je radna skupina u koju su uključeni i predstavnici svih šest konfederacija kao i zastupnici nacionalnih saveza, Europskoga udruženja klubova, sindikata igrača i World Leagues Foruma, udruženja svjetskih nogometnih liga.

FIFA pritom predlaže i automatsko produljenje ugovora onim igračima kojima ugovorna obaveza istječe 30. lipnja. S obzirom na to da je osnovna namjera Fife i Uefe nastaviti i dovršiti sva natjecanja, što automatski podrazumijeva i produljenje sezone, predlažu da ugovori koji nominalno ističu krajem lipnja automatski budu produljeni do trenutka kada sezona doista i završi. Na jednak bi način bio promijenjen i termin prijelaznoga roka koji bi bio prilagođen promjenama u kalendaru natjecanja. Osnovna je smjernica, dakle, da klubovi sezonu završe u svojem sadašnjem sastavu.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, GNK Dinamo - NK Istra 1961 Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Fox Sports tumači da FIFA u svom prijedlogu podupire smanjenje ugovora igračima te da je osnovni cilj omogućiti nastavak natjecanja sa što manje financijske štete. Ako izostane dogovor i ako u okviru zakona ne postoji način reguliranja statusa igrača u takvim situacijama, klub ima pravo na jednostranu intervenciju u ugovoru. FIFA će u tim slučajevima procijeniti je li ta jednostrana odluka klupskih čelnika razumna i pritom uzeti u obzir ekonomsku situaciju u kojoj se klub nalazi, razmjernost smanjenja svih ugovora i neto primanja nakon uvedenih izmjena. Također će uzeti u obzir i to odnose li se mjere na cijelu momčad ili samo na određene pojedince i je li klub sve to učinio u dobroj vjeri, piše na službenoj stranici Dinama.

  • +25
Ambulante za koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Nedavno je, primjerice, objavljena i preporuka britanske Vlade i ministara o smanjenju ugovora igračima u Premier ligi uz napomenu da i oni trebaju odigrati svoju ulogu u doba krize. Članovi radne skupine su se, dakako, pri izradi dokumenta savjetovali s pravnim stručnjacima. Jasno je pritom da će na sve odluke utjecati i državni zakoni i specifične pravne odredbe u svakoj zemlji. U cijeloj je priči, kako tvrde, važno jamčiti neki oblik isplate igračima i trenerima, izbjeći sudske parnice, zaštititi ugovornu stabilnost i spriječiti bankrot klubova.

FIFA nudi i alternativni pristup prema kojem bi svi ugovori između klubova i zaposlenika bili suspendirani u vrijeme dok nema natjecanja, ali uz odgovarajuće osiguranje i određena primanja. Kriza je uvelike utjecala na sport kao, uostalom, i na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. U takvoj situaciji i nogomet treba pronaći pravedna rješenja u svrhu opstanka klubova i zadržavanja radnih mjesta.