BROJKE GOVORE

Evo zašto je duet Modrić-Rakitić idealan za Real Madrid!

04.04.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Kako su započele glasine da je za Ivana Rakitića ozbiljno zagrizao Real Madrid, analiziramo koliko su njih dvojica kompatibilni na terenu, te kako su ove godine igrali u Primeri

Luka Modrić i Ivan Rakitić igraju sjajnu sezonu, jedan u dresu madridskog Reala, a drugi u Sevilli. Kada se pogleda statistika, čini se da bi se ta dva igrača trebala sjajno nadopunjavati i da bi Rakitić bio dobro rješenje za Real Madrid. Ofenzivniji je, sjajno izvodi prekide, ima udarac s distance, pa se čini kako bi idealno popunio mjesto na kojem je nekoć igrao Mesut Ozil.

Uostalom, brojke to potvrđuju – Rakitić dominira u pogledu golova i asistencija, a njegovi su pokušaji proigravanja riskantni, pa zato i niži postotak. S druge strane, Modrić igra sigurniju igru, s većim postotkom točnih dodavanja, ali je zato pokazao da može biti pravi dirigent, čovjek koji će kontrolirati tempo velike ekipe kakav je Real Madrid.

Ovo je njihova usporedba…

Usporedba Rakitića i Modrića u Primeri


Ono što se nameće kao pitanje, ako su oni tako kompatibilni, zašto zajedno u dresu reprezentacije igraju lošije nego svaki pojedinačno u svome klubu. Odgovor je pokušao dati korisnik s portala Tribina.hr Lwave, koji je analizirao što je to u Hrvatskoj drugačije:

Koktel
Ja ih osobno ne volim. Pristaša sam viskija i ostalih 'čistih' žestokih pića. S njima bar znate što dobijate za razliku od koktela. Slično je i sa kockastom ekipom. Uspjeh je lako definirati, zaslužni su igrači i trener. Najčešće je to trener koji uspije posložiti karakterne razlike i nesuglasice koje nastaju u staležima, a često se prenose na svlačionicu. Ali kako definirati neuspjeh? U 95% slučajeva to je opet trener. Igrači imaju samo moralnu odgovornost. Zašto Luka igra puno lošije u kockastom nego u bijelom dresu? Zašto ga u stopu prati i Rakitić? To su najčešća pitanja…

Kao prvo moramo razjasniti kadar. Mi posjedujemo izrazito ograničen izbor igrača najviše kvalitete. Na prvi pogled to su Mandžukić, Modrić, Rakitić i Srna. Sve ostalo je jedna stepenica ispod. Međutim, to ne znači da nemamo veliki potencijal i vrhunsku reprezentaciju. Pitanje je vizije. Dosad smo na klupi forsirali bivše igrače i to se pokazalo samo djelomično uspješnim. U istom tonu nastavljamo s Nikom Kovačem.

Bi li bili iznenađeni s podatkom da je do 2011. godine HR vrsta u svim službenim utakmicama odigrala samo tri utakmice u istom sastavu?

Radi se o uzorku većem od 215 utakmica. Do danas su se obje brojke povećale, ali prva u odnosu na drugu u zanemarivom postotku. Sigurno jedan od sljedećih najvažnijih faktora je ta već spomenuta uigranost. Međutim, svi ti razlozi su prenosive prirode što znači da ih ima 90% top selekcija izuzev Španjolske i Njemačke, koje dio svoje dominacije mogu zahvaliti uigranosti linija iz Bayerna i Barcelone odnosno Reala i Borussije.


Mi nemamo taj luksuz. Nama su igrači razasuti diljem Europe, a velik dio njih nema ni status prvotimca. Problem nije u toj činjenici već u percepciji. Ona kaže da nemamo širinu kadra za pokrpati deficitarne karike; lijevi bek, zadnji vezni i stoperi. A krila… Gdje su nam krila, pa mi već godinama nemamo brzine i nedostaje nam općenito igre preko bočnih pozicija. Možda odgovor na vječno pitanje o lošijim igrama naših igrača u nacionalnom dresu leži upravo u činjenici da imamo puno više problema s kadrom nego što smo to voljni sami sebi priznati.

Ako ne želimo biti samo prolaznici na SP kao svaki put dosad od 98. naovamo, moramo promijeniti taktiku i standardizirati nova lica. To nam je jedini put prema napretku jer sve ovo što smo gledali u ciklusu kvalifikacija jasan je pokazatelj da nam treba mladosti i hitrine. Treba napraviti konkretnu analizu fizičkog stanja igrača i dobro razmisliti da li su Čorluka, ličević, Eduardo i ostatak ruske kolonije spremni za igru na najvišoj razini. U tu skupinu upadaju i mnogi drugi kao npr. Kranjčar, Pranjić i prije svih navedenih Perišić.

Što se tiče tatkičke postave zahvalno bi bilo na papir staviti modifikator u kojem je Rakitićeva i Modrićeva uloga redefinirana. Zašto forsirati konstantno nešto što očito ne funkcionira? Kovačev zadatak broj jedan nakon odabira kadra tako nesumnjivo postaje povećanje produkcije talentiranog dvojca iz Primere kao i krpanje krilnih i stoperskih pozicija.'