hrvatski telekom prva liga

Evo gdje možete gledati slavonski derbi Osijeka i Cibalije

18.11.2017 u 12:41

Bionic
Reading

U današnjim utamkicama 16. kola Hrvatski Telekom Prve lige sastaju se Osijek i Cibalija (Arenasport 3, 15 sati) te Rijeka i Inter (Arenasport 3, 18 sati)...

Osijek ove sezone igra sjajno protiv najjačih suparnika u ligi, no Zekićeva momčad ima previše problema u osvajanju bodova protiv objektivno slabijih suparnika. Nakon vrijednih prvenstvenih pobjeda nad Rijekom i Lokomotivom, Osijek je u prošlom kolu teško stradao na gostovanju u Zaprešiću i propustio je zadržati korak za vodećim Dinamom. Iskoristio je Osijek lošu formu Hajduka i Rijeke pa trenutno drži visoku drugu poziciju na prvenstvenoj tablici, no za vodećim Dinamom zaostaje ogromnih 10 bodova. Razlog ne treba previše tražiti jer je Osijek iz dva susreta s fenjerašem Rudešom osvojio tek dva boda, a u prvom je dijelu sezone ostao bez bodova u slavonskom derbiju s Cibalijom.

Zekić očekuje sva tri boda u novom lokalnom derbiju.

'Slavonski derbi i kod mene izaziva dosta znatiželje u smislu onoga što želim vidjeti od svoje momčadi. Imali smo tijekom reprezentativne stanke dva tjedna da se što bolje pripremimo za ovu utakmicu, a u subotu ćemo vidjeti koliko smo u tome uspjeli. Pritom mislim na one zahtjeve koji nas očekuju poput odgovora na postavljenu obranu Cibalija, na njihove kontranapade i prekide. Prije svega očekujem pobjedu, a jasno je da bih volio da ona bude ostvarena kroz dobru i efikasnu igru. Respektiram protivnika koji nam stiže u goste, slavonski je derbi uvijek takav da je rezultatski sve moguće. Ne volim govoriti o osveti u sportu, no činjenica je da su nam Vinkovčani veliki dužnici jer su nas pobijedili na svom terenu iskoristivši sve naše slabosti uz odličan nastup kojeg su prezentirali', kaže trener Osijeka uoči slavonskog derbija u Gradskom vrtu.

U početni sastav Osijeka nakon dužeg izbivanja zbog ozljede vraća se kapetan Barišić, no situacija s izostancima daleko je od idealne za Zekića. Slavonski će derbi zbog suspenzija morati propustiti veznjaci Hajradinović, Lukić i Pušić, te napadač Boban, a i dalje problema s ozljedom ima bek Šorša.

Cibalia je nakon pobjede nad Slavenom i podjele bodova s Rudešom prije reprezentativne stanke dva puta ugostila Istru, no nakon tih se susreta Bartolovićeva momčad nije imala čime pohvaliti. Unatoč silnim financijskim problemima koji muče Istru, gosti su u Vinkovcima slavili i u prvenstvenoj i u Kup utakmici i to postigavši čak sedam golova. U prvenstvu je Istra rano riješila pitanje pobjednika, no u Kupu je Cibalia dva puta vodila golovima Pervana da bi u završnim minutama susreta gostima dozvolila potpuni rezultatski preokret.

  • +5
Cibalia Osijek 2:0 Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bartolović zna da će teško do bodova u Osijeku.

'Što se tiče Osijeka, tu ne treba trošiti mnogo riječi. Izraziti su favoriti i imaju odličnu momčad, ali uvijek volim ponoviti da mi uvijek idemo u utakmice sa željom da nešto ostvarimo. Pokušat ćemo na isti način ući u utakmicu s Osijekom, želja nam je da ostanemo neporaženi', kaže trener Cibalije.

Zbog ozljeda će gostima u Osijeku nedostajati branič Crnčević, veznjak Vojković, te ofenzivac Štrkalj, a veliko je pitanje hoće li Bartolović moći koristiti ofenzivce Miličevića i Pluma, te najboljeg strijelca Pervana koji su posljednjih dana trenirali smanjenim intenzitetom. Cibaliji će u Osijeku nedostajati i pomoć s tribina budući da su njihovi Ultrasi odlučili bojkotirati slavonski derbi.

Od 18 sati na Rujevici posrnula Rijeka dočekuje zaprešićki Inter koji igra sjajno. Aktualni prvak prolazi kroz najveću rezultatsku krizu otkako je Kek na klupi. U posljednja četiri kola Rijeka nije osvojila niti jedan bod, stoga susret s Interom čeka na diobi treće pozicije s Hajdukom i s ogromnih 12 bodova manjka za vodećim Dinamom. Igračima Rijeke nedostaje samopouzdanja, obrana nakon ozljede Eleza ne izgleda pretjerano čvrsto, a velik problem Keku predstavlja i slaba realizacija pred suparničkim golom. Reprezentativna stanka idealno je stigla Keku, a dašak optimizma u svlačionicu Rijeke donijela je uvjerljiva Kup pobjeda nad Goricom. Izborila je Rijeka plasman u četvrtfinale Kupa gdje će igrati s Interom, no prije tog dvoboja s ekipom iz Zaprešića čeka ih prvenstveni ogled na Rujevici.

Kek želi prekid niza prvenstvenih poraza.

'Utakmica iz našeg kuta znači samo jedno, juriš. Trebamo napraviti sve da tri boda ostanu na Rujevici. Dolazi nam protivnik koji nam je dugo vremena bio neugodan i koji je trenutno u pozitivnoj seriji dobrih igara. Čeka nas teška utakmica. Ne treba se bojati, ali moramo paziti da se iz velike želje ne dogodi neka pogreška. Imali smo u zadnjim utakmicama problema s realizacijom. Igraš, stvaraš prilike i ne zabijaš. Naravno da onda pada i igra i samopouzdanje. Kada postigneš gol, onda i lopta odmah ide brže i nema više grča. Predugo nije bilo vatrometa na Rujevici, kao da smo sve ispucali u posljednjih pet godina. Razmišljam samo od utakmice do utakmice. Prvo se trebamo kvalitetno pripremiti za Inter, a onda ćemo se baviti idućim utakmicama', kaže Kek.

  • +6
Hrvatski Telekom Prva liga, 07. kolo, NK Inter Zaprešić - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Protiv Intera najveći problem za Keka predstavljaju izostanci standardnih stopera, ozlijeđenog Eleza i suspendiranog Župarića. U centru obrane sigurno će zaigrati Punčec, a uz njega bi utakmicu s Interom mogao započeti bek Žuta kojeg je Kek u Kupu znao koristiti na stoperskoj poziciji. Zbog ozljede će susret s Interom propustiti i ofenzivac Heber.

Inter je u posljednja četiri kola najuspješnija momčad lige budući da su u tom periodu Toplakovi igrači osvojili čak 10 bodova. Ti uspjesi momčad iz Zaprešića doveli su tik iza vodeće četvorke na prvenstvenoj tablici, a nakon velike pobjede nad drugoplasiranim Osijekom u prošlom kolu moguće je da se Inter uključi i u borbu za europske pozicije. Uostalom, nakon posljednjih loših rezultata Rijeke i Hajduka, Interov zaostatak za tim momčadima smanjio se na samo četiri boda.

Gostovanje na Rujevici najavio je standardni veznjak Postonjski.

'Priželjkivali smo dobru seriju rezultata. Igrali smo uglavnom s momčadima s kojima smo podjednaki, koje nisu bolje od nas. Štoviše, utakmice su pokazale da protiv njih možemo nizati bodove. Uspješno smo riješili taj dio prvenstva, a sada želimo do uspjeha i protiv ovih velikih. Imamo igrače koji su jedan bolji od drugoga i to želimo pokazati i protiv Rijeke. Bitno je odigrati pravu mušku utakmicu. Rijeka je aktualni prvak i zaslužuje respekt za prošlu sezonu, ali u ovoj su stvari malo drugačije i mi ćemo tražiti svoju priliku', misli veznjak momčadi iz Zaprešića.

Većih problema s izostancima pred utakmicom na Rujevici gosti nemaju. Tijekom tjedna Inter je odlučio prekinuti suradnju s Ottochianom i Tomičićem koji nisu bili u prvom planu kod Toplaka ove sezone, te koji su sada slobodni igrači.