dani, vrime je...

Bivša zvijezda Dinama vraća se kući; na Maksimir će 'sletjeti' šest milijuna eura

20.04.2024 u 10:32

Bionic
Reading

Španjolski mediji senzacionalno najavljuju kako se Dani Olmo (25) već ovog ljeta u transferu vrijednom 60 milijuna eura vraća u Barcelonu. Ostvari li se ovaj posao sjajno će zaraditi i Dinamo

'Počela je operacija Dani Olmo. Situacija je već jako ozbiljna', naslov je teksta kojeg donosi španjolski sportski dnevni list Mundo Deportivo u kojem tvrde da su Olmov zastupnik Andy Bara i sportski direktor Barcelone Deco odradili važan sastanak u procesu realizacije ovog transfera.

Dani Olmo (25) je dijete Barcelone, ali je omladinski pogon katalonskog velikana napustio 2014. godine da bi prešao u zagrebački Dinamo. Na Maksimiru je Olmo izgradio nogometno ime, dokazao se i razvio te je u siječnju 2020. godine iz Dinama za 29 milijuna eura prešao u Red Bull Leipzig.

Sad bi se, nakon 10 godina trebao vratiti u Barcelonu.

'U srijedu je održan sastanak između Olmovih predstavnika i ljudi iz Barcelone. Ovog puta Barcelona neće do Olma pokušati doći okolnim putem, kao u nekim ranijim slučajevima, nego su odmah izvijestili Olmove predstavnike u svom interesu i pozvali ih na sastanak jer žele posao završiti prije Europskog prvenstva', navodi Mundo Deportivo te dodaje:

'Barcelona ne želi riskirati da Olmo, koji će ionako imati puno ponuda, nakon Eura postane igrač kojeg je više nemoguće dohvatiti pa rade sve da ga što prije vrate kući. Upravo zato se Deco sastao s igračevim menadžerima Andyjem Barom i Juanma Lopezom s kojima je odradio ključan sastanak, a na sastanku je bio i Miguel Olmo, otac nogometaša. Razgovor je prošao dobro i očekuje se napredak pregovora.'

Barca će za Olma Red Bull Leipzigu platiti 60 milijuna eura odštete, no pitanje je kako će financijski posrnuli klub, koji je već pod brojnim sankcijama La Lige zbog nepoštivanja financijskog fair-playa. Španjolski mediji navode kako bi Barcelona Olma platila 'na kredit', u ratama kroz najmanje pet godina.

'Dani Olmo ima odštetnu klauzulu od 60 miliona eura i Leipzig ju ne želi smanjivati. Barca pregovara o mogućnosti da ga plate u ratama. Nadaju se da će zbog dobrih odnosa koje Dani i njegovi zastupnici imaju s Leipzigom, naći pravo rješenje za isplatu', navodi Mundo Deportivo.

No, u ovom je trenutku dojam da Red Bull Leipzig neće samo tako pristati na kreditiranje Barcelone jer ima dovoljno klubova koji su ovog ljeta odmah za Olma spremni platiti traženih 60 milijuna eura. Prije svih su to Manchester City i Real Madrid, što bi bio dodatni udarac za Barcu.

I dok se polagano 'kuha' Olmov transfer, na Maksimiru mirno promatraju i osluškuju što se događa. Dinamo može biti miran jer gdje će god Dani Olmo nastaviti karijeru, na Maksimir će 'sletjeti' nešto više od šest milijuna eura.

Naime, Dinamo je Olma prodao RB Leipzigu za 29 milijuna eura te je u ugovor ugradio klauzulu prema kojoj mu pripada 20 posto od zarade koju će njemački klub imati prilikom Olmovog idućeg transfera.

A Olmova odštetna klauzula u RB Leipzigu je fiksno 60 milijuna eura. Ako prodaju Olma za navedeni iznos, njihov profit u odnosu na ono što su za njega platili Dinamu je 31 milijun eura. Od tog iznosa bi Dinamu išlo 20 posto ili 6,2 milijuna eura.

Olmo je u protekle četiri godine u RB Leipzigu odigrao 145 utakmica, zabio je 29 golova uz 34 asistencije. Za Dinamo je odigrao 124 utakmice uz 34 gola i 28 asistencija, a za reprezentaciju Španjolske je u 33 utakmice zabio osam golova.