FORZA FIUME

Fenomen Rijeka: 10 stvari koje morate znati o klubu koji vraća vjeru u nogomet

25.05.2017 u 15:55

Bionic
Reading

HNK Rijeka osvojio je povijesnu titulu prvaka države i postao glavna nogometna tema u hrvatskoj javnosti. Ponos Kvarnera ima zanimljivu prošlost, no ova sezona zauvijek će ostati upamćena kao najveća, a puno toga se moralo poklopiti i dogoditi da bi se ostvario san navijača Rijeke

Donosimo vam odgovore na deset pitanja koje možda niste znali, ali bez kojih HNK Rijeka danas ne bi bio to što jest – najbolja nogometna momčad Hrvatske!

1. Zašto je titula Prvaka Hrvatske za 2017. godinu povijesni dan za riječki nogomet?

Rijeka je u svojoj povijesti imala velike uspjehe, a izdvajala su se dva osvojena Kupa maršala Tita (1978., 1979.) i tri Kupa Hrvatske (2005., 2006., 2014.). No klub koji je u prošlosti utakmice igrao na Kantridi, od svojeg osnutka (srpnja 1946.) do ove sezone nikada nije osvojio prvenstvo, a bio je blizu.

Taj teret zbog kojeg su rivali imali najjači argument da Rijeka ne može imati veliku tradiciju i ne može se zvati velikim klubom, srušen je 21. svibnja 2017. Povijesna, prva titula, gurnula je Rijeku među one najveće unatoč svim nepravdama koje je doživjela na tome 70 godina starom putu.

Rijeka-Cibalia 4:0, 35.kolo 2016./17. (sažetak)

2. Znate li da je trener Matjaž Kek na klupu Rijeke došao slučajno?

Matjaž Kek je Rijekin čudotvorac, a zapravo i svojevrsni fenomen. U HNL-u su treneri potrošna roba, ne mogu preživjeti ni cijelu sezonu, a pogotovo stranci. No Slovenac je i dalje 'živ'. Kek je za Rijeku potpisao 27. veljače 2013. i ni jednog trenutka njegova glava nije bila upitna. Bilo je i teških trenutaka, ali iza rada slovenskog stručnjaka stajao je predsjednik Mišković. Kek je porušio mnoge klupske rekorde pa pa je tako još u listopadu prošle godine postao najdugovječniji trener koji je u neprekinutom nizu vodio Rijeku.

U subotu na Maksimiru bit će mu 208. utakmica u MAXtv Prvoj ligi, samo još jedna dijelit će ga do TOP 10 u HNL-u (Ivo Šušak 209, a na vrhu je Stanko Mršić 453). No zamislite, nije bio prvi izbor za trenera Rijeke. Uprava riječkog prvoligaša željela je Bojana Prašnikara, ali se on oporavljao od operacije i predložio je Keka. Sve ostalo je povijest.

  • +4
Matjaž Kek Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

3. Tko su ljudi koji su uložili milijune eura u Rijeku i koji je uspješno vode?

Početkom svibnja 2012. Dugopolje je odustalo od Prve lige i Rijeka se spasila od ispadanja. Klub je svejedno bio na aparatima, dugovi su prijetili da ponos Kvarnera doživi sudbinu nekih drugih ugaslih prvoligaša, a onda se ukazao spasitelj Damir Mišković. Vezan uz svoj kraj, ovaj poduzetnik je nagovorio talijanskog milijardera Gabrielea Volpija da preko zaklade Social sporta pomogne. Odmah je saniran dug veći od dva milijuna eura, a dogovoreno je da se svake godine uloži 1,8 milijuna eura.

To nije bilo sve, u kamp i stadion na Rujevici uloženo je 24 milijuna eura, jedan milijun za dokumentaciju za izgradnju Kantride, na kraju u pet godina Mišković je dovukao kapitala preko 50 milijuna eura. Za hrvatske prilike strašan novac i zato kapa do poda Miškoviću (kao i Volpiju) koji je znao kako da ga se i pametno utroši, odnosno da Rijeka postane ne samo stabilan prvoligaš, nego i Prvak države.  

4. Zašto je Rijeka nepobjediva na Rujevici, a na Kantridi ne bi bila?

Dok se igralo na Kantridi, puno puta se čulo, posebno od suparničkih igrača, da je travnjak katastrofa, da je to oranica ili vinograd. Ovakvoj današnjoj Rijeci, koja igra brzo i okomito, sigurno ne bi takav teren odgovarao, nego više njezinim rivalima koji bi se tako lakše branili. No Rijeka se preselila na Rujevicu, a novi travnjak, na stadionu kapaciteta nešto manjeg od šest tisuća mjesta, miks je umjetne i prirodne trave i ludo je brz.

Nitko u Hrvatskoj ne trenira na takvoj podlozi, ni Dinamo, i suparnicima se nije lako na to naviknuti. Rijeka je ove sezone na Rujevici bila nepobjediva, 17 pobjeda i samo jedan remi (Dinamo se provukao čudesnim golom Soudanija).   

5. Kako je Dinamo napravio kobnu pogrešku, a Rijeka dobila najboljeg igrača?

Dinamo ima pregršt igrača, za sve nema mjesta, pa su mnogi na posudbama, a ostaje dojam da ponekad u Maksimiru više vjeruju strancima. Tako ni Franko Andrijašević nije dobio pravu priliku u Dinamu, koji ga je prvo poslao u Lokomotivu, a zatim usmjerio prema Rijeci, s time da 'modrima' pripada čak 50 posto od mogućeg transfera u inozemstvo.

No ta polovica koju će Dinamo dobiti u budućnosti, ako dođe od prodaje riječkog dragulja, mala je utjeha za bivšeg prvaka. Andrijašević je kobna pogreška struke iz Dinama, a Rijeka je dobila igrača odluke. Čovjeka koji je presudio mnoge važne dvoboje. Zabio je u 26 utakmica 15 golova, iako nije pravi napadač, drugi je strijelac lige (iza Hajdukova Futacsa), a 2016. su ga kapetani klubova MAXtv Prve lige izabrali za najboljeg u izboru tportala.

  • +13
Franko Andrijašević pobjednik tportalovog izbora 'Kapetani biraju' - najbolji nogometaš MAXtv prve lige Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Grgić

6. Zašto je europski neuspjeh ove sezone bio dobitak za Rijeku?

Rijeka je u prošlosti imala zanimljive europske avanture, ali uvijek se izdvajaju dvije. U sezoni 1979/80. je pod legendarnim stijenama u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova gostovao Juventus. Nakon remija u prvoj utakmici (0:0) Rijeka je u uzvratu u Torinu poražena 2:0, a hrvatsku momčad je tada vodio Miroslav Ćiro Blažević, danas zasigurno najpoznatije trenersko ime u Hrvata, koji je zatim otišao u Dinamo i donio mu prvenstvo Jugoslavije (1982.).

Pet godina kasnije Rijeka je ostvarila vjerojatno najznačajniju pobjedu u UEFA-inim natjecanjima kada je na Kantridi u drugom kolu Kupa UEFA-e porazila Real iz Madrida 3:1. Ipak, ispali su u uzvratu nakon poraza 3:0 uz tri crvena kartona, od kojih jedan zbog prigovora sjajnom Damiru Desnici koji je poznat po tome što je nogomet na vrhunskoj razini igrao - gluhonijem.

Dolaskom Miškovića i Volpijevih milijuna, Rijeka se vratila u Europu, ali je nova epizoda u UEFA natjecanjima ove sezone završila prerano, u 3. pretkolu Europske lige od Basaksehira. Mnogi su bili razočarani, ali sada se Rijeka mogla koncentrirati samo na iskušenja u Hrvatskoj. U isto vrijeme, najveći konkurent Dinamo mučio se na dvije fronte (Liga prvaka), a zbog loših rezultata oko maksimirskog kluba opet se stvarala negativna atmosfera, što je, naravno, išlo u korist Rijeke.

7. Što za Rijeku znače vjerni navijači i koliko im je važna Armada?

Armada je najveća snaga Rijeke i u danima najveće krize, ali i danas kada je sve savršeno. Vjerna navijačka skupina osnovana je prije 30 godina u kafiću na terasi Robne kuće Ri. Tada se skupina od 30-ak navijača prozvala Armadom, a 9. svibnja 1987. godine odigrano je finale Kupa Jugoslavije u Beogradu, gdje se Armada prvi put pojavila na velikoj nogometnoj sceni bivše države, iako je osnovana nešto ranije, prije polufinala Kupa protiv Budućnosti u Titogradu (Podgorica).

I tijekom ove sezone igrači su nebrojeno puta isticali zasluge navijača i to nevjerojatno zajedništvo koje je vladalo na tribinama, ali i izvan stadiona. Puno je toga Armada prošla, ali najbolji poklon za svoj 30. rođendan nije mogla ni zamisliti – naslov Prvaka Hrvatske.

Naravno, Armada je najveća snaga Rijeke, ali ne i jedina. Cijela regija diše s ovim klubom, obožava ga mlado i staro, pa je ovdje sasvim normalno vidjeti kako na utakmice dolaze cijele obitelji s malom djecom. Prepoznatljiva parola na pojedinim navijačim rekvizitima 'Zajedno smo Rijeka' sve govori!

  • +4
Armada - 30. rođendan Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

8. Tužna 1999.! Zašto su nogometaši Rijeke ostali skromni sve dok nisu i teoretski potvrdili titulu?

Rijeka je igrala sjajno, imala veliku bodovnu prednost, no s Rujevice nisu dolazile velike izjave. Skromno i ponizno Kek i njegovi igrači prolazili su kroz prepreke. Čak i poslije najvećih pobjeda nisu se razmetali ludim najavama, za razliku od Dinama iz kojeg su su bahatim riječima i porukama samo dodatno motivirali riječke nogometaše.

No najbolji motiv za Rijeku bila je 1999. Dana 26. svibnja Rijeka je dočekala Osijek, u 89. minuti Hasančić je zabio gol za 2:1 i titulu prvaka, ali je pomoćni sudac Krečak signalizirao zaleđe. Kantrida se kupala u suzama, a taj najtužniji događaj u povijesti Rijeke bio je dobar podsjetnik na to što se sve može dogoditi dok zaista nije gotovo. I tek kada je Rijeka teoretski postala prvakom (Cibalia 4:0), kolo prije kraja, slovenski trener i njegovi junaci dali su si oduška. Zasluženo!

Rijeka - Osijek 1:1, 1999., utakmica koja se ne zaboravlja

9. Zašto su se dogodile promjene na grbu Rijeke?

Rijeka je u prošlosti mijenjala grb, bilo je tu drastičnih promjena, a od 1971. dresovi riječkog kluba ukrašeni su grbom koji se zadržao do danas. Grb u obliku bijelog štita s ukošenom plavom trakom i natpisom RIJEKA, autorsko je djelo riječkog akademskog umjetnika i scenografa riječkog kazališta Ivana pl. Zajca Dorijana Sokolića. U gornjem dijelu nalazi se skraćenica 'NK' , a u donjem vrč iz kojeg izvire voda, što predstavlja grb Grada Rijeke. No i taj najprepoznatljiviji grb kluba doživio je promjene kozmetičke prirode, a neke i zbog marketinga.

Tijekom Domovinskog rata dodan je prefiks 'HNK', a krajem 2014. predstavljen je novi vizualni identitet koji krasi navijačke rekvizite kluba, riječke dizajnerice Anje Zambelli Čolak. Na prijašnji grb dodan je simbol dvoglavog orla iz grba Grada Rijeke koji predstavlja snagu, pobjedu i prosperitet, a koji je još 1659. Gradu Rijeci dodijelo hrvatski kralj Leopold. No, ponavljamo, taj grb bio je samo za marketinške svrhe, za navijačke rekvizite, dok u službenim aktivnostima i dalje stoji grb bez dvoglava orla.

Dodajmo da je maskota Rijeke morski pas koji se zove 'Pešekan', a da Rijeka ima nekoliko garnitura dresova (bijela s plavim križem i plava sa bijelim bojama križa, ljubičasta te bordo garnitura) koje su na različite načine ukrašene grbom kluba te simbolima davne povijesti (dvoglavi orao, morčić). Sve to pokazuje koliko je HNK Rijeka povezan sa svojim gradom. 

Kolekcija dresova HNK Rijeka

10. Koliko će trajati lijepa riječka bajka?

Kažu da sve što je lijepo kratko traje, ali ova priča mogla bi potrajati jako dugo. Rijeka je postala stabilan prvoligaš, više ne ovisi o stranom kapitalu, nego je postala samoodrživa, ponajviše zbog transfera. Tu pravi posao radi uprava kluba koja dovodi igrače besplatno ili za mali novac, ali ih zato prodaje za milijunske iznose, a najbolji primjer su Kramarić (9 milijuna eura) i ove godine Mitrović (4,5 milijuna eura). Rijeka je i pogađala s igračima koji su dolazili na posudbu. Naravno, teško je iz godine u godinu dobro prodavati i zatim nalaziti jeftine i dostojne zamjene, ali zasad to klubu s Rujevice uspijeva.

  • +18
Rijeka slavi naslov prvaka HNL-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Rijeci je pomogao i Dinamo, koji ima tri, četiri puta veće prihode i rashode od Rijeke, par puta skuplju momčad, ali je ove godine pogriješio u tim poslovnim segmentima (prodani Pjaca, Rog i vratar Eduardo, a zamjene nisu bile adekvatne, prekrižen Andrijašević), što je klub s Rujevice fantastično iskoristio i ostvario dugoiščekivani san.