DVIJE SJAJNE UTAKMICE

Evo gdje možete gledati derbi HT Prve lige u Gradskom vrtu te zanimljiv okršaj na Rujevici

03.02.2019 u 08:40

Bionic
Reading

U nedjelju će se kompletirati 19. kolo Hrvatski Telekom Prve lige. U Gradskom vrtu igraju Osijek i Hajduk (15 sati), a na Rujevici će Rijeka ugostiti Goricu (17.30)

Osijek - Hajduk (15, Arena Sport 3)

Osijek je ove sezone izbacio Hajduk iz Kupa i u dosadašnja je dva prvenstvena međusobna susreta osvojio šest bodova. Hajduk nije slavio protiv Osijeka u posljednjih pet međusobnih susreta, a s obzirom na dobar dojam Zekićeve momčadi tijekom pripremnih utakmica ne očekuje se da će se gosti s juga ni u ovom navratu lako prekinuti taj niz.

Dobar rad Osijeka rezultirao je bogatim izlaznim transferima tijekom ljeta, no i sada tijekom zime budući da su klub napustili ofenzivac Hajradinović i veznjak Mudražija. Veliko pojačanje Osijeka u nastavku sezone trebao bi biti mađarski reprezentativni veznjak Kleinheisler, no njega klub još ne može registrirati jer čeka da FIFA riješi spor s bivšim poslodavcem Astanom u njegovu korist. Postoji mogućnost da Osijek pojača i veznjak Gordana koji je prvi dio sezone odigrao u Slaven Belupu, no koji je proteklog tjedna iznenađujuće sporazumno raskinuo ugovor s klubom iz Koprivnice.

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

  • +5
Osijek - Hajduk, 1/4 finale Kupa, 5. 12. 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek je djelovao odlično tijekom pripremnih utakmica, a Zekić želi nastavak dobrih prezentacija momčadi i protiv Hajduka:

'Na pripremama se dogodilo točno ono što sam želio, nastavili smo tamo gdje smo jesenas stali. Malo smo modificirali vezni red pa će možda trebati malo vremena da sve sjedne na svoje mjesto jer su pripreme bile kratke. Uvjeren sam da ćemo biti spremni na kvalitetan način odgovoriti izazovima koji su pred nama. Dobro smo odradili pripreme, no dobre je rezultate imao i Hajduk protiv jakih suparnika. Iz prethodnih iskustava pripremni rezultati ne znače mnogo niti nama, a ni Hajduku. U nedjelju je prava priča i prava utakmica i tu se treba pokazati jesi li ili nisi.'

Odlična je vijest za Zekića da pred derbijem s Hajdukom nema problema s ozljedama i suspenzijama, odnosno ne može računati samo na veliko zimsko pojačanje Kleinheislera koji čeka dozvolu za nastup.

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Hajduk - Osijek 0:2 (10. kolo 2018./19.,7.10.), sažetak Izvor: Screenshot / Autor: Vimeo

Hajduk je očajno odradio prvi dio sezone, no zahvaljujući neočekivanom bogatom transferu Palaverse u Manchester City u klubu s optimizmom čekaju povratak prvenstvenim obavezama. Palaversin je transfer napunio klupsku blagajnu, a Hajduk je profitirao i činjenicom da je engleski velikan poslao maldog veznjaka nazad u Split na posudbu sljedećih 18 mjeseci. Hajduk u nastavak sezone ulazi sa skromne šeste pozicije i velikih 11 bodova zaostatka za četvrtoplasiranom Rijekom, stoga se Oreščanin i njegovi igrači moraju iznimno potruditi kako bi zadržali san o novom plasmanu u Euorpsku ligu.

Oreščanin nakon ispadanja iz Kupa prilikom novog gostovanja u Osijeku želi bolji rezultat: 'Bila je to utakmica na kojoj smo imali nacrte onog što želimo i kako da se nametnemo. To ćemo nastojat i sada. Gledao sam statistički što je Hajduk uradio u posljednje vrijeme i prošle sezone niti jednu od pet utakmica protiv klubova ispred sebe nije pobijedio. Nadam se da će se to promijeniti već sada u Osijeku. Imamo poštovanje prema Osijeku. Oni su ostvarili dva izlazna transfera, ali imaju opet dobru momčad i kući su goropadni, kroz agresiju se žele nametnuti. Naša se momčad četiri tjedna upoznavala sa zahtjevima i u Turskoj smo na pripremama dobili mnoge odgovore na pitanja što smo tražili.'

Veznjak Palaversa koji je realizirao bogati transfer u Manchester City neće moći igrati u Osijeku zbog administrativnih razloga, a Oreščanin zbog ozljeda ne računa na Juranovća, Beširovića, Bašića i Ivanovskog. S obzirom na odlazak Saida i ozljedu Ivanovskog momčad ne čudi da Hajduk aktivno traži pojačanje za poziciju centralnog napadača.

Rijeka – Gorica (17.30, Arena Sport 3)

Nakon posljednjeg susreta Rijeke i Gorice momčad s Rujevice napustio je trofejni trener Kek kojeg je na klupi zamijenio Bišćan. Navijačka skupina Armada još uvijek bojkotira navijanje zbog dolaska Bišćana, no činjenica je da su se rezultati Rijeke znatno podignuli i da je pod vodstvom novog trenera momčad definitivno počela igrati sve bolje. Rijeka je drugi dio sezone otvorila u srijedu odigravanjem odgođene utakmice protiv Slaven Belupa, no u Koprivnici je Bišćanova momčad prekinula niz od pet uzastopnih pobjeda. U poprilično izjednačenoj utakmici početkom drugog poluvremena gostima je vodstvo donio Acosty nakon asistencije Čolaka, no u završnici utakmice nakon što je zimsko pojačanje Halilović propustio iz sjajne šanse postići pogodak za potvrdu pobjede, stigla je kazna u obliku izjednačujućeg gola Slavena.

  • +9
NK Slaven Belupo - NK Rijeka, 30. 1. 2019. HT Prva liga Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Bišćana nakon remija sa Slavenom brinu kadrovski problemi:

'U Koprivnici smo Čanađiji namijenili novu ulogu, a morati ćemo i sada napraviti određene promjene s obzirom na situaciju. Tu su izostanci, problemi s ozljedama, te trebamo vidjeti što će se sve dogoditi do utakmice. Neće biti lako složiti momčad, no vjerujem da ćemo uspjeti sastaviti ekipu koja će biti dovoljno dobra da odigramo kvalitetnu utakmicu. Pred nama je zahtjevna utakmica protiv suparnika koji je bio ugodno iznenađenje prvog dijela prvenstva. Riječ je o momčadi koja dobro igra u gostima, čeka i napada. Morati ćemo biti čvrsti, kvalitetni i strpljivi kako bismo ostvarili očekivano.'

Situacija s izostancima teška je za Bišćana pred dolaskom Gorice na Rujevicu budući da zbog suspenzija ne može računati na standardnog stopera Punčeca i glavnog golgetera Čolaka, dok se ranije ozlijeđenom ofenzivcu Gorgonu pridružio bek Raspopović. Desna strana obrane predstavlja velik problem za Bišćana s obzirom da je Raspopovićeva alternativa Pavelić koji još uvijek nije u potpunosti spreman nakon oporavka od ozljede.

Izvor: Društvene mreže

Gorica je apsolutni hit prvog dijela sezone budući da je novi prvoligaš sjajnim igrama izborio borbu za europskim pozicijama. U samoj završnici momčad Gorice malo je posustala i osvojila je tek jedan bod u posljednja četiri kola, te nastavak sezone čeka s pete pozicije i velikih sedam bodova zaostatka za Rijekom. Dobre igre Jakirovićeve momčadi nisu prošle nezapaženo, stoga je ove zime klub napustio sjajni krilni napadač Atiemwen, dok je sigurni vratar Kahlina ostao u klubu unatoč špekulacijama o bogatom transferu.

Jakirović ne želi unaprijed potpisati poraz na Rujevici:

'U prvom dijelu sezone su oni dobili nas i mi njih, te sada očekujem jednu izjednačenu utakmicu. Naravno, Rijeka je favorit, bila bi i da se igra u Velikoj Gorici. Ipak je riječ o momčadi koja se bori za drugo mjesto. Gledao sam Rijeku u remiju sa Slaven Belupom u srijedu i vidio sam izjednačenu utakmicu, no svjestan sam da će oni protiv nas vjerojatno dominirati i diktirati neke stvari na terenu. Uvijek ću reći da je u našoj ligi svaka utakmica izjednačena i da tu odlučuju detalji.'

  • +10
Hrvatski telekom Prva liga, 10. kolo, HNK Gorica - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Sam Jakirović je prilikom najave utakmice naglasio da i njega zanima kako će momčad izgledati u nastavku sezone bez Atiemwena koji je bio ključan igrač u dosadašnjim uspjesima Gorice. U konkurenciju za nastup kod gostiju se nakon oporavka od ozljeda vraćaju Ljubisavljević i Maslowski, a biti će zanimljivo vidjeti kako će se u dresu Gorice snaći novopridošli napadač Cherif Ndiaye i rumunjski veznjak Ronaldo Deaconu.