FA NE VJERUJE

Englezi u šoku zbog blage kazne Srbiji

13.12.2012 u 21:44

Bionic
Reading

U Engleskom nogometnom savezu (FA) izrazili su šok i nevjericu nakon što je UEFA izrekla neočekivano blagu kaznu Srpskom nogometnom savezu za incident u Kruševcu, u listopadu ove godine

Engleska U21 reprezentacija je pobjedom 1:0 protiv Srbije osigurala Europsko prvenstvo, ali utakmica je ostala u sjeni masovnog fizičkog obračuna između igrača i članova stručnog stožera obiju momčadi. Englezi su se žalili i na rasističke uvrede koje su trpjeli njihovi igrači tijekom dvoboja, a Danny Rose je dobio i crveni karton zbog obračuna s gledateljima koji su ga vrijeđali na rasnoj osnovi.

UEFA je nakon opsežne istrage u četvrtak kaznila Srbiju sa samo 80.000 eura i jednom utakmicom reprezentacije U21 pred praznim tribinama. Srpski nogometaši Goran Čaušić, Ognjen Mudrinski, Filip Malbašić i Nikola Ninković dobili su od dvije do četiri utakmice suspenzije, dok su dvogodišnju zabranu rada dobili pomoćni treneri srpske vrste Andreja Milutinović i Predrag Katić. Kažnjeni su i engleski nogometaši - Steven Caulker je dobio dvije, a Thomas Ince jednu utakmicu suspenzije.

'Razočarani smo kaznama za rasizam koje je izrekla UEFA. Budimo jasni, rasizam je neprihvatljiv u bilo kojem obliku i nema mu mjesta u nogometu. Scene u Kruševcu su bile žalosne i ne vjerujemo da izrečene kazne šalju dovoljno jaku poruku. Uvjereni smo da su se naši igrači i treneri ponašali korektno uslijed provokacija, rasističkog vrijeđanja i gađanja pirotehničkim sredstvima i zato smo iznenađeni što su kažnjena i dvojica naših igrača', istaknuo je glavni tajnik FA-a Alex Horne.

Oglasio se i branič Manchester Uniteda Rio Ferdinand, veliki borac protiv rasizma na nogometnim travnjacima.

'UEFA uopće nije ozbiljna glede rasizma. Ovakve kazne neće donijeti ništa. Neće imati nikakv utjecaj na saveze, klubove, navijače i igrače', napisao je Ferdinand na Twitteru.