prvak na maksimiru

Evo gdje možete gledati današnji derbi Dinama i Rijeke

28.10.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Derbi 14. kola Hrvatski Telekom Prve lige danas (subota, 15 sati, Arenasport 3) igraju Dinamo i Rijeka. 'Modri' imaju šest velikih bodova prednosti, a Rijeka stiže osjetno oslabljena uz dodatni 'teret'. U prvenstvu na Maksimiru nije pobijedila još od srpnja 2010. Sedam (pre)dugih godina...

Dinamo ove sezone ne oduševljava igrom, no u prvenstvu Cvitanovićeva momčad unatoč tome čvrsto drži prvu poziciju. Nakon 13 odigranih kola Dinamo je jedina momčad koja u prvenstvu ne zna za poraz, no u posljednja su se dva kola od gubitka bodova protiv Osijeka i Hajduka morali spašavati golovima u sudačkim nadoknadama.

Burno je bilo tijekom prošlotjednog derbija s Hajdukom na terenu ali i na tribinama. Vodio je Hajduk veći dio utakmice, no u ludoj završnici Dinamo je uspio preokrenuti rezultat u svoju korist. Izjednačujući je gol Benković postigao nakon očitog zaleđa, a u sudačkoj nadoknadi za Dinamo je kao i protiv Osijeka gol postigao Henriquez. Hajduk je na kraju ipak uspio doći do boda zahvaljujući precizno izvedenom jedanaestercu Ercega.

Cvitanović je najavio derbi s Rijekom.

'Očekuje nas susret s aktualnim prvakom, s ekipom koja igra Europsku ligu i protivnikom koji je vrlo stabilan, prepoznatljiv u svojoj igri, te respektibilan u svakom slučaju. Dočekujemo utakmicu kao i svaku drugu, s velikim nestrpljenjem i željom za pobjedom. Motivirani smo i želimo pobjediti utakmicu. Cilj nam je da nema nestabilnosti i oscilacija. Izuzetno me veseli da je dobro zanimanje za ovom utakmicom, ovim putem pozivam naše navijače da dođu i da nam daju podršku', kaže Cvitanović.

Derbi s Rijekom zbog suspenzije će propustiti bek Stojanović, a Cvitanović ne može računati ni na beka Matela i veznjaka Fiolića koji su ozlijeđeni. S obzirom da su Stojanović i Matel desni bekovi, pretpostavlja se da će Cvitanović na toj poziciji protiv Rijeke koristiti stopera Rrahmanija.

Kao i uvijek nadahnut bi mogao biti Hilal Soudani, Alžirac je do sada u derbijima s Rijekom zabio 11 golova. A Rijeka u prvenstvenim utakmicama na Maksimiru nije slavila još tamo od srpnja 2010. godine. Sedam (pre)dugih godina Riječani čekaju na prvenstvenu pobjedu u Zagrebu, no ako su uspjevali u Kupu i Superkupu (tri puta!), zašto be ni baš sada prekinuli taj crni niz?

Činjenica je kako bi pobjeda Rijeke na Maksimiru u potpunosti otvorila utrku za naslovom prvaka jer bi se prepolovila Dinamova prednost na dostižna tri boda, ali i zbog činjenice da su Hajduk i Osijek nakon posljednjih poraza Kekove momčadi smanjile zaostatak za drugom pozicijom na samo jedan bod. Nakon šokantnog poraza u lokalnom derbiju sa slabašnom Istrom, u prošlom je kolu Rijeci na Rujevici sva tri boda oduzeo Osijek pa je Kek čak ponudio svoj mandat na raspolaganje predsjedniku Miškoviću. Ostao je slovenski stručnjak na klupi Rijeke jer je njegova momčad djelovala dobro u tim utakmicama unatoč porazima, a osim slabe realizacije u oba su navrata suci napravili niz kardinalnih pogrešaka u korist suparnika.

  • +3
HT Prva liga, 5. kolo: Rijeka - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kek na Maksimiru želi pozitivan rezultat.

'Kada ideš u goste lideru, neporaženoj ekipi, to je velik izazov. Očekujemo dobru utakmicu i kvalitetnu Rijeku. Znamo težinu zadatka koji nas čeka u Maksimiru. Želimo razmišljati o kvaliteti naše igre. Nakon dvije utakmice bez bodova, naš je cilj odigrati kvalitetan derbi i ostvariti pozitivan rezultat. Dinamova je moć u poziciji na ljestvici i činjenici da još nisu izgubili niti jednu utakmicu. Igraju dobro i kvalitetno. Dinamo je svima u Hrvatskoj izazov i ne vidim zašto ne bi bio i nama. Ovo je samo jedna od 36 utakmica, no izazovna je jer se igra na Maksimiru', uvjeren je Kek.

Rijeka će na Maksimiru biti znatno oslabljena neigranjem ključnih prvotimaca Mišića i Vešovića koji su suspendirani. Dobra je vijest za Keka da mu se na raspolaganje vraća standardni stoper Elez koji je odradio suspenziju, no upitno je kakvo je stanje s ozljedama ofenzivaca Hebera i Acostya. U konkurenciji za nastup kod gostiju neće biti ofenzivni veznjak Matei koji je odbio produžiti ugovor s Rijekom. U četvrtak je uz Keka derbi s Dinamom najavio glavni Rijekin golgeter Gavranović, no on iznenađujuće nije otputovao s ostatkom ekipe u Zagreb. Navodno je razlog njegovog neigranja ozljeda, no poznato je da se radi o igraču koji je krajem ljetnog prijelaznog roka trebao realizirati transfer u Dinamo.

Previše je to izostanaka, praktički polovina prve momčadi Rijeke neće istrčati na Maksimiru. No, ranjeni je lav najopasniji, svjesni su toga i u Dinamu...