tour de france

Dvostruko slavlje Slovenaca na jednoj od najtežih brdskih etapa Tour de Francea

06.09.2020 u 19:41

Bionic
Reading

Slovenski biciklist 21-godišnji Tadej Pogačar (UAE Emirates) pobijedio je u nedjelju u devetoj etapi biciklističke utrke Tour de France, koja je vožena od Paua do Larunsa u dužini od 153 km, a vodstvo u ukupnom redoslijedu preuzeo je njegov sunarodnjak i jedan od glavnih favorita za ukupnu pobjedu Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Bila je to druga etapa u Pirinejima, a nakon zadnjeg i najtežeg uspona, na Col de Marie Blanque, uslijedilo je 18 kilometara spusta i vožnje po ravnici i na kraju se izdvojila grupa od pet biciklista u kojoj su bili Roglič, Pogačar, prošlogodišnji pobjednik Kolumbijac Egan Bernal (INEOS), Španjolac Mikel Landa (Bahrain-McLaren) i Švicarac Marc Hirschi.

Pobjednik etape odlučen je u završnom sprintu u kojem je Pogačar je prestigao Rogliča, a treći je na cilj stigao Hirschi.

U ukupnom redoslijedu sada vodi Primož Roglič, a zahvaljujući bonifikacijskim sekundama njegova prednost u odnosu na Bernala iznosi 21 sekundu, a na trećem mjestu je Francuz Guillaume Martin (Cofidis) sa 28 sekundi zaostatka.

Pogačar je napredovao na sedmo mjesto, ima zaostatak od 44 sekunde, a dosadašnji nositelj žute majice Britanac Adam Yates (Mitchelton-Scott) pao je na osmo mjesto sa zaostatkom od minute i dvije sekunde.

Na Touru je u ponedjeljak dan odmora.