RED BULL AIR RACE

Evo kako je miljenik rovinjske publike doživio trenutak straha!

30.05.2015 u 15:53

Bionic
Reading

Prošlogodišnji pobjednik Red Bull Air Race utrke u Rovinju, Hannes Arch i ove će godine biti jedan od glavnih favorita na trijumf. No, na trenizima u četvrtak i petak nije sve išlo glatko za njega...

Iskusni 47-godišnji pilot već dugo je u samom vrhu najbržeg motosporta na svijetu. Posljednje četiri sezone završio je u ukupnom poretku svaki put kao najmanje drugi, a 2008. godine osvojio i svoju jedinu titulu prvaka svijeta.

No, 2015. godinu Arch nije dobro otvorio u Abu Dhabiju i Chibi te uoči treće utrke sezone u Rovinju znatno zaostaje za vodećim dvojcem, Bonhommeom i Hallom. Popularni Austrijanac definitivno osjeća pritisak jer ovaj vikend mora ostvariti dobar rezultat kako bi ostao u igri za titulu. Olakotna okolnost je što se radi o jednoj od njemu omiljenih utrka, a u zaljevu Valdibora imat će veliku podršku navijača koji su potegnuli u Istru iz njegovog Salzburga kako bi navijali za svog miljenika.

Za razliku od prošle godine u Rovinju, Hannesu ove ne ide sve baš glatko. Na prvom treningu napravio je previše pogrešaka i zbog kaznenih sekundi završio je kao posljednji. Na drugom u petak ujutro doživio je pravi trenutak straha, kada se direktno zabio u pilon čiji su mu ostaci ostali zapetljani na krilu. Zbog toga je morao prisilno napustiti stazu i vratiti se u Vrsar, opet završivši zadnji na treningu.

'Osjećao sam se dobro i pokušao sam proći dvostruki zavoj direktnom linijom. Znao sam da bi moglo biti gusto zbog vjetra i pokazalo se da sam išao preblizu pilonu,' opisao je incident Hannes Arch koji je zadovoljan svojom reakcijom:

'Ako napraviš pogrešku, važno je kako kasnije reagiraš. Znao sam da trebam odmah uzletjeti i uspio sam manevrom skinuti veći dio onog što se zapetljalo na krilu. Uspio sam sigurno sletjeti, što je najvažnije.'


Samo nekoliko sati kasnije Arch se ponovo pojavio na stazi i konačno odradio posao kako treba. Zauzeo je četvrto mjesto na trećem treningu i tako najavio borbu za pobjedu u nedjelju, kad bude najvažnije.

'Nakon pogođenog pilona odspavao sam dvadeset minuta i opustio sam se. U glavi sam ponovo prošao stazom. Cilj mi bio sljedeći put odvesti siguran krug i ništa ne riskirati. Nakon incidenta uvijek je važno ponovo izaći na stazu i dokazati samom sebi da možeš voziti brzo i sigurno. To je ono što sam napravio i sada sam se vratio u igru,' zaključuje pilot za kojeg će između ostalih u Rovinju navijati i planetarno popularni skakač, padobranac i rušitelj ljudskih granica, sunarodnjak Felix Baumgartner koji će također u Istri provesti cijeli vikend.