FINANCIJSKI PROBLEMI

Dramatični apel HOO-a: stanje je neodrživo!

03.03.2014 u 16:03

Bionic
Reading

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop održao je u ponedjeljak, 3. ožujka kolegij s prvim operativcima nacionalnih sportskih saveza

Glavna tema je financiranje programa javnih potreba sporta 2014. i poteškoće u izvršavanju obveze HOO-a prema programima nacionalnih sportskih saveza a koje, prema objašnjenju glavnog tajnika, proizlazi iz neredovitog doznačavanja sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja i sporta za 2013. ali i u prvim mjesecima aktualne 2014. godine. HOO ima 12 milijuna obveza, a oko 30 milijuna sredstava na koja ima pravo, kazao je glavni tajnik Čop i obavijestio tajnike nacionalnih sportskih saveza o svim radnjama HOO kojima se matično Ministarstvo pokušalo uvjeriti u posljedice neredovite isplate novca.

'Hrvatski sport ne živi od danas do sutra. On se pomno planira i ne trpi stanje da nema za zrakoplovne karte sportašu koji putuje na natjecanje ili da se zadužuje. Savez je iscrpio sva vlastita sredstva i tome treba stati na kraj', kazao je jedan od dugogodišnjih sportskih tajnika tražeći koordiniranu zajedničku akciju HOO-a i nacionalnih saveza kako bi dobili uvid u stvarno stanje i razloge neisplate. Stoga je jedan od zaključaka formiranje povjerenstva, predstavnika nacionalnih saveza čiji bi zadatak uz koordinaciju jednog od čelnih ljudi HOO-a, bila zamolba nadležnom ministru otvoreni razgovor o nastalim problemima. U povjerenstvu su Zrinko Gregurek (auto karting) Darko Šimunec (karate), Zdravko Gajski (veslanje) Petar Turković (wushu) Zlatan Kovač (odbojka) i Drago Vrbek (streljaštvo). Kolegij se složio da se u slučaju odbijanja razgovora javnosti na pres konferenciji iznesu sve poteškoće kroz koje prolaze sportaši pojedinačno ali i hrvatski sport u cijelosti.


Tajnici nacionalnih saveza obaviješteni su o uspostavi nacionalnog programa sportaševe karijere nakon aktivnog natjecanja o kojem je govorila Biserka Vrbek, pomoćnica glavnog tajnika za pravne i kadrovske poslove. Tajnik je izvijestio o provedbi javne rasprave o kriterijima za vrednovanje programa sportskih saveza, o izvršenju razvojnih programima za koje je ocijenio da se realizaciju treba poboljšati. Prijedloge saveza očekuju do 23. ožujka u uredu za programe nacionalnih sportskih saveza.

Kolegiju su uz 54 od ukupno 80 glavnih tajnika, nazočili pomoćnici glavnog tajnika Damir Šegota, Siniša Krajač, Ranko Ćetković, Robert Gojević i voditelji pojedinih poslova HOO-a.