neponovljiva amerikanka

Mikaela Shiffrin najveća je svih vremena, a Ingemar Stenmark je otišao i korak dalje: Bolja je nego što sam ja bio, ali...

19.03.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Kad se u tenisu govori o najboljima svih vremena, svi broje titule Đokovića, Nadala, Federera, a često se ignoriraju Margaret Court, Serena Williams, Steffi Graff, pa i Martina Navratilova s 354 osvojena turnira, skoro 200 više od najuspješnijeg muškarca Johna McEnroea. U skijanju takvih dilema nema, otprije nekoliko dana na vrhu je jedno ime: Mikaela Shiffrin!

Svojim je 87. trijumfom u svim alpskim skijaškim disciplinama Mikaela Shiffrin nadmašila dosadašnjeg kralja, velikog Ingemara Stenmarka, čovjeka s kojim je u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća počela sasvim nova era toga sporta. Sa švedskim genijalcem skijanje je ušlo u svaki dom, a utrke Svjetskog kupa pratile su se kao malo koji pojedinačni sport. Jaka reprezentacija Jugoslavije sa slovenskim skijašima i sarajevske ZOI 1984. tu su zarazu donijele i u ondašnju Jugoslaviju.

Svih ovih godina, još otkako se 1989. ostavio skijanja, Stenmark je bez ikakve dileme bio najveći. No sada ga je Shiffrin skinula s trona, i brojem pobjeda, i lakoćom kojim ih postiže, i psihičkom snagom kojom se izvlačila iz najgorih kriza svoga života i karijere.

Treba, naravno, istaknuti da bi sjajna Amerikanka možda još pričekala s obaranjem Stenmarkovih rekorda da on sredinom osamdesetih nije bio onemogućen u sudjelovanju na velikim natjecanjima poput sarajevskih ZOI jer je novac od sponzora primao izravno, a ne preko saveza. Još više bi vjerojatno pričekala da se danas vozi onoliko utrka koliko se vozilo u Stenmarkovo doba. Možda bi, osim toga, Lindsay Vonn preskočila Šveđanina i prije nje da je ozljede nisu odvele od skijališta. No dolasku Shiffrin na vrh ne može se staviti nijedna riječ zamjerke.

Stenmark: Mnogo je bolja nego što sam ja bio

S druge strane, Shiffrin je do zapanjujućih 87 pobjeda došla u dobi od svega 27 godina i čeka je sigurno još nekoliko sezona, a sama se itekako vidi na ZOI 2026. godine.

Sâm Stenmark - koji se ostavio skijanja s 32 godine - prognozira joj probijanje granice od 100 osvojenih utrka, a u intervjuu za Associated Press nakon što je izjednačila njegov rekord jasno je rekao: 'Mnogo je bolja nego što sam ja bio.'

Ingemar Stenmark Izvor: Profimedia / Autor: HANS T. DAHLSKOG / AFP / Profimedia

'Ona ima sve. Psihički je jaka, ima dobru tehniku i snažnu glavu. Kombinacija svega toga ono je što je čini tako dobrom. Impresionira me i to što jednako dobro skija i slalom i superveleslalom i spust. Ja nikad nisam mogao biti tako dobar u svim disciplinama', rekao je Stenmark.

I to je doista točno i vjerojatno je važan argument zašto je Shiffrin najbolja u obje konkurencije, muškoj i ženskoj. Kad je Stenmark skijao, bio je gospodar tehničkih disciplina, ali ga na spustu nije bilo nigdje, u toj su disciplini vladali neki drugi. Da se u to vrijeme kombinacija skijala kao danas, možda bi superiornošću u slalomu nešto i postigao, ali je činjenica to da brze discipline nisu bile njegov 'par cipela'.

Stenmark već duže vrijeme javno iskazuje divljenje Shiffrin, a i ranije je govorio da je uživa gledati jer 'tako može skijati samo netko tko voli skijanje, tko osjeća snijeg i može se prilagoditi svim uvjetima'. A pritom se nikad nisu upoznali. Dapače, Stenmarka nije bilo ni u švedskom Areu, gdje je Shiffrin oborila rekord, jer je smatrao nepriličnim tamo navijati za nju kad se natječu i švedske skijašice. Naravno da šampionki to nije pokvarilo veselje, uostalom simbolično je došla na prijestolje na skijalištu na kojem je postigla prvu pobjedu 2012.

No mnogo toga povezuje ovo dvoje sportskih velikana, a posebno se često ističe njihova introvertnost. Shiffrin je više puta pokazala da iznimno cijeni Stenmarka i njegovo nasljeđe, premda su joj uzori drugi, među skijašicama Janica Kostelić, a u muškoj konkurenciji Bode Miller, nekad poznat po svojoj neustrašivosti i borbenosti na stazi.

Oboje imaju i po jedan olimpijski kiks u svojim karijerama, Stenmark zbog spomenute kazne, kad osim njega u Sarajevu nije smio skijati ni Marc Girardelli. Shiffrin je pak lani u Pekingu ispala s tri od svojih pet utrka, a u one dvije koje je završila ostala je bez medalje.

Uz nevjerojatan podatak o 35 posto dobivenih utrka, sigurno je čeka još priličan broj pobjeda, kao i obogaćivanje ionako prebogate kolekcije Kristalnih globusa. Ove godine je već osigurala tri, pa će na kraju sezone na policama imati pet velikih i deset malih Globusa. Tko zna, možda joj obnova suradnje s Karin Harjo donese novi napredak, ako je to uopće moguće.

  • +4
Mikaela Shiffrin Izvor: Profimedia / Autor: Jeff PACHOUD / AFP / Profimedia

Mali Kristalni globus u slalomu osvojila je sa 17 godina

No ako postoji išta što i sama Shiffrin i svi koji analiziraju njezino skijanje uvijek ističu, onda je to istinsko uživanje u sportu kojim se bavi već toliko godina. U Svjetski kup uletjela je u dobi od samo 16 godina, još 2012., a već sljedeće sezone osvojila je mali Kristalni globus u slalomu. Bilo joj je samo 17 godina. I taj niz traje sve do danas, a toliko je uspješan da su joj najlošije sezone bile 2020. i 2021., kad je bila 'tek' druga u slalomu i veleslalomu. Tada je pokazala fantastičnu snagu povratka nakon šokantne očeve smrti poslije teške prometne nesreće, zbog čega je devet mjeseci pauzirala od skijanja. A u ovoj, svojoj 11. sezoni, opet briljira s čak 13 pobjeda u utrkama Svjetskog kupa.

New York Times je povodom rekorda Shiffrin objavio sjajnu analizu toga kako joj je to uopće pošlo za rukom. Što je presudilo, pored očitog talenta? Shiffrin je, kaže se u tekstu u američkom listu, izbjegla četiri uobičajene prepreke: ego, ozljede, samozadovoljstvo i vanjske distrakcije. Mnogo je sportaša koji se tome nisu oduprli i njihove karijere su znale i propadati. No kod nje je - tako danas izgleda - sve ispalo savršeno. NYT spominje da je ona svuda i svima otvorena, ma koliko je obožavatelji opsjedali svaki put kad je vide na zimovalištima u Coloradu, pa joj ego očito nije problem. Ozljede su je čudesno izbjegavale, za razliku od mnogih velikih skijašica i skijaša, uključujući našu Janicu.

U svojoj već dugoj karijeri samo je jednom, 2015., imala puknute ligamente koljena koji su je koštali dvomjesečne pauze. Ima tu sreće, ali i vještine, a toga kod Shiffrin ima napretek, kao i opreza. Njezina majka Eileen, koja je važna karika u njezinu timu, kaže da ona nikad ne skija sto posto, nego otprilike 80 posto, bez nepotrebnog riskiranja, pa u tome vidi njezinu dugovječnost.

'Ne želim da me nešto iznenadi na skijama', prenosi Times njezine riječi iz nekog ranijeg intervjua.

Ono što je itekako krasi je želja za napredovanjem i često govori da su joj treninzi draži od utrka. Jednom je izjavila da je za nju savršen dan 10 ili 15 puta proći stazu na treningu. Uvijek traga za novim taktičkim rješenjima, zato se i događa da ponekad dobiva utrke s golemom prednošću. Tko je ikad gledao Stenmarka, sjetit će se njegovog tehničkog savršenstva kojim je znao u drugoj utrci stizati goleme zaostatke, a jednom je s 19. mjesta došao do pobjede.

O posvećenosti Shiffrin skijanju govori - uz broj pobjeda - mnogo detalja, premda se nakon očeve smrti našla u rascjepu. Tada je govorila da joj pobjede donose određenu tugu jer zna da taj trenutak neće moći podijeliti s ocem, s kojim je - kao i s majkom - bila vrlo povezana. No kažu da ju je Roger Federer (opet jedan link prema teniskom svijetu) ohrabrio da slavi svoje pobjede i velika postignuća.

U vezi je s osvajačem dviju olimpijskih medalja

Spomenuta posvećenost priječi je u izlascima, jer kaže da ne može funkcionirati bez dobrog i dugog sna. Osim toga, trenutna ljubavna veza s osvajačem dviju olimpijskih medalja, Norvežaninom Aleksanderom Aamodtom Kildeom, i na tom, emotivnom planu zadržava je na skijalištu.

'Razgovaramo svaku večer, ali rano odlazimo na spavanje, jer nas sljedeći dan čeka toliko toga', izjavila je New York Timesu.

Što dalje? Vratimo se Stenmarku, jer na Eurosportu je dao vrlo jasan savjet: 'Mora naći novu motivaciju. Da biste ostali na vrhu i nastavili pobjeđivati, morate naći nove ciljeve. To nije lako kad ste duže na sceni i kad puno pobjeđujete.'

Ostaje nam čekati njezinu 'stotku', koju joj i Stenmark predviđa, i nove rekorde za koje je teško zamislivo da će ih srušiti netko u skoroj budućnosti.