POBJEDNIČKA GENERACIJA

Družina Roberta Mancinija ruši sve pred sobom, ali zvuči pomalo nevjerojatno da su Talijani na Europskom prvenstvu to čekali čak 39 utakmica

Bionic
Reading

U prvoj utakmici Eura, u Rimu je Italija svladala Tursku 3:0, a pobjednička reprezentacija nastavila je neke nizove i uz to postavila svoj najbolji rezultat na ovom natjecanju

Strijelci u talijanskoj pobjedi bili su Merih Demiral (53-autogol), Ciro Immobile (66) i Lorenzo Insigne (79), a to je najveći trijumf neke reprezentacije na otvaranju Europskog prvenstva.

No to nije ni približno sve od Talijana koji su poslije 1805 dana opet zaigrali na velikom natjecanju. Zvuči nekako nestvarno da 'Azzurri' nisu nikada, do utakmice s Turskom, zabili više od dva gola. U svojoj 39. utakmici na Euru sada su napokon tri puta zatresli suparničku mrežu.

Talijanima je ovo i deveta utakmica zaredom u kojoj nisu primili pogodak i još im nedostaje jedna kako bi izjednačili rekord od 10 utakmica bez primljenog gola koji se dogodio između studenog 1989. i lipnja 1990.

Reprezentacija Italije je pod vodstvom izbornika Roberta Mancinija produžila niz bez poraza na čak 28 utakmica. U slučaju da Talijani ne izgube preostale dvije utakmice u skupini protiv Švicarske i Walesa, Mancini će dostići učinak Vittoria Pozza koji je od studenog 1935. do prosinca 1938. na talijanskoj klupi nanizao 30 utakmica bez poraza.

  • +60
Turska - Italija, prva utakmica Eura 2020. Izvor: EPA / Autor: Andrew Medichini / POOL

Posljednji poraz pod Mancinijevim vodstom Talijani su doživjeli u rujnu 2018. u Lisabonu od Portugala (0:1) u Ligi nacija, a potom su nanizali 23 pobjede i pet neodlučenih ishoda.

  • +22
Turska - Italija, navijači Izvor: EPA / Autor: ANGELO CARCONI