PRIZNAJE NEMOĆ

Drugi čovjek MOO-a suočen s neugodnim pitanjem; evo kako oni gledaju na kršenje ljudskih prava sljedećeg domaćina Zimskih igara

  • Autor: D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2021 11:46
  • Objavljeno 14.10.2021 u 11:46
tportal

Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Dopredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates izjavio je u četvrtak da nije u nadležnosti te organizacije baviti se pitanjem poštivanja ljudskih prava u Kini, koja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara u veljači iduće godine

Kina je već nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za ljudska prava o genocidu nad ujgurskom muslimanskom manjinom i drugim etničkim skupinama u provinciji Xinjiang, kao i za postupanje prema prosvjednicima na Tibetu.

Coates, koji je i predsjednik Olimpijskog odbora Australije, rekao je da su ljudska prava važan dio osnovnih načela Olimpijskih igara, ali da MOO mora poštivati ​​suverenitet zemlje domaćina.

'Zadaća MOO-a je osigurati da nema kršenja ljudskih prava u smislu provođenja Igara u okviru nacionalnog olimpijskog odbora ili unutar Olimpijskog pokreta. Nemamo nadležnost otići u jednu državu i reći joj što da radi. MOO nije svjetska vlada, posao MOO-a je štititi olimpijce koji sudjeluju na Igrama, to je u našoj nadležnosti', rekao je Coates.

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. veljače u Pekingu, a Paraolimpijske igre od 4. do 13. ožujka. U ljeto 2008. Peking je bio organizator Olimpijskih igara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!