NAJBOLJE ZA SVE

Evo zašto bi Mandžo i ovaj Brazilac trebali zamijeniti klubove!

18.05.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Nakon što se u njemačkim medijima pojavila priča o odlasku Marija Mandžukića iz Bayerna u Chelsea, a Davida Luiza obratnim putem, na našem community portalu Tribina.hr razvila se rasprava je li takva trampa dobra za oba kluba...

Korisnik Psellus dao je svoje viđenje cijele situacije. Prema njemu, takav transfer bio bi najbolji za sve:

'Mandžukić ima mnogo kvaliteta od kojih se posebno istječe njegov doprinos kad njegova momčad nema loptu. Njegove fizičke sposobnosti i pritisak na zadnju liniju protivnika su, zajedno s igrama Javija Martineza, bile među najvećim razlikama između prošlo i pretprošlosezonskog Bayerna. Također je za razliku od Gomeza daleko više sudjelovao u samoj igri. Sposobnost primanja lopte i distribucije u blizini, kao i daleko veća pokretljivost od konkurenata u momčadi su značajno pridonjeli igri Bayerna. U šesnaestercu se pokazao kao vrlo koristan igrač koji je dobro koristio prilike i uredno pospremao prilike za gol. Također, sam Guardiola ga je nazvao najboljim igračem glavom na svijetu. Premda lista njegovih sposobnosti djeluje impresivno, važno je primjetiti kako on nije igač vrhunske tehnike i njegova mogućnost kreativnog doprinosa je limitirana.

Jednako tako, rijetko će se vidjeti njegov uspješni dribling u brzini protiv obrambenog igrača. Uza sav njegov doprinos, njegove su vještine usko specijalizirane. Kada je objavljeno da će Lewandowski sljedeće sezone igrati u Bayernu, a znajući da se radi o tehnički potkovanijem, pokretnijem i jednostavno boljem igraču, bilo je već jasno kako će Mandžukić sljedeće sezone biti u drugom planu i počele su spekulacije o njegovom odlasku iz kluba.

S druge strane, Mourinho je ove godine nedostatak efikasnih napadača izdvojio kao glavni problem svoje momčadi. Ako pogledamo rezultate Chelseaja u Premier ligi, imaju izvrsne rezultate protiv momčadi s vrha ali su ih naslova koštale izvedbe protiv lošijih momčadi. Potpuno je jasno kako će među Chelseajevim pojačanjima biti napadača i do sada se kao najizglednija opcija spominjao Diego Costa. Premda bolji igrač od Mandžukića i daleko korisniji igrač ukoliko Mourinho želi složiti momčad s brzom tranzicijom. No, ne treba odbaciti mogućnost da će Mourinho odlučiti iskoristiti Luiza, kojemu, ako ćemo vjerovat glasinama, ionako ne vjeruje, kako bi doveo Mandžukića. Premda možda nema sve osobine koje Guardiola traži od svojih napadača, Mourinho bi mogao iskoristiti njegove vještine i to bi im posebno koristilo protiv engleskih momčadi koje se zatvore.

David Luiz je igrač koji može igrati na poziciji stopera i zadnjeg veznog i, za svoju poziciju, posjeduje sasvim dobru tehniku. U Bayernu koji gradi igru kroz posjed i kojemu obrana mora igrati visoko kako bi pritiskali protivnika, igrač poput Luiza koji može iznjeti i distribuirati loptu i može igrati visoko na terenu bi se mogao pokazati kao pravo pojačanje. U znatno povučenijem Chelseaju pod Mourinhovim vodstvom, on se ne uklapa osim kao eventualno zadnji vezni a za očekivati je da će Chelsea pojačati tu poziciju ovog ljeta. U Bayernu bi s druge strane mogao biti koristan.

Ovom zamjenom bi oba kluba mogla dobiti igrača koji bi im bio pojačanje i riješiti se igrača koji im se trenutno ne uklapa u planove. To i dalje ne znači da će do trampe doći ili da će uključivati i dodatnih 15 milijuna eura koje bi Bayern prema glasinama trebao s Mandžukićem poslati put Londona. Ali da se na prvi pogled čini kako bi obje strane mogle biti zadovoljne, čini se.'