DOSAD NEVIĐENO

Drastične odluke EHF-a; bijes mnogih rukometnih nacionalnih saveza i klubova je neizbježan; pa to zaista nije pošteno

24.04.2020 u 17:08

Bionic
Reading

Europska rukometna federacija (EHF) posegnula je za drastičnim odlukama kako bi donekle spasila sezonu, a jesu li one poštene najbolje da sami zaključite

Pandemija koronavirusa napravila je veliku štetu sportu pa tako i rukometu, a EHF je bio suočen s brojnim odgodama te je sada donio odluke kakve nikada nisu donesene u povijesti njihovih natjecanja. Tako su čelnici poništili sve utakmice doigravanja za Svjetsko prvenstvo koje se igra sljedeće godine u Egiptu.

'Otkazani su i kvalifikacijski susreti (play off) za SP 2021. rukometaša. Na temelju konačnog redoslijeda muškog EHF EURO 2020. na Svjetsko prvenstvo u Egiptu kvalificiraju se: Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka, Francuska. Španjolska, Hrvatska i Norveška već su kvalificirane kao tri najbolje rangirane reprezentacije, Danska je tamo kao svjetski prvak', navode iz EHF-a.

Dakle, bez SP-a ostaju Poljska, Rusija, Rumunjska, BiH, Srbija, Sj. Makedonija, Bjelorusija...

Nema ni kvalifikacija za EURO 2020. za rukometašice, a tamo će najbolje plasirane ženske selekcije sa prošlog EURO 2018. iz Francuske. U Norvešku i Dansku slijedećeg prosinca će Francuska, Rusija, Nizozemska, Rumunjska, Švedska, Mađarska, Crna Gora, Njemačka, Srbija, Španjolska, Slovenija, Poljska, Češka, Hrvatska.

EHF je izbirsao i nokaut fazu Lige prvaka za rukometaše te je odredio one koji će sudjelovati na Final Fouru koji će se igrati krajem godine, između Božića i Nove godine

'Liga prvaka neće imati osminu finala i četvrtfinale, a na Final Four koji se igra 28. i 29. prosinca u Kölnu idu četiri najbolje momčadi iz skupina, a to su Barçelona, PSG, Kiel i Veszprem', naveli su iz EHF.

Što se tiče Lige prvakinja Final Four će imati u Budimpešti 5. i 6. rujna. Postoji mogućnost, ako pristane domaćin da se igra Final Eight, no ako ne bude novca, bit će F4 s četiri najbolje ekipe iz skupina ove sezone, a to su Metz, Esbjerg, Györ i Brest.

EHF Kup, u kojem je Podravka Vegeta izborila nastup u polufinalu, otkazan je, odnosno cijela je natjecateljska sezona poništena. Samim time to znači kraj natjecateljske sezone za koprivničke rukometašice jer je i HRS ovog tjedna poništio domaća natjecanja.

Otkazan je i Challenge kup za rukometašice u kojemu je Lokomotiva trebala igrati u polufinalu sa srpskom ekipom Naisom Niš.

Sigurno će ove odluke izazvati bijes kod rukometnih Saveza, ali i onih klubova koji su jednostavno prebrisani iz nokaut faze, a EHF očigledno ne zanima koliko su novca uložili ove sezone da bi bili konkurentni u Europi.

Europsko juniorsko prvenstvo za rukometaše (M20), koje se trebalo održati tijekom ljeta u Austriji i Italiji (Hrvatska je u skupini s Italijom, Slovenijom i Španjolskom), vjerojatno će se organizirati tijekom siječnja 2021. godine uoči ili u vrijeme Svjetskog seniorskog prvenstva u Egiptu. Konačna odluka o tome biti će donijeta u lipnju ove godine na novom sastanku Izvršnog odbora EHF-a.

Europsko kadetsko prvenstvo M18 kojemu je domaćin Slovenijia, odnosno Celje, a bilo je planirano od 13.-23. kolovoza ove godine, (Hrvatska je u skupini s Francuskom, Portugalom i Austrijom), također bi se moglo održati u siječnju sljedeće godine uoči ili tijekom Svjetskog seniorskog prvenstva u Egiptu. Konačna odluka o tome biti će donijeta u lipnju.

Konačnu odluku o datumu olimpijskih kvalifikacija za obje konkurencije donosi Svjetska rukometna federacija (IHF) nakon dogovora s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO).