NEOBIČNA UTAKMICA

Drama u Torinu: Hrvatska prokockala +24 pa ipak slomila Grke!

08.07.2016 u 23:05

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija plasirala se u finale kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Riju, trijumfom u neobičnoj utakmici protiv Grčke, rezultatom 66:61. Time je u Torinu došla na korak do ostvarenja svog cilja...

Hrvatska reprezentacija upisala je vrijednu pobjedu i nastavila sanjati o nastupu u Riju. U iznimno čudnoj utakmici u kojoj se zaista svašta događalo Petrovićevi izabranici pobijedili su Grčku i tako došli na korak do ispunjenja svog cilja na kvalifikacijskom turniru u Torinu.

Bila je to utakmica ovog petka koju Hrvatska nije mogla bolje otvoriti. Naši su u prvim minutama susreta pogađali iz svih pozicija i prednost je samo rasla. Simon i Bogdanović su trpali trice, Šarić i Bilan zabijali ispod koša i prednost je već nakon pet minuta bila nevjerojatnih +17 (20:3).

Grci su u toj fazi susreta bili potpuno izgubljeni pa je prednost nastavila rasti sve do +24 (37:13), ali zatim je sredinom druge četvrtine Aco Petrović napravio nepotrebnu tehničku pogrešku i vratio protivnika u život. Grčka je nakon toga do odmora igrala bolje i smanjila svoj zaostatak na -10 (34:44), zahvaljujući kvalitetnoj igri Giannisa Antetokounmpa i Perperoglua.

U trećoj četvrtini dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Naše je potpuno stao šut i serijom ubačaja Grčka se potpuno vratila u utakmicu te povela 48:46. No, tada su opet Grci malo stali i naši su slobodnim bacanjima Bogdanovića i Šarića vratili prednost i ušli s 52:49 u posljednju dionicu igre.

Nakon što se vratila iz ponora, Grčka se u posljednjoj četvrtini iz nepoznatog razloga potpuno raspala. Nisu mogli protivnici naših košarkaša zabiti niti iz jedne pozicije i naši su zahvaljujući mirnoj igri te koševima Šarića i Bogdanovića uzeli ponuđeno i stigli do sigurne pobjede rezultatom 66:61, bez drame u samoj završnici.

Daleko najbolji u hrvatskim redovima bio je Bojan Bogdanović s 20 postignutih koševa. Dario Šarić je uz 16 koševa imao osam skokova, a Krunoslav Simon je završio dvoboj s 11 poena i osam skokova. Roko Ukić je bio najbolji asistent (5), a veliki dužnik iz prvih utakmica Miro Bilan je postigao devet poena uz sedam skokova. Kod Grka je najbolji strijelac bio Stratos Perperoglou s 13 koševa.

Hrvatska će u finalu kvalifikacijskoj predolimpijskog turnira igrati protiv Italije koja je u polufinalu pobijedila Meksiko.

Dodatne kvalifikacije za Rio, polufinale:

Hrvatska – Grčka 66:61 (44:34)