posao za izbornika

Dva ozbiljna problema u igri reprezentacije sigurno brinu Dalića uoči početka SP-a!

08.06.2018 u 21:45

Bionic
Reading

Pripremne utakmice u ožujku i lipnju prošle su za hrvatsku reprezentaciju s polovičnim uspjehom, a pred Zlatkom Dalićem je rješavanje dva ozbiljna problema uoči početka SP-a: mora popraviti igru u obrani na bočnim pozicijama te igru prema naprijed koja trenutno ne stvara dovoljno prilika...

Hrvatska je pobjedom protiv Senegala u Osijeku popravila dojam svojih priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji te došla do dvije pobjede uz dva poraza u četiri odrađene utakmice, no neke stvari Zlatka Dalića itekako trebaju zabrinuti na posljednjim susretima izabrane vrste.

  • +16
Prijateljska utakmica Hrvatska - Senegal (Osijek, 8.6.2018.) Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Senegal je pokazao koliko je hrvatska ranjiva na bočnim obrambenim pozicijama. Dalić muku muči sa slaganjem obrane, što zbog male minutaže igrača poput Ćorluke ove sezone i umora Dejana Lovrena, što zbog neuvjerljivih bekova, poput Ivana Strinića koji nije briljirao ni ovog petka.

Izbornik pokušava igrati s tri stopera u zadnjoj liniji, a Vidu je iskušao na obje strane, no zasad te bočne pozicije nikako ne funkcioniraju. Mane i Sarri u par su navrata u Osijeku projurili pokraj naših braniča kao da ih nema, a baš s krilnih pozicija su one najbolje reprezentacije svijeta i najopasnije pa su to pukotine koje treba zakrpati pod svaku cijenu, prije nego se Svjetsko prvenstvo zahukta.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Na Europskom prvenstvu prije dvije godine zadnja linija je vrlo dobro izgledala što znači da naši mogu igrati bolje nego što igraju sad i to budi nadu da će u važnim utakmicama ipak stvari doći na svoje, uz malo više koncentracije i bolji taktički dogovor.

Drugi jednako ozbiljan problem je realizacija. Hrvatska ne stvara mnogo izrazitih prilika i to mučenje traje već gotovo dvije godine. U kvalifikacijama naši su tek slabašnom Kosovu utrpali šest komada u jednoj utakmici te Grčkoj četiri, a u ostalima su jako teško stvarali šanse i postizali golove.

U 2018. godini situacija je još gora, jer Kramarićev gol iz penala protiv Meksika te spretna reakcija protiv Senegala, kao i slučajni pogodak Perišića u Osijeku iz slobodnjaka jedini su golovi naše reprezentacije u četiri utakmice, niti jedan nije pao iz izrađene akcije, a nije bilo ni pregršt neiskorištenih izrazitih prilika u tim susretima.

Problem nije samo u napadačima i njihovom postavljanju, već i malom broju onih dodavanja koja u potpunosti otvaranju protivničku obranu i olakšavaju posao ofenzivcima. Također su i krila premalo napravila pa možemo reći da igra prema naprijed definitivno nije štimala. Tako ne bi smjelo biti kad u momčadi imaš igrače poput Modrića, Rakitića, Perišića i Rebića.

Dalić je sigurno sve te probleme već uočio i sada je samo pitanje hoće li pronaći prava rješenja u tjednima koji dolaze. Na Svjetskom prvenstvu će se igrati sasvim drukčiji nogomet, utakmice će biti čvrste i odlučivat će potez ili dva, što bi moglo Hrvatskoj ići na ruku. No, igru definitivno treba popraviti, jer protiv onih najboljih naši moraju igrati puno bolje ako žele imati izgleda pobijediti...