USPON I BIJEG KK CEDEVITA

Emil Tedeschi u 14 godina na košarku potrošio gomilu milijuna; kako je sve krenulo i zašto je klub preselio u Ljubljanu

05.06.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Vijest kako je napravljena fuzija između dva uspješna košarkaška kluba, hrvatske Cedevite i slovenske Olimpije, u regiji je odjeknula kao bomba. Istražili smo što to zapravo znači za hrvatsku košarku i kakve bi mogle biti posljedice

Kada su u utorak 4. lipnja predsjednici KK Cedevita i KK Petrol Olimpija - Emil Tedeschi i Tomaž Berločnik - u Ljubljani predstavili projekt spajanja klubova, bilo je jasno kako je hrvatska košarka, koja je ionako u jako lošem stanju ili, bolje rečeno, na aparatima, došla u još veće probleme.

Što je pravi razlog čelnog čovjeka Cedevite Emila Tedeschija, većinskog vlasnika tvrtke Atlantic grupa, koja je glavni sponzor kluba, da dio profita tvrtke preseli u Ljubljanu, znaju samo njegovi najbliži suradnici. Jedan od razloga, naravno, tretman je Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i nedostatak dijaloga. Ali to je neka posebna tema…

'Odlučili smo se na spajanje kako bismo postali konkurentniji. Istina, nismo bili zadovoljni odnosom u Gradu Zagrebu. Činjenica je da nismo u Gradu imali tretman u smislu raspodjele sredstava za vrhunski sport, nismo mogli igrati utakmice u svom domu i nismo imali status koji smo svojim rezultatima zaslužili...', kazao je između ostalog Tedeschi. Između redaka je rekao više nego dovoljno.

Kada je onaj službeni dio u pitanju te glavni razlog za to što je Emil Tedeschi praktički preko noći preselio klub u Ljubljanu, a samim time i kapital, ovo je važno naglasiti:

'Sve ovo radimo jer volimo košarku. Stvaramo. Pratit ćete pionirsku, novu, avangardnu djelatnost. Prvi put u Europi dva profesionalna kluba spajaju se preko granice. To nitko u Europi nije napravio. Ovo nitko nikada nije napravio ni u jednom sportu. Ponosan sam i uzbuđen. Ovo nije dolazak još jednog velikog sponzora u Ljubljanu. Ovo nije odlazak kapitala iz jedne države u drugu. Ovo je ravnopravno spajanje dva košarkaška kluba', kazao je predsjednik Cedevite Emil Tedeschi, dodavši:

'Sve se radi zbog publike, a u Ljubljani imamo izvanredne uvjete. Stožice su košarkaški hram Europe. Postoji interes za košarkom jer je Slovenija aktualni europski prvak. To spajanje je toliko uzbudljivo da se sve primjedbe da izdajemo nacionalni interes čine smiješnima. Ne brojimo nikome krvna zrnca, nas samo zanimaju zabava, veselje, pobjede.'

Ukratko, Hrvatska je ovime ostala bez jednog predstavnika u regionalnoj ABA ligi, a do 15. lipnja, kada je u HKS-u rok za prijavu klubova za HT Premijer ligu, neće biti poznato u kojem će rangu igrati novi klub KK Cedevita Junior. Prema pravilniku, nije nemoguće da novooformljeni klub, u kojem će se razvijati mladi igrači za KK Cedevita Olimpija, krene od najnižeg ranga. Takva odluka HKS-a bila bi još jedan udarac za hrvatsku košarku…

'Cedevita je s nekoliko košarkaških entuzijasta podnijela zahtjev za formiranje KK Cedevita Junior i misija mu je rad s mladima na Zagrebačkom velesajmu. KK Cedevita je tamo investirala svoja sredstva i razvila jedan od najljepših košarkaških kampova u Europi i svijetu. Očekujem da će biti razumijevanja da seniorska ekipa novog kluba KK Cedevita Junior igra najjače hrvatsko košarkaško natjecanje, ali to ne ovisi samo o nama', kazao je Tedeschi, veliki zaljubljenik u košarku. Tako se klub koji je postavio nove standarde u hrvatskoj košarci, ali nije uspio dobiti navijače i nije se uspio fuzionirati s Cibonom, preselio u Ljubljanu. Umjesto da prije desetak godina Atlantic grupa sa svojim kapitalom uđe u KK Cibona i s vremenom stvori klub koji bi punio zagrebačku Arenu i koji bi vjerojatno igrao u elitnoj Euroligi protiv Barcelone, Reala, CSKA, Fenerbahčea i ostalih, Grad Zagreb je ostao bez moćnog kluba i još moćnijeg sponzora, bez dobre zarade, a s praznom Arenom Zagreb. Hoće li za to itko odgovarati, teško je reći, ali jasno je da povratka više nema…

  • +7
Konferencija za medije u Ljubljani - spajanje KK Cedevita i KK Olimpija Izvor: Cropix / Autor: Blaz Samec Delo / CROPIX

Kako je i kada sve počelo?

Od 2005. godine, kada je hrvatski poduzetnik Emil Tedeschi sa svojim najbližim suradnicima odlučio uložiti novac u sport u koji je zaljubljen od malih nogu, klub je do ove godine ukupno osvojio 13 važnih trofeja, uključujući pet titula državnog prvaka i sedam titula pobjednika Kupa Krešimir Ćosić. Od malenog lokalnog zagrebačkog kluba Hiron-Botinec, koji je u počecima bio amaterski, uskoro je izrastao moćni prvoligaš kroz koji je prošao velik broj bivših i sadašnjih NBA igrača.

Kada je osvojen prvi trofej?

Na prvi trofej Tedeschi i njegovi suradnici – usprkos potrošenim milijunima kuna i velikom broju poznatih hrvatskih igrača koje su angažirali - čekali su sedam sezona, sve do veljače 2012., kada im je slovenski veteran Matjaž Smodiš, za kojeg kruže glasine da je još uvijek najskuplji igrač u povijesti kluba (nekadašnji igrač moskovskog CSKA, s kojim je bio prvak Europe), donio titulu pobjednika hrvatskog kupa. Tada je krenula serija osvajanja hrvatskih trofeja i nevjerojatna dominacija koju su tek povremeno uspjeli prekinuti Cibona i Zadar. Tijekom nedavne finalne serije između Cibone i Cedevite, koju je Cibona dobila s glatkih 4-0, objavljena je senzacionalna vijest kako Tedeschi seli klub u Ljubljanu. Iako je vijest zvučala kao glasina, ubrzo je postalo jasno da Hrvatska gubi klub i samim time ABA ligaša.

Kako preko regionalne ABA lige do nastupa u Euroligi?

Cilj čelnika kluba uvijek je bio nastup u elitnoj Euroligi, tj. među 16 najboljih i najmoćnijih klubova Starog kontinenta, što bi zasigurno na 15 domaćih utakmica dovelo u Arenu Zagreb velik broj gledatelja željnih vrhunskog sporta. Preduvjet za nastup u Euroligi osvajanje je regionalne ABA lige, a čelnici Cedevite očito su zaključili kako će to lakše napraviti uz fuziju s KK Olimpija nego samostalno. U regionalnoj ABA ligi KK Cedevita bez prekida se natječe od sezone 2008./2009. te su četiri puta stigli do velikog finala i sva četiri puta poraženi. Uz sve to treba imati na umu kako KK Olimpija ima svoju bazu navijača. Sve ono što Cedevita nije dobila u Zagrebu i što nije mogla postići u 14 godina dobila je preko noći u Ljubljani.

Koliko su Emil Tedeschi i Atlantic grupa dosad potrošili milijuna na KK Cedevita?

U razgovoru za N1 televiziju legendarni hrvatski trener Mirko Novosel, čije je mlađi sin Krešimir dug niz godina bio direktor KK Cedevita, između ostalog je kazao kako je 'prije osam godina predložio projekt kojim bi se Cibona i Cedevita ujedinile u jedan klub. Prva momčad te fuzije napadala bi Final Four Eurolige, a druga bi bila mlada', uz dodatak da je prema njegovim informacijama 'u Cedevitu uloženo preko 400 milijuna kuna'.

Prema dostupnim podacima, Atlantic grupa, kao glavni sponzor KK Cedevita, ostvarila je prihode od prodaje od 5,3 milijarde kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja organski rast od 4,2 posto. Pritom je ostvarena neto dobit nakon manjinskih interesa od 244 milijuna kuna, a dio profita – što tvrtka i ne osjeti – Emil Tedeschi odučio je investirati u košarku. Budžet kluba za sezonu koja je upravo završila iznosio je više od 35 milijuna kuna, od čega je na plaće igrača prve momčadi otpadalo između 1,5 i dva milijuna eura. Sada se taj novac seli u Ljubljanu.

Velika baza mladih igrača i zarada od tri milijuna eura na dva NBA igrača

KK Cedevita već godinama – osim što na Zagrebačkom velesajmu ima vrhunske uvjete za trening - osvaja trofeje u mlađim kategorijama, od mlađih kadeta do juniora. No usprkos tome što je kroz klub prošlo više od tisuću djece svih uzrasta, praktički niti jedan domaći igrač nije se afirmirao kroz klub i stigao do dresa hrvatske reprezentacije. Neki su otpisivani kao neperspektivni, pa bi se dokazali u drugim klubovima, a neki su zaustavljeni u razvoju zbog velikog broja skupih američkih pojačanja. Dva najunosnija projekta Cedevite su dva igrača iz Bosne i Hercegovine, Jusuf Nurkić i Džanan Musa. Na spomenuta dva igrača, koji su kao tinejdžeri stigli u Cedevitu i ubrzo su nakon prave sezone u prvoj momčadi otišli u NBA ligu, klub je jako dobro zaradio, gotovo tri milijuna eura. Ideja čelnika je da i dalje ulažu u mlade igrače iz regije koji će igrati u hrvatskoj HT Premijer ligi, od kojih će najbolji dobiti priliku u novom klubu KK Cedevita Olimpija. Tako ispada da će hrvatska košarka razvijati igrače za – Sloveniju.

Apsurd je to koji bi mogao dodatno uzdrmati hrvatsku košarku. Apsurd do kojeg nije trebalo doći da je bilo malo razumijevanja i da je postojao dijalog s Gradom. Ovako je najviše profitirala - slovenska košarka.

  • +19
Četvrta utakmica finala doigravanja prvenstva Hrvatske za košarkaše, Cedevita - Cibona Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX