HRVATSKA ČEKA ŽDRIJEB

Evo zašto su Francuzi najgori, a Island najbolji izbor

21.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Gotovo da vlada unisono mišljenje kako bi najgori mogući ždrijeb za Hrvatsku bila Francuska, a najbolji Island. Naši analitičari jedva da daju Hrvatskoj 30 posto šanse protiv Francuza, dok većina misli da se Island prolazi gotovo pa sigurno

Kada smo na našem community portalu Tribina.hr pitali kolike bi šanse imala hrvatska reprezentacija protiv svakog od potencijalnih protivnika, odgovori su bili vrlo zanimljivi. Kako i sugeriraju rezultati ankete, analitičari s portala misle kako bi za Hrvatsku bila prava katastrofa kada bi dobili Francuze, te kako bi i Šveđani bili favoriti protiv naše reprezentacije.

S druge strane, protiv Rumunjske većina je sklona prednost dati Hrvatskoj, dok bi protiv Islanda 'kockasti' bili pravi favorit, a ispadanje bi bilo ravno senzaciji.

Ovako je to u svojoj analizi objasnio korisnik Vjeran, zašto su Francuzi najgori, a Island najbolji izbor ždrijeba:

'Toliki je niz razloga zašto su Francuzi upravo najgori izbor, i usuđujem se reći neprelazna prepreka da ne znam ni odakle bih počeo. No, stavimo objektivno na početak. Francuzi su u ovo doigravanje upali samo zato jer su bili u istoj grupi sa Španjolcima. Patili bi se i s Nijemcima, vjerojatno Nizozemcima. Ni sa kim drugim. Činjenica je da status nenositelja u ovim kvalifikacijama duguju grijesima iz prošlosti i da trenutno spadaju u vrh europskog nogometa kako igračkim kadrom tako i momčadskom prezentacijom nogometa.

Protiv Francuza šanse su male, velike protiv Islanđana

Moram priznati da mi je bila zanimljiva njihova argumentacija prilikom žalbe FIFA-i na status nenositelja u pripetavanju. Ali to su njihovi problemi. Francuzi su iz JAR-a otišli višestruko posramljeni. Prvo, već sam način dolaska do tamo bio je sramotan, a potom su i ostvareni rezultati lijepili nove pljuske na lica Trikolora. Francuzi imaju silnu potrebu isprati taj gorak okus. A da bi ga mogli isprati, moraju biti u Brazilu. A da će tamo i biti vidljivo je iz prvog odlomka. Jer, objektivno gledano, prema trenutnom stanju stvari upravo su Francuzi najjači od svih 8 momčadi koje ulaze u razigravanje.

Island je najveće iznenađenje ovih kvalifikacija. Mnogi će upirati prstom u sastav skupine i konstatirati kako su bili smješteni u najlakšu moguću. Ali ipak, bili su bolji od Norveške i Slovenije. Da, složit ću se i s tim da ni te reprezentacije nisu neke nogometne velesile. Ali ipak, nakon određivanja sastava skupina, koliko vas je vidjelo upravo Island najprije na drugom mjestu skupine, a potom i u razigravanju?
U svakom slučaju ekipa koja ima vrlo ujednačenu obranu i napad jer napad daje u prosjeku 1.7, a obrana prima 1.5 po utakmici. Izostavimo li rezultate protiv Švicarske, dolazimo do podnošljive gol-razlike 13:9.

U nekim drugim okolnostima, u nekim drugim vremenima, ovo bi bio idealan izbor koji bi nam jamčio plasman u Brazil. Danas? Danas je ovo jedina ekipa kojoj ipak dajem manje izglede u odnosu na nas. Nažalost, ne mislim da ćemo preko njih kao preko plitkog potoka.'