TOP ANALIZA

Evo zbog kojih pogrešaka Real nije pobijedio United!

14.02.2013 u 11:44

Bionic
Reading

Ogled madridskog Reala i Manchester Uniteda podigao je mnogo prašine, a zadovoljniji kući odlaze engleski gosti. Za vas otkrivamo četiri ključne pogreške madridskog Reala

Koje su to pogreške koštale madridski Real boljeg rezultata, na našem je community portalu Tribina.hr otkrio korisnik Gogo7.

Jedna od najiščekivanijih utakmica osmine finala je ispunila sva naša očekivanja, pa možda i više. Odlična utakmica s mnogo ritma, ni Real ni Manchester nisu štedjeli 'municiju', pucalo se iz svih raspoloživih oružja, branilo se svim raspoloživim snagama... ali osim snage ovo je i utakmica koja je pokazala slabe točke i jedne i druge ekipe. Budući da je Real puno više izgubio, pozabavit ćemo se razlozima njihova neuspjeha…

Što vi mislite?

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

Mourinho je počeo bez iznenađanja, u već klasičnoj formaciji 4-2-3-1, što više sliči na 4-3-3, pa čak na 4-2-4 jer je Ozil bio na krilu većinu vremena, a Ronaldo i Di Maria pravili gužvu u šesnaestercu. Nekako mi se čini da gospodin Special One polako gubi konce nad igrom Reala. Dojma sam da igrači čine što ih je volja, igraju kako ih je volja. Nema više prepoznatljivog Mourinhovog stila, momčadske i taktičke discipline, jedino što je ostalo jest agresivnost, u trenucima i pretjerana.

Takav pristup prolazi protiv slabijih protivnika, Real utakmice dobiva isključivo na individualnu kvalitetu. I večerašnji gol su postigli samo zahvaljujući Ronaldu i njegovom odrazu te udarcu glavom! Real tijekom sezone pokazuje nemoć u završnici protiv fizički dominantnih ekipa i taktički discipliniranih ekipa, što je bio slučaj i s Manchesterom.

Ronaldo zabija za Real

Nije Real bio bez šansi, nego je problem kako je došao do njih, a nije previše kvalitetnom igrom. Igra dodavanjem im je loša iz jednostavnog razloga, svaki igrač voli 'cariniti' loptu. Nema igre iz prvog dodira. To se posebno odnosi na Ronalda, Di Mariu i Ozila. Jako dobro se znaju izvući na stranu po loptu, što je pozitivna stvar, ali onda umjesto pokušaja prolaska uz liniju i traženja loptom napadača u sredini oni svaki put krenu prema sredini i naprave 'čep'. Zbiju i svoje protivničke igrače u prostor 10-20 metara od gola, te tako onemoguće sami sebi situaciju bilo za proigravanje bilo za šut. Vidjeli smo par pokušaja i jednog i drugog, apsolutno nikakve opasnosti nije bilo za gol Manchestera. Također, pogodak Reala je došao iz centaršuta, kao i par još najopasnijih situacija, poput pokušaj Coentraoa kada je De Gea neobičnom obranom nogom spasio svoja vrata.

Problem Reala je bio zbijanje igrača u sredinu. Umjesto da razvodne obranu Uniteda, oni su radili baš suprotno, čak više u drugom poluvremenu nego u prvom. To se odrazilo i na Benzemu, kasnije i na Higuaina, koji su bili prisiljeni izvlačiti se na stranu iz gužve, tražiti loptu. Njihovi suigrači su ih učinili nevidljivima.

Drugi problem Reala je taj višak agresivnosti. U par situacija svi lete na loptu, i u dva-tri proigravanja lopta je već na drugoj strani, a iz igre su izbačena 3-4 igrača Reala. U obrani se ne zna tko pije, a tko plaća. Manchester to nije danas iskoristio, objektivno bili su i lošiji protivnik, ali imali su osim gola još 2-3 zicera!

Treći je problem tranzicija, točnije ona iz napada u obranu. Iako obrnutu radnju izvode savršeno, kada izgube loptu početnom agresivnošću (svi na loptu) pokušavaju vratiti posjed što je brže moguće, a kada to ne uspiju ostaje ogroman prostor između obrane i napada, i još veći između zadnje linije i gola. United danas nije igrao s krilnim napadačima pa to nije iskoristio, ali već u uzvratu bi mogao

Četvrti problem, koji ih je u ovoj utakmici puno koštao, bila je obrana tijekom prekida. Kod pogotka Manchestera, kompletna postava Reala brani korner, svih 10 igrača, nasuprot šest igrača Uniteda. Stvara se ogroman prazan prostor u najopasnijoj zoni, na pet metara ispred vratara. Real se brani čovjek na čovjeka: šest igrača pokriva protivnika, jedan odbijenu loptu, jedan prvu stativu već na petercu, a jedan drugu na gol liniji... to je devet? Nedostaje jedan, zar ne? To je igrač koji bi trebao pokrivati sredinu gola, taj prazni prostor na pet metara ispred golmana.

Prvi pogodak Welbecka

Uza sve taktičke pogreške domaćina, s druge je strane Manchester došao igrati na bod i na barem jedan pogodak. Oba cilja su ostvarili i iako su podređeno izgledali većinu utakmice, te i oni činili taktičke propuste, na kraju mogu biti gotovo potpuno zadovoljni.

Real Madrid CF - Manchester United FC 1:1