priča NORVEŠKog STROJa

Erling Haaland, nogometaš koji ruši rekorde u golovima i zarađenim milijunima: On je nezaustavljiv!

16.04.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Znate li koje su jedine stvari na svijetu koje se ne mogu izbjeći? Smrt, plaćanje poreza i golovi Erlinga Haalanda. Norveški fenomen, monstrum, stroj za golove... samo su neki od nadimaka koji se daju ovom 22-godišnjem mladiću koji je posljednjih godina opčinio nogometni svijet svojom nevjerojatnom efikasnošću, u kojem god klubu igrao

Najnovija vijest o zvijezdi Manchester Cityja koja je ošamutila sportski globus - uz rušenje svih mogućih golgeterskih rekorda poput pet golova Leipzigu u Ligi prvaka - jest ona o rekordnom sponzorskom ugovoru kojeg je Haaland potpisao s Nikeom teškom 223 milijuna eura za desetogodišnju vjernost. Što će tek biti kad dođe na red potpisivanje novog, ili 'podebljavanje' postojećeg igračkog ugovora teško je i zamisliti.

Jednostavno, visoki momak koji stasitošću i sa skoro bijelom kosom izgleda kao da je član kuće Targaryen u serijama 'Igra prijestolja' i 'Zmajeva kuća' bacio je u duboku sjenu sve druge igrače koji obilježavaju današnji nogomet. I ne samo današnji, njegov trener Pep Guardiola nedvosmisleno ga je nakon još jedne ludo dobre izvedbe protiv Southamptona usporedio s dvojicom po mnogočemu najvećih, Lionelom Messijem i Cristianom Ronaldom.

Pep Guardiola mu se divi: Živi da bi bio profesionalac

'On ima nevjerojatan način razmišljanja, glava mu je uvijek na mjestu. Živi da bi bio profesionalac. Kad promaši, žestoko reagira, ali frustracija mu traje pet minuta. Glava mu se brzo vraća gdje joj je mjesto i on zna što treba napraviti', rekao je o svom centarforu veliki trener.

Pritom, uz svu ozbiljnost, rano prikupljeno iskustvo i rutinerstvo koje ga krasi, Haaland i dalje oduševljava svojim pristupom igri. Samo je naizgled nezgrapan, bez lopte skoro flegmatičan, ali kad mu se lopta približi dolazi do detonacije. A radost nakon svakog od 'malog milijuna' golova pokazuje koliko mu je stalo, i da se i dalje sjajno zabavlja u igri, kako je to radio cijelu karijeru, i u norveškom Moldeu, i u austrijskom Red Bull Salzburgu, i u Borussiji Dortmund, pa i sada u Mancherster Cityju. Dovoljno je vidjeti način na koji slavi golove, od 'lotos poze' do deliričnog mahanja rukama. Kao da je još uvijek u školi nogometa u Bryneu u kojem je odrastao.

Zavrti se čovjeku u glavi od statistike Erlinga Haalanda. Krenimo unatrag. U svojoj prvoj sezoni u Manchester Cityju (zaključno s prvim četvrtfinalom Lige prvaka protiv Bayerna) u 39 utakmica u svim natjecanjima postigao je 45 golova! Za Borussiju je odigrao 89 utakmica, pogodivši mrežu čak 86 puta. Prije toga, u Red Bull Salzburgu imao je kratku, ali plodnu epizodu: 29 golova u 27 utakmica. Čak i kao tinejdžer u norveškom Moldeu bio je stroj za golove, zabio ih je 20 u 50 nastupa, jedino u prvoj momčadi Brynea nije postigao ni gola u 16 utakmica. Tu su i nastupi za Norvešku: za A reprezentaciju je skupio 21 gol u 23 nastupa, pa ga samo neka velika nevolja može spriječiti da s vrha skine najboljeg strijelca Norveške svih vremena Jorgena Juvea koji je postigao 33 gola u 45 nastupa. Ukupno, u seniorskoj konkurenciji ima 200 golova u 243 utakmice.

Ruši rekorde kao od šale, a još nema 23 godine

A sve to prije 23. rođendana kojega će proslaviti 21. srpnja. Poigrajmo se usporedbama: Messi je do 23. rođendana postigao 140 golova u 262 utakmice, Ronaldo 102 u 303 utakmice. Čak i kad se pribroje asistencije u toj dobi veliki dvojac zaostaje, Ronaldo ih je skupio 69, Messi 66, ali ni Haaland nije loš s 44. A ima još nekoliko mjeseci 'fore', i pun je želje pa će onda doći i rekordi koje ruši još od juniorskih dana, poput nevjerojatnih devet golova protiv Hondurasa za norvešku U20 selekciju. Sljedeća letvica koju treba preskočiti je ona koju su postavili Andy Cole i Alan Shearer s 34 gola u jednoj sezoni Premier lige. Jasno, 'rušenje' Messija i Ronalda s trona mnogo je kompleksnije, ali malo smo kad imali prilike vidjeti nekoga s takvim osjećajem za gol. Ili, riječima Kevina De Bruynea, Haalandovog suigrača i čestog asistenta u Cityju:

'Erling je van pameti. Uvijek je tu. Ako mu stvorite šansu, on će biti tamo gdje treba'.

No, ako igdje postoji idealno mjesto da igrač poput Haalanda pokaže svoj puni potencijal, onda je to engleski Premiership. Počevši od kvalitete klubova koji tamo igraju, ali još više zbog stila igre koji se u Engleskoj još uvijek dobrim dijelom njeguje. Zato tek treba očekivati super velike stvari od norveškog diva, koji se na Otoku osjeća kao doma. A kako i ne bi kad je tamo rođen. I to kao dijete Premier lige.

Otac Alfie igrao u Engleskoj gdje je Erling rođen

Naime, te 2000. Erlingov otac Alfie igrao je posljednju godinu svog ugovora s Leeds Unitedom, u koji je došao iz Nottingham Foresta. Kad mu se rodio sin, već je postao igrač Manchester Cityja, no to je zbog ozljeda postala posljednja postaja solidne engleske karijere starijeg Haalanda. Obitelj se 2003. vratila u Norvešku, uključujući i malog Erlinga, a Alfie se reaktivirao punih osam godina kasnije, zaigravši za nižerazredni Rosseland iz Brynea, grada u kojem mu je kasnije i sin učinio prve nogometne korake.

No, prije nogometa, Erling se okušao i u drugim sportovima, od atletike preko golfa do rukometa. Rekordi su mu doslovno u krvi, jer je u dobi od pet godina postigao - pazite sad - svjetski rekord u skoku u dalj s mjesta za svoju dobnu skupinu, preskočivši 163 centimetra. Ipak, nogomet je prebrisao sve druge sportske ambicije.

U Bryneu, koji je Haalandov 'hometown' unatoč mjestu rođenja u Engleskoj, Erling je u prvu momčad lokalnog drugoligaša ušao sa samo 15 godina, a premda nije dao ni jedan gol u toj konkurenciji zapazio ga je legendarni Ole Gunner Solskjaer, trener prvoligaša Moldea, i doveo 16-godišnjeg Haalanda u svoj klub. U prvoj sezoni nije previše igrao, ali je već u drugoj, prije punoljetnosti, postao prvi strijelac kluba, zaradivši trenerove usporedbe s Romeluom Lukakuom. Drugi bi rekli da konstitucijom i atletskim osobinama više nalikuje Zlatanu Ibrahimoviću.

  • +8
Erling Haaland Izvor: Profimedia / Autor: SHAUN BOGGUST / AFP / Profimedia

Bilo je to dovoljno za prvi veliki iskorak, stigao je s petogodišnjim ugovorom s austriskim Red Bull Salzburgom, gdje je uistinu eksplodirao i krenule su priče o norveškoj golgeterskoj senzaciji koja postiže golove na tekućoj vrpci, sad već i u Ligi prvaka. Nije onda ni čudo da je već nakon prve sezone krenuo veliki lov najbogatijih europskih klubova. No, obitelj Haaland - kako su objasnili u odličnom dokumentarcu 'Haaland: Odluka života' kojeg je nedavno prikazao i HTV - izvagala je sve ponude i izabrala onu koja možda i nije bila najizdašnija, ali je Erlingu nudila najviše prostora za igru i napredovanje.

Debitantski nastup za Borussiju Dortmund koji se pamti

Za 20 milijuna eura odštete prešao je u njemačkog velikana Borussiju Dortmund. Najava onoga što dolazi naslutila se već u prvom nastupu. Borussia je gubila od Augsburga 1-3, da bi u drugom poluvremenu Haaland zabio hat-trick, i žuto-crni su pobijedili 5-3.

Sad je priča već postala iznimno ozbiljna, a pojava visokog Skandinavca koji razuzdano slavi svaki od desetaka golova koje je zabijao za klub s možda najvjernijom publikom na svijetu postala je opće mjesto europskog i svjetskog nogometa. A kako u tom sportu vladaju velike brojke, tako je bilo samo pitanje trenutka kad će se pojaviti sljedeća ponuda koju neće biti moguće odbiti.

Na Svjetskom prvenstvu nije igrao

I pojavila ih se cijela hrpa, milijuni eura samo su 'frcali', a obitelj je opet skupila glave i dobro odvagala gdje Erling neće ni jednog trenutka provoditi na klupi, i gdje se igra onako kako njemu odgovara. Tko je gledao spomenuti dokumentarac, mogao je čuti sve argumente kojima su se vodili u izboru, i 2022. Erling je postao igrač kluba u kojem je njegov otac završio engleski dio karijere - Manchester Cityja. Ono što se dogodilo u međuvremenu, i što će se vjerojatno nastaviti događati, sad je već u sferi mitologije. Jedino ga je Svjetsko prvenstvo, na kojem nije igrao, privremeno izbacilo iz fokusa, usmjerivši reflektore na Lea Messija, Luku Modrića, Kyliana Mbappea, Joška Gvardiola i druge. No, kad su se nogometaši vratili iz Katra, Haaland je opet postao velika priča.

Kad je norveški stroj za golove dolazio u Manchester City, veliki Alan Shearer je u svojoj kolumni za The Athletic predvidio da će u tom klubu postizati 40 golova u sezoni. Početkom travnja u novom je tekstu revidirao svoju prognozu, jer je Haaland na krilima Guardioline taktike i asistencija svojih veznjaka De Bruynea, Grealisha i Fodena s lakoćom prešao tu granicu. Shearer otvoreno priznaje da mu voda teče na usta gledajući kako City igra, zamišljajući koliko bi u takvoj igri on (ili recimo Harry Kane) zabijao golova.

'Ostane li zdrav, Haaland će nadmašiti rekord Premier lige od 34 gola kojeg dijelim s Andyjem Coleom (trebaju mu samo još četiri gola), a sadašnjim ritmom od 44 gola u 38 nastupa preletjet će granicu od 50. Možda je i to preoprezna prognoza. Tko zna, možda ćemo govoriti i o 60 golova, što je zona Dixie Deana. Zastrašujuće! (...) On je zvijer, doslovno nezaustavljiv, funkcionira na nekim drugim razinama i obara rekorde, ponovo ispisuje pravila o tome što znači biti uspješan u Premier ligi', napisao je Shearer, koji Haalandove golove opisuje skoro kao umjetnička djela.

I nije daleko od istine.