uzvrat u lisabonu

Statistika otkriva u kakvim je problemima Benfica kada igra kod kuće; ovo je povijesna šansa Dinama

07.03.2019 u 21:11

Bionic
Reading

Nakon odrađenih prvih 90 minuta osmine finala Europske lige između Dinama i Benfice, na prepunom Maksimiru, puno sretniji i zadovoljniji rezultatom mogu biti modri jer su upisali pobjedu 1:0 golom Petkovića iz kaznenog udarca. Uzvratna utakmica igra se u Lisabonu 14. ožujka (Arenasport 1), a sudeći po ovosezonskim europskim utakmicama obje momčadi, teško je prognozirati tko će u četvrtfinale. Statistika koju smo pripemili puno toga otkriva

Naravno, ovaj rezultat tj. minimalna Dinamova pobjeda baš ništa ne jamči (gol u Lisabonu bio bi duplo vrijedan), jer vidjeli smo tijekom ovog tjedna kako su u nogometu svakakva iznenađenja moguća.

>>> Dinamo krcati Maksimir nagradio briljantnom pobjedom, nemoćna Benfica mogla i gore proći

Najsvježiji primjer svakako je Real Madrid koji je ponižen kod kuće 1:4 od Ajaxa te naravno Manchester United koji je, bez nekoliko glavnih igrača, pobjedom 1:3 u Parizu šokirao moćni PSG. Eto, čuda se u sportu događaju sve češće pa tako i navijači Dinama, koji su više od 50 godina čekali ovakve utakmice, vjeruju u plasman u četvrtfinale.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Dakle, kako god, treba odraditi još 90, a tko zna možda i 120 minuta, u Lisabonu i tek tada ćemo biti sigurni koja će od ovih dviju momčadi proći među osam najboljih u Europskoj ligi.

Ono što Benfici - koja je u Zagrebu odigrala u kombiniranom sastavu - nikako ne ide na ruku, unatoč seriji od devet utakmica prije zagrebačkog dvoboja, bez poraza, jest podatak da kao domaćini u europskim natjecanjima baš i nisu toliko uvjerljivi. Ustvari, možemo čak i napisati, kako su kao domaćini prilično neuspješni. To je svakako velika šansa Dinama...

Naime, u zadnjih jedanaest domaćih europskih utakmica, Benfica je upisala pet poraza, tri remija i samo tri pobjede. Porazi su znali biti i uvjerljiviji (0:2), dok su sve tri pobjede bile minimalne, s po 1:0. Ako samo gledamo ovu sezonu Benfica je u Europi kod kuće od ukupno od šest utakmica samo dva puta pobijedila. Prema tome, Benfica na svom terenu, koliko god to zvuči utješno – nije nepobjediva.

Domaće utakmice Benfice u Europi (sezona 2018/19.)

  • Benfica - Fenerbahče 1:0
  • Benfica - PAOK 1:1
  • Benfica - Bayern 0:2
  • Benfica - Ajax 1:1
  • Benfica - AEK Athens 1:0
  • Benfica - Galatasaray 0:0

A jednako važno jest da se Dinamo napokon oslobodio 'grča', da ima glavu i rep te da se zna nositi s pritiskom. I rezultati 'modrih' na europskim gostovanjima u cijelo ovoj sezoni, počev od kvalifikacija za ulazak u skupine Lige prvaka to potvrđuju. Igrali su 'modri' takvih sedam utakmica, a u njima su upisali tri pobjede, tri remija i samo jedan poraz. I u tom porazu, a dogodio se protiv Viktorije, mogao se izbjeći jer Dinamo je u prvom poluvremenu bio bolji. No, dvije individualne greške i manjak sreće, odnosno s(p)retnost Ludeka Pernice dovele su Dinamo u nezgodnu situaciju. Iz koje su se u uzvratu, kojeg su dobili s uvjerljivih 3:0, izvukli bez imalo stresa. Prema tome, Dinamo je svojim igrama u Europi ove sezone dokazao da zna i može. Pogotovo u gostima.

Gostujuće utakmice Dinama u Europi (sezona 2018/19.)

  • Hapoel Be'er Sheva - Dinamo 2:2
  • Astana - Dinamo 0:2
  • Young Boys - Dinamo 1:1
  • Anderlecht - Dinamo 0:2
  • Spartak Trnava - Dinamo 1:2
  • Fenerbahče - Dinamo 0:0
  • Viktoria Plzeň - Dinamo 2:1
  • +52
Europska liga, osmina finala: Dinamo - Benfica Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL