ŽDRIJEB SE OTVORIO

Evo zašto košarkaši moraju pobijediti i Grke!

15.09.2013 u 11:32

Bionic
Reading

Iako su već osigurali četvrtfinale, pobjedom protiv Grčke Hrvatska osvaja prvo mjesto, koje bi moralo širom otvariti vrata polufinala. Zato izabranici Jasmina Repeše moraju odigrati na maksimumu još jednu utakmicu, zadnju u drugoj skupini

Kada smo nakon pobjede protiv Italije na našem portalu Tribina.hr pitali što sada predstoji hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji, korisnik Losovius objasnio je zašto se treba igrati na pobjedu protiv Grčke

'Hrvatska reprezentacija sada je u lagodnom položaju pa treba razmišljati što bi bilo dobro napraviti u posljednjoj utakmici protiv Grčke. Postoje dvije varijente, obje smislene: a) igrati opušteno uz maksimalnu rotaciju tako da je rezultat u drugom planu, b) igrati kao da ti život ovisi o tome, kao sada protiv Italije.

Grci su izgubili od Slovenije, pa njihove šanse postaju gotovo pa zanemarive. Španjolci moraju kiksati protiv Italije, a ako ćemo iskreno - to se neće dogoditi! Dakle, očekujem da neće igrati niti poluozlijeđeni Spanoulis niti poluozlijeđeni Bourousis, a tada će Hrvatskoj biti dovoljno da odigra u trećoj brzini kako bi ostvarila laku pobjedu. Jer Grci su takvi... ako se nemaju za što boriti, oni to niti neće napraviti.

U onoj drugoj skupini unaprijed ćemo znati koji će biti poredak pa će biti mjesta i za eventualne spekulacije. Francuzi su poprilično jaki i atletski dominantni, protiv njih bi bilo jako teško. No, oni će biti vjerojatno drugi, dok će prva vjerojatno biti Litva, ako savlada Ukrajinu u posljednjem dvoboju. Srbi i Litva su dobri, iako dosta osciliraju, recimo da su na razini na kojoj je Hrvatska.

Dva još moguća protivnika su Ukrajina i Latvija, kvalitetom daleko slabije momčadi, koje bi bili idealni protivnici za Hrvatsku. Ako po očekivanjima jedna od te dvije reprezentacije zauzme posljednje mjesto, Hrvatska treba dati sve od sebe da bude prva u grupi. A to znači pobijediti Grčku! Dakle, potpuno bi bilo isplativo odigrati još jednu utakmicu 'na nož' kako bismo osigurali prvo mjesto (što nam pobjeda protiv Grka donosi) i onda iskoristiti pogodnosti koje nam je dao ždrijeb.

Jer, što bi se u protivnom moglo dogoditi. Pogledajmo moguće protivnike:
Ako bismo igrali protiv Francuske, imali bismo pred sobom reprezentaciju koja je individualno jača od naše, koja ima igrača kakav je Tony Parker, i protiv koje se nećemo moći šetati reketom kao protiv Finske ili Italije.

Ako bismo igrali protiv Litve, također protiv sebe imamo reprezentaciju koja je kvalitetom slična našoj, s odličnom školom košarke, a koja jako raste kroz turnir. Igraju puno bolje nego na početku, a pobijedili su i Francuze.

Najgore bi bilo igrati četvrtfinale protiv Srbije, ne zato jer su jači od Hrvatske, nego zato jer nije pravo vrijeme da se ovoj reprezentaciji postave 'povijesni utezi' i da se od te utakmice napravi ono što ona nije. Dodatno, poraz protiv Srbije bio bi teži nego poraz protiv dvije spomenute reprezentacije, i daleko bi više utjecao na moral, kao i na činjenicu hoće li onda Hrvatska do još jedne pobjede i potrebnog plasmana u prvih šest, što bi bilo sjajno.

Jednako kao što bi bilo loše igrati odmah protiv Srbije, oni su idealan protivnik za polufinale, kada rezultatskog pritiska više nema, i kad će Hrvatska reprezentacija moći ući u dotičnu utakmica, a da je već postigla i više nego se prije turnira očekivalo. U takvom ozračju, Srbija postaje idealan protivnik, jer jednostavno kvalitetom je ipak ispod onih najboljih.

Zaključno: po svakoj logici, mislim da je pobjeda protiv Grka imperativ, osim ako se u onoj grupi ne dogodi nešto vrlo čudno i Srbija padne na četvrto mjesto. Ali taj scenarij nije vrlo vjerojatan.'

286243,286260,286224,286209