dani za pamćenje

Evo u krug kakvih čudesnih pobjeda ulazi ova protiv Benfice, ako Dinamo izdrži u uzvratu

07.03.2019 u 21:28

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama trijumfom protiv Benfice na Maksimiru ovog četvrtka nisu osigurali prolazak u četvrtfinale Europske lige, no ako obrane ovu prednost u Lisabonu trijumf kojem smo svjedočili pridružit će se krugu najvećih u 'modroj' povijesti...

Dinamo je gotovo pola stoljeća čekao na europsko proljeće, ali kad je prokletstvo napokon skinuto, kao da ga je postalo nemoguće zaustaviti u Europi. Nije to uspjela ni Benfica ovog četvrtka na Maksmiru koju su 'modri' svladali s minimalnih 1:0 golom Brune Petkovića iz penala te su došli na korak do četvrtfinala Europske lige.

  • +52
Europska liga, osmina finala: Dinamo - Benfica Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ako Dinamo izdrži u Lisabonu, ovaj maksimirski trijumf pamtit ćemo kao jedan od najvećih u povijesti zagrebačkog kluba, u rangu podviga još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Iz tog doba 'modri' se mogu pohvaliti trijumfom nad Bayernom u Münchenu 4:1, golovima Zambate, Jerkovića i Kobešćaka. Četiri godine kasnije osvojio je Dinamo Kup velesajamskih gradova, a osim trijumfa 2:0 protiv Leedsa u finalu na Maksimiru, impresivan je bio trijumf 4:0 protiv Eintrachta na domaćem terenu golovima Zambate, Novaka, Gutzmirtla i Belina, nakon poraza 0:3 u Frankfurtu. Najveći preokret u povijesti kluba.

U novijoj povijesti pamtimo onih 5:0 protiv Partizana 1997. godine, uz dva gola Marića i Cvitanovića te jednog Viduke, kao i 3:0 protiv Celtica sljedeće sezone uz pogotke Prosinečkog i Marića, kojim su 'modri' prvi put osigurali grupnu fazu Lige prvaka, a onda umalo izborili četvrtfinale, nakon trijumfa nad Ajaxom u Amsterdamu golom Josipa Šimića, no ipak su zapeli na čvrstom Olympiacosu.

U novom tisućljeću navijači su godinama u mukama gledali Dinamove neuspješne europske utakmice, sve do one pobjede nad Arsenalom na Maksimiru 2:1, golovima Pivarića i Fernandesa 2015. godine.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Sada su ponovo došli veliki nogometni dani u Zagreb, pamtit ćemo i Fenerbahče i Anderlecht i Spartak Trnavu i Viktoriju, a više od svih Benficu ako je 'modri' dokrajče sljedećeg četvrtka...