SPEKTAKL NA POLJUDU

Evo gdje možete gledati najveći derbi hrvatskog nogometa

10.08.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Najveći hrvatski derbi između Hajduka i Dinama igra se u utorak na Poljudu (Arenasport 3, 19:00). Sudeći po posljednjim utakmicama oba kluba u europskim natjecanjima - u Splitu nas čeka pravi spektakl koji nikako nemojte propustiti

Pobjeda u derbiju katapultirala bi Hajduk na prvo mjesto, ali Dinamo je daleko najjači suparnik od svih s kojima je splitski klub dosad igrao ove sezone, premda gosti zasad nisu dominirali u igri, a imaju i muka s izostancima.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport 3), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge te na pay per view online servisu match.tportal.hr.

Danas se igra najveći derbi hrvatskog nogometa između Hajduka i Dinama, a riječ je o zaostalom dvoboju iz 2. kola, koji je odgođen zbog europskih obaveza oba kluba. Bio je to dobar potez jer su i Hajduk i Dinamo napravili odličan posao i u međuvremenu izborili doigravanje u Europskoj ligi i Ligi prvaka.

Hajduk je uz to i ostvario tri pobjede u prvenstvu bez primljenog gola, te bi pobjedom u derbiju preuzeo prvo mjesto ispred trenutačno vodeće Rijeke.

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Opet je u Splitu zavladala ljetna euforija, ali od ove utakmice slijedi prava istina koliko zaista Hajduk može pod vodstvom Marijana Pušnika, slovenskog stratega, koji u mnogo čemu kopira Miroslava Ćiru Blaževića.

- Pred nama su tri najvažnija tjedna ove sezone. Sljedećih pet utakmica odredit će gdje smo i koliko vrijedimo, a znate već kakav sam i da volim izazove i privilegije. Imam priliku napraviti nešto čemu se nitko prije početka sezone nije nadao. U sljedeća dva tjedna možemo razuvjeriti sve, koji su s velikom skepsom prije dva mjeseca gledali na Hajduk. Tanka je linija od genija do luđaka i pukovnika do pokojnika, ali radostan sam što sam dio toga i što uopće mogu igrati protiv Dinama, Rijeke, Osijeka ili Maccabija - podvlači trener Hajduka Marijan Pušnik, koji je baš u stilu Ćire stvorio izuzetno poticajnu i optimističnu atmosferu u svlačionici, koja je zasad zamaskirala određene slabosti u igri.

No, sada dolaze dvoboji s Dinamom, Osijekom i Maccabijem iz Tel Aviva, što su daleko jači rivali od svih s kojima je Hajduk dosad igrao.

- Znam da je Split grad velike euforije, ali moram reći da je Dinamo favorit u derbiju. Zašto? Pogledajte njihov budžet, analizirajte njihov igrački kadar, pa će sve biti jasno - povukao je ručnu Pušnik pred novinarima, iako duboko u sebi sigurno pomišlja da je baš ovo trenutak za rušenje prvaka.

Hajduk nema većih muka s izostancima važnih igrača, svih kojih nema zapravo su nebitni za aktualnu koncepciju igre, a nekolicina prvotimaca se odmorila u nedjelju kada je lakoćom pobijeđena Istra 4:0.

Kada se tome dodaju pun stadion i maksimalni motiv, nema Hajduk razloga ne preuzeti rizik, odnosno ne smije dopustiti da na Poljudu gosti vode igru i diktiraju ritam utakmice.

- Ovo je derbi i sva tri znaka su moguća. Nikad od mene nećete čuti velike najave, nije to dio mog života, ali pozitiva jest dio mog života. I ne vraćanje u prošlost, nego gledanje u budućnost. I ova utakmica nosi samo tri boda, iako znam da derbi svima mnogo znači. Dio moje motivacije je i da igrači znaju da je igrati derbi ponos, čast i privilegija, ali neće biti kraj svijeta ako ne pobijedimo - zaključio je strateg Hajduka Marijan Pušnik, koji nije želio elaborirati o taktici, niti je odgovorio na pitanje hoće li napasti ili čekati Dinamo.

Po najavljenom sastavu u kojem je od defanzivnih veznih samo Jefferson, dojam je da se Hajduk želi nametnuti igrom i da neće olako gostima prepustiti inicijativu. Najbolji strijelac bijelih s pet golova dosad, Franck Ohandza Zoa, opet će biti napadački joker s klupe, a u špici će startati Said.

Dinamo nema stopostotan učinak nakon tri prvenstvene utakmice i može biti sretan što nije i poražen od Slavena Belupa, te je vidljivo da novi trener Zlatko Kranjčar još hvata konce i slaže igru.

Veliki je udarac za njega što je otišao Marko Pjaca, a nekoliko igrača je zbog ozljeda izvan stroja, dok je branič Taravel ovoga tjedna prodan u Belgiju. Kranjčar osobno nikada kada je vodio Dinamo nije trijumfirao u derbiju na Poljudu, ali učinio je to 2001. vodeći šampionski Zagreb. S dosta respekta Zagrepčani govore o Hajduku, odnosno svjesni su da im neće biti lako u paklenoj atmosferi Poljuda.

- Prenio sam igračima spoznaje o Hajduku, koji je u početnoj fazi sezone u vrlo dobrom stanju. Nižu pobjede, odlično igraju u Europi, a sigurno da će im veliki plus biti i navijači. No, to je i nama motivirajuće jer nema ljepšeg nego pred punim stadionom zaigrati protiv velikog rivala. Mi ćemo tražiti put prema pobjedi, a pogledamo li posljednje rezultate, Dinamo je uglavnom dobro prolazio na Poljudu. Vjerujem da ćemo nastaviti taj niz i kontinuitet - kaže trener Dinama Zlatko Kranjčar, kojem su se ozlijedila oba lijeva beka Pivarić i Sosa, pa će u tu ulogu Matel, dok su izvan stroja i veznjaci Goncalo i Machado, te mladi centarfor Hodžić.

Problema sa zubom imao je desni bek Stojanović, ali bi ipak trebao početi utakmicu, pa je jedina dvojba tko će u rasporedu 4-2-3-1 u špicu. Fernandes je nakon ispada nediscipline pomilovan, pa bi mogao startati, ali možda će ipak prednost dobiti Henriquez, premda je izvan forme i najveći dužnik na početku sezone.

- Uvijek su najvažniji igrači, a treneri samo pripremaju svoje igrače, oni su najbitniji, o njima sve ovisi. Veselilo bi me da pobijedimo u Splitu, pa da i ja srušim tu negativnu tradiciju na klupi Dinama ovdje, ali moji glavni ciljevi su da budemo kompaktni, organizirani i da vidim momčadski duh svoje momčadi - odlučan je Kranjčar, koji priznaje da treba vremena dok svoje ideje i zahtjeve posve prenese na igrače, te dobije od njih željeni odgovor na terenu.

- Imali smo pritisak i odgovornost doći do play-offa Lige prvaka, a to smo napravili i taj pritisak je malo poremetio naš stil igre. Trebamo igrati atraktivnije, a to ćemo i napraviti. Tek smo mjesec i pol zajedno, a imamo peh s ozljedama i ne uspjevamo uštimati momčad, zaigrati 3-4 utakmice u kontinuitetu s istom momčadi - pojašnjava strateg Dinama, koji u napadu opet najviše očekuje od Soudanija, čovjeka koji je odlučio mnoge derbije s Hajdukom.

- Soudani je u odličnoj formi, ali moram reći da svi naši napadači imaju kvalitetu, te im stalno pokušavam vratiti izgubljeno samopouzdanje. Želio bih da budu još kvalitetniji i bolji, a vidjet ćemo tko će poraditi i donijeti nam važne golove. Nemam razloga biti nestrpljiv, a nadam se da će netko zabiti već u Splitu, u subotu ili protiv Salzburga - zaključio je kormilar Dinama Zlatko Kranjčar.