nogometna 'imigracija'

Drastične promjene koje će uzdrmati hrvatski nogomet; neki bi se klubovi sljedeće sezone mogli naći u problemima

25.04.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez odlučio je smanjiti broj stranaca u domaćim ligama, a ta bi odluka na snagu trebala stupiti već za sljedeću sezonu. Do sada su klubovi Hrvatski Telekom Prve lige u svojim redovima mogli imati osam stranih igrača izvan Europske unije, a sada se taj broj smanjuje na šest...

Prema nacrtu prijedloga Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) već sljedeće sezone domaćim bi travnjacima trebao trčkarati i golove zabijati osjetno manji broj stranih nogometaša. Naime, do sada su klubovi Hrvatski Telekom Prve lige smjeli imati osam igrača izvan zemalja EU te zemalja koje s EU imaju potpisane određene gospodarske sporazume (Švicarska, Island, Norveška, Lihtenštajn...). U Drugoj ligi taj je limit bio pet stranaca, a u nižim ligama trojica.

Prema novom prijedlogu koji bi uskoro trebao postati i važećim klubovi HT Prve lige imali bi šest, Druge lige tri, a nižih liga najviše dvojicu nogometaša iz inozemstva.

U Hrvatski Telekom Prvoj ligi ove je sezone igralo 289 nogometaša u 10 klubova, a od toga je 116 državljana drugih zemalja, no samo ih je 64 koji su 'službeno' stranci!

Pitanje je kako će se nova odluka, za mnoge drastična, odraziti na odnos snaga u sljedećim sezonama.

  • +3
HT Prva liga, 30. kolo: Inter - Gorica Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Činjenica je da bi ovime domaći nogometaši trebali dobiti dodatan prostor, ali neki će se klubovi ipak naći u problemima. Naime, ove sezone Gorica i Inter imaju po devet igrača koji bi prema novom pravilniku spadali u strance, Istra, Rijeka i Rudeš osam, Hajduk sedam... Dakle, više od polovice klubova HT Prve lige tako će ovog ljeta morati 'rezati' broj stranaca u svlačionici. Problema ne bi trebali imati ostali jer Dinamo i Osijek trenutno imaju po pet stranaca, Lokomotiva je na četiri, a Slaven Belupo na samo dva nogometaša izvan EU!

Još nije definiran status igrača iz zemalja koje imaju potpisane ekonomske sporazume s EU o slobodnoj trgovini i razmjeni. Mahom su to države iz Afrike i istočne Europe, a u nekim su europskim nogometnim ligama njihovi igrači stranci, u nekima nisu i tu postoji podosta prostora za 'proširenje' broja igrača u pojedinim momčadima HT Prve lige.

  • +18
Hajduk - Dinamo, 27. kolo HT Prve lige, 2018/19. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Kako god bilo, u ovom trenutku u HT Prvoj ligi najviše je stranih igrača - po 11 - iz Nigerije i BiH. Iz Brazila i Srbije stiže po osam nogometaša, Sjeverne Makedonije šest, Albanije pet, Gane četiri... Od država iz EU najviše je Španjolaca, osam, a tu je i pet Austrijanaca, četiri Poljaka, tri Francuza...

Zanimljivo će biti sljedeće sezone uz domaćem prvenstvu, možda ova mjera ubrza i pospješi 'proizvodnju' domaćih igrača koji bi, barem deklarativno, ovime trebali dobiti više mjesta u momčadi, a time i minuta na terenu.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 25. kolo, HNK Rijeka - NK Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Kako je u drugim državama? Italija ima kvotu od dva igrača izvan EU, Englezi taj 'problem' reguliraju kroz radnu vizu koju igrač ne može dobiti ako nije imao određeni broj nastupa za svoju reprezentaciju u posljednje dvije godine... Njemačka, Nizozemska, Portugal, Belgija, Norveška, Škotska, Srbija..., nemaju ograničenja što se broja stranaca tiče. No, zato su u Finskoj, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i na Islandu ograničili broj 'stranaca' koji mogu igrati na tri po utakmici, dok je u Mađarskoj to ograničenje pet nogometaša. U Španjolskoj tri igrača u rosteru od 25 smiju biti izvan EU, a u Francuskoj četvorica 'stranaca' smiju nastupiti u utakmici.