SLUŽBENO

Evo tko su gradovi domaćini ZOI 2026.; dobra je to vijest i za hrvatske ljubitelje zimskih sportova

24.06.2019 u 18:36

Bionic
Reading

Talijanski gradovi Milano i Cortina d'Ampezzo izabrani su za domaćine Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora u Lauseanni u ponedjeljak

Kandidatura Milana i Cortine dobila je više glasova od one švedskog glavnog grada Stockholma koji im je ostao jedini konkurent nakon što su švicarski Sion, japanski Sapporo, austrijski Graz i kanadski Calgary odustali zbog prevelikih troškova organizacije. ZOI 2026. godine održat će se od 6. do 22. veljače.

Glavni grad Lombardije sa 1,3 milijuna stanovnika Milano se nalazi na samo 120 metara nadmorske visine te će se u njemu održavati dvoranski sportovi osim curlinga i brzog klizanja, dok će se sportovi na otvorenom održavati u Cortini, koja se nalazi na 1224 metara nadmorske visine, te njezinoj okolici.

  • +27
Otvorene Zimske olimpijske igre - Pjongčangu 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Milano će po prvi puta u svojoj povijesti ugostiti olimpijske igre, dok je Cortina već bila domaćin jednih ZOI i to 1956. godine.

Svečanost otvaranja trebala bi se održati na milanskom stadionu San Siro, a ukupni predviđeni troškovi organizacije iznose 1.3 milijarde eura.