DA SE ZAUSTAVI KAOS

Fifa suočena s teškom krizom; osnovana radna skupina koja je s klubovima i Savezima pronašla rješenja za transfere i ugovore igrača

26.03.2020 u 14:31

Bionic
Reading

Svi sportovi upali su u velike probleme zbog koronavirusa, a najviše se to osjeti u nogometu, jer se kod 'najvažnije sporedne stvari na svijetu' vrti najveći novac. Fifa je riješila određene probleme koji bi se tek trebali pojaviti

Krovna nogometna organizacija (Fifa) osnovala je radnu skupinu koja je zadužena da pronađe najbolja rješenja za predstojeći ljetni prijelazni rok i ugovore igrača koji istječu zadnjeg dana lipnja.

Podsjećamo, nogometne lige diljem Europe zaustavljene su zbog pandemije, a rok za završetak prvenstava produljen je do 30. lipnja, no pitanje je hoće li biti gotova do tada, jer se već naveliko govori da bi domaća natjecanja u nekim zemljama mogla potrajati i do kraja kolovoza (ako uopće počnu).

Tu se sad javljali problemi, jer ugovori pojedinih igrača traju do 30. lipnja što bi značilo da bi oni teoretski mogli poslije toga datuma završiti u nekom drugom klubu, a sezona još nije gotova.

Fifa je zato oformila radnu skupinu koja je u suradnji sa Savezima, nogometnim Udrugama, klubovima i ligama pokušala donijeti najbolje odluke... Međunarodni nogometni savez u svom je internom dokumentu napisao kako bi se trenutačno važeći ugovori klubova s igračima i trenerskim osobljem trebali produžiti sve do završetaka natjecanja koja su proteklih tjedana prekinuta.

U istom se dokumentu predlaže i promjena termina za prijezne rokove koji bi se trebali uskladiti s datumima odigravanja nove sezone, a od klubova i igrača se traži zajednički rad na pronalaženju rješenja vezanog za plaće tijekom prekida natjecanja.

  • +5
La liga, Betis - Real Madrid Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Gonzalez Acuna / Zuma Press / Profimedia

'U slučaju da dođe do preklapanja dviju sezona i/ili razdoblja registracije igrača, prioretet se daje bivšem klubu koji bi trebao završiti sezonu s originalnom postavom kako bi se sačuvao integritet domaćih prvenstava. To ne vrijedi ukoliko se sve zainteresiane strane slože za suprotno rješenje. Isplate transfera između klubova bi također trebale biti odgođene sve do početka nove sezone', stoji u FIFA-inu dokumentu u kojem se preporučuje korištenje novoformiranog 'Fonda za profesionalne igrače' kako bi se pomoglo klubovima koji se nađu u financijskim problemima.