KONAČNA ODLUKA

FIBA popustila muslimankama; novo pravilo u košarci

04.05.2017 u 21:30

Bionic
Reading

Velika promjena u svijetu košarke. FIBA se odlučila na veliki korak te je usvojen prijedlog kojim se poništava zabrana odjeće za pokrivanje glave, uključujući hidžab i jarmulke

Novo pravilo je službeno potvrđeno tijekom kongresa FIBA-e u četvrtak što je zasigurno oduševilo muslimanske košarkašice, a stupa na snagu od 1. listopada ove godine.

'Novo je pravilo rezultat činjenice da su tradicionalna pravila odijevanja u nekim zemljama koje zahtijevaju pokrivanje glave i/ili cijelog tijela, bila u neskladu s prijašnjim pravilom o prekrivanju lica', piše u priopćenju FIBA-e.

Prema novim pravilima, pokrivalo za glavu mora zadovoljiti određene kriterije kako bi bilo dozvoljeno na natjecanjima, uključujući ‘da ne pokriva nijedan dio lica, potpuno ili djelomično’, te da ‘nije opasno za igračicu koja ga nosi ili za druge igračice’, kao i da ‘nema dijelove koji se nalaze na površini.’

Proces revizije pravila počeo je još 2014. godine, a u testnom periodu reprezentacijama je dozvoljeno nošenje hidžaba. Novo pravilo počinje vrijediti od 1. listopada ove godine.

Inače, neki drugi popularni sportovi poput nogometa i odbojke, odnosno njihove glavne organizacije, već su prije dozvolili hidžab na utakmicama klubova i reprezentacija.