NOGOMETNI KRALJ

Egipćanin 179. put u dresu reprezentacije!

28.02.2012 u 20:38

Bionic
Reading

Vezni igrač egipatske nogometne reprezentacije Ahmed Hassan (36) u srijedu će postati novi rekorder po broju nastupa za jednu reprezentaciju. U sutrašnjem prijateljskom susretu protiv Nigera odigrat će 179. utakmicu za egipatsku vrstu

Hassan je do sada dijelio prvo mjesto sa saudijskim vratarom Mohamedom al Deayeaom i braničem meksičke reprezentacije Claudiom Suárezom sa po 178. nastupa, no od srijede će biti sam na vrhu.

Hassan je za Egipat debitirao 1995. godine u susretu protiv Brazila, a u dosadašnjih 178 nastupa zabio je 32 gola. Veznjak egipatskog Zamaleka rekord je trebao oboriti u ponedjeljak u prijateljskom susretu protiv Kenije, no Kenijci su umjesto seniorske postali U-23 reprezentaciju, pa je Egipat također zaigrao s 'klincima'.

Hassan je s Egiptom nastupio na osam afričkih Kupova nacija i osvojio čak četiri izdanja. Dva je puta bio najbolji igrač toga turnira, i njegovo rekordno dostignuće posebno je impresivno upravo jer je ostvareno u zlatnom razdoblju egipatskog nogometa. U 'faraonima' nema mjesta za prosječne nogometaše sa starim zaslugama. U klupskoj karijeri je Hassan osam godina proveo u turskoj ligi, a u dvije je godine postigao i 20 golova za Anderlecht.

IGRAČI S NAJVIŠE NASTUPA:

178 - Ahmed Hassan (Egi), Mohamed Al-Deayea (SA), Claudio Suárez (Mek)
169 - Hossam Hassan (Egi)
167 - Iván Hurtado (Ekv), Vitalijs Astafjevs (Lat)
164 - Adnan Al-Talyani (UAE), Cobi Jones (SAD)
163 - Sami Al-Jaber (SA)
157 - Martin Reim (Est)...

Obožavan u Egiptu, ali i u Bruxellesu gdje je ostavio dubok trag