TUŽNO SJEĆANJE

Ferguson: Tu tragediju nikada neću zaboraviti

06.02.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 55 godina dogodila se tragedija koja je zauvijek obilježila Manchester United. U nesreći prilikom slijetanja zrakoplova u Münchenu poginula su osmorica nogometaša 'crvenih vragova'

Među ukupno 23 smrtno stradale osobe bili su i engleski reprezentativci Duncan Edwards, Roger Byrne i Tommy Taylor. Tadašnji menadžer Matt Busby je pretrpio teške ozljede, a nakon oporavka se vratio na klupu i deset godina kasnije poveo United do prvog naslova europskog prvaka.

Današnji trener slavnog kluba Sir Alex Ferguson je tog 6. veljače 1958. imao 16 godina i premda tada još ni na koji način nije bio vezan uz Old Trafford, tvrdi da ga je minhenska tragedija itekako pogodila.

'Bilo je to tužno vrijeme. Mnogi su to vjerojatno zaboravili, ali netko poput mene tko se sjeća toga dana, nikad to neće moći ostaviti iza sebe,' rekao je Ferguson prilikom obilježavanja tužnog jubileja.

'To kako se klub uzdigao nakon tragedije je čudesno, a zasluge posebno idu na račun Matta Busbyja i njegova pomoćnika Jimmyja Murphyja. Tadašnja je momčad bila fantastična skupina mladića koji su bili predodređeni za velike stvari i tragično je kako im je sve to oduzeto,' dodao je škotski stručnjak.