sp u atletici

Fantastična Allyson Felix osvojila je rekordnu devetnaestu medalju na Svjetskim prvenstvima i ponosno otišla u mirovinu

16.07.2022 u 08:43

Bionic
Reading

Peruanka Kimberly Garcia Leon i Japanac Toshikazu Yamanishi u brzom hodanju na 20 kilometara, te Dominikanska Republika u štafeti 4 x 400 metara mješovito osvojile su prve tri zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u američkom Eugeneu, no priča dana je neuništiva Allyson Felix

Naime, Amerikanka Allyson Felix (36) broncom u štafeti osvojila je rekordnu devetnaestu medalju na SP-u, a ujedno i u svojoj zadnjoj utrci u karijeri.

Bila je na pobjedničkom postolju na osam SP-ova i za jedno prvenstvo popravila rekord koji je prethodno dijelila s Kenijcem Ezekielom Kemboijem. Razmak između prve i posljednje medalje sada je 17 godina, a prije je bio 16 i u vlasništvu Španjolca Jesusa Angela Garcije u hodanju (1993.-2009.).

No, do zlata Felix nije mogla jer je Dominikanska Republika vodila gotovo cijelo vrijeme. U ciljnoj ravnini posljednje predaje Fiordalizu Cofil je prestigla Amerikanka Kennedy Simon i izazvala oduševljenje gledatelja. Kada se činilo da će SAD osvojiti prvo zlato, neumoljiva Cofil je u posljednjim metrima osigurala pobjedu Dominikancima s 3:09.82. Ovo je drugo najbolje vrijeme u povijesti, a svjetski rekord (3:09.34) postavio je SAD za zlato na prethodnom SP-u u Dohi 2019. godine.

Femke Bol je izvanrednom završnicom osigurala srebro Nizozemskoj.