Sjajni Francuzi

Dream Team rutinski protiv Tunisa

01.08.2012 u 10:12

Bionic
Reading

U posljednjem košarkaškom susretu drugog dana natjecanja za muškarce, SAD je u skupini A Olimpijskih igara s lakoćom svladao Tunis 110:63, kojem je čak i dozvolio vodstvo na samom početku utakmice. Prije njih 'tricolori' su iznenadili Argentinu pobijedivši je 71:64

Poveli su Tunižani sa 8-3, i 14-12, ali je onda cjelokupni Dream Team rekao: Enough! (dosta). Do kraja prvih 10 minuta SAD je poveo 21-15, a do kraja poluvremena 46-33.

To je čak bio i pristojan rezultat za Tunis, ali onda je uslijedila treća četvrtina u kojoj je SAD zabijao u prosjeku malo manje od četiri koša po minuti. S rezultatom 39-14 okončana je treća dionica, nakon koje SAD ponovno pustio gas.

Posljednja dionica okončana je sa svega +9 u korist Amerikanaca (25-16), a u konačnici +47 (110-63).

Apsolutno svi igrači SAD-a upisali su se u strijelce, a najviše su ubacili Kevin Love i Carmelo Anthony, svaki po 16. Treba reći da je Anthony 16 ubacio za svega 12 minuta na parketu.

Najbolji igrači SAD-a LeBron James i Kobe Bryant dobili su poštedu u ovoj utakmici, pa su odigrali svega 18, odnosno devet minuta. Kevin Durat proveo je 23 minute na parketu za kojih je postigao 13 poena, uhvatio 10 lopti pod obručima i podijelio pet asistencija.

Kod Tunižana je Makram Ben Romdhane ubacio 22 poena.

U srijedu je dan odmora za muškarce, a onda slijedi treće kolo u kojem SAD igra protiv još jedne afričke reprezentacije – Nigerije. Derbije 3. kola igrat će u skupini A Litva i Francuska, dok će u skupini B najzanimljivije biti u susretu Brazila i Rusije.

Gotovo ništa nije funkcioniralo kod Argentinaca u utorak, za razliku od nedjelje, kada je momčadi trenera Julija Lamasa sve polazilo za rukom. Osim Manua Ginobilija i Luisa Scole, nijedan drugi Argentinac nije bio dvoznamenkast, a tricaški trojac Carlos Delfino, Pablo Prigioni i Andres Nocioni je iza linije za tri poena kombinirano gađao 0-12. Argentina je u konačnici pogodila svega četiri trice.

S druge strane, Francuzi su bili sjajni iz igre, ali i s crte slobodnog bacanja. Trica im je bila 9-25, dok su na liniji slobodnog bacanja promašili svega dvije lopte. Tony Parker je svojom mirnom rukom u završnici odvukao Francusku do velike pobjede. Ubacio je 17 poena te podijelio pet asistencija za 30 minuta igre.

S druge strane, 26 poena Ginobilija i 16 Scole nije pomoglo Argentincima da nakon gaženja Litve upišu i drugu pobjedu. Francuzima je ova pobjeda jako dobro došla nakon što ih je u 1. kolu deklasirao SAD.

U ranijem susretu skupine A Litva se iskupila za sramotan poraz od Argentine u 1. kolu (102-79), te je rezultatom 72-53 pobijedila iznenađenje Igara Nigeriju. Podsjetimo, Nigerija je London izborila preko leđa Grčke koju je pobijedila u četvrtfinalu kvalifikacijskog turnira.

Linas Kleiza ubacio je 13 poena, a Dariuš Songaila 12 za Litvu, dok su s druge strane po 12 stavili Ike Diogu te Al-Farouq Aminu.

U skupini B očekivane su pobjede upisali Rusi, Španjolci i Brazilci. Rusija je ponovno na krilima Andreja Kirilenka i Aleksa Šveda slavila protiv Kine 73-54. Kirilenko je upisao 16 poena, devet skokova i četiri ukradene lopte, dok je Šved ubacio 14 te podijelio šest asistencija. Kod Kine je Jianlian Yi ubacio 16 koševa i zabilježio sedam skokova i četiri blokade.

Španjolci su nakon pospane prve četvrtine protiv Australije ubacili u brzinu više te do kraja u potpunosti nadigrali svog suparnika. Konačnih 82-70 ne govori dovoljno o tome koliko je Španjolska bila dominantna ako izuzmemo prvih 10 minuta igre.

Pau Gasol ubacio je 20 poena i sakupio četiri skoka, a Fernandez je postigao 17 uz šest skokova.

Recimo i za kraj da je Velika Britanija zabilježila i drugi poraz na turniru, ovoga puta protiv Brazila. Ključne su bile druga i treća četvrtina u kojima su Brazilci napravili +12 i do kraja zadržali prednost za konačno slavlje 67-62.

Thiago Splitter iz San Antonia bio je najefikasniji kod Brazilaca s 21 poenom, dok su kod domaćina Pops Mensah-Bonsu i Nate Reinking ubacili po 13. Lošu je šutersku utakmicu odigrao Luol Deng, zvijezda čikaške momčadi Bullsa u NBA ligi. Kombinirano je iz igre šutirao 13 puta, a pogodio samo tri. No, imao je osam skokova i sedam asistencija, ali to nije u konačnici pomoglo njegovoj momčadi.

OI, košarka (M), 2. kolo:

Skupina A:

Litva - Nigerija 72-53

Francuska - Argentina 71-64

SAD - Tunis 110-63

Redoslijed: 1.SAD 4, 2. Argentina 3, 3. Litva 3, 4. Nigerija 3, 5. Francuska 3, 6. Tunis 2

Skupina B:

Rusija - Kina 73-54

Španjolska - Australija 82-70

Brazil - Velika Britanija 67-62

Redoslijed: 1. Rusija 4, 2. Španjolska 4, 3. Brazil 4, 4. Australija 2, 5. VB 2, 6. Kina 2