VETTEL TRAGIČAR

Drama i skandal u Silverstoneu, Rosbergu nova pobjeda!

30.06.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Nico Rosberg ostvario je svoju drugu ovosezonsku pobjedu na Velikoj nagradi Britanije, na utrci koju su obilježile eksplozije Pirelli guma te nesretno odustajanje Sebastiana Vettela

Svašta smo vidjeli na utrci u Silverstoneu, no još će se dugo pričati o eksplozijama guma koje su se, bez jasnog razloga, dogodile na čak četiri različita bolida. Iako su iz Pirellija najavljivali jačanje konstrukcije svojih guma nakon debakla u Barceloni, čini se da su posao obavili jako loše. U Silverstoneu je dobavljač guma doživio svoj najveći debakl, a loša kvaliteta Pirelli guma izravno je utjecala na poredak u utrci.


Utrka je počela mirno, a onda je krenula drama. Vodeći Lewis Hamilton, koji je u prvih desetak krugova povećavao svoju prednost ispred Sebastiana Vettela, doživio je eksploziju stražnje lijeve gume zbog koje je izgubio gotovo cijeli krug i pao na 18. mjesto.


Isto se zatim dogodilo i Felipeu Massi koji se borio s Adrianom Sutilom za treću poziciju. Nakon Masse, Jean-Eric Vergne je također doživio eksploziju gume, dokazavši da prva dva incidenta nisu bila slučajna, a sigurnosni automobil morao je izaći na stazu. Još nekoliko vozača se žalilo na oštećenja guma, a do kraja utrke još je Sergio Perez doživio eksploziju i tako kompletirao mizeran dan Pirellija u Engleskoj.

Ovakav skandal s gumama, koji je izravno utjecao na rezultate, nije viđen još od one kontroverzne utrke u Indianapolisu 2005. godine, kada je samo šest bolida nastupilo u utrci, a svi na Michelinu morali odustati zbog sigurnosti.

No, eksplozije nisu bile jedina drama. Žrtva je bio i Sebastian Vettel, koji je kao i u Valenciji prošle godine mirno vodio da bi mu otkazao bolid deset krugova prije kraja. S obzirom da mu je Red Bull ostao nasred staze, ponovo je morao sigurnosni automobil na stazu.

To je izazvalo potpuni kaos. Rosberg, Webber i Alonso su iskoristili situaciju i promijenili gume te na svježim Pirellijima osigurali prva tri mjesta na samom kraju, dok se Lewis Hamilton uspio probiti do četvrtog mjesta, ispred Kimija Raikkonena. Felipe Massa također je iskoristio situaciju i na kraju zauzeo šesto mjesto, ispred Adriana Sutila i Daniela Ricciarda, dok su bodove još osvojili i Paul di Resta te Nico Hulkenberg.

U ukupnom poretku prednost Sebastiana Vettela ispred Alonsa se smanjila na 21 bod, a sljedeća utrka vozi se već za tjedan dana na Nurburgringu.

Velika nagrada Velike Britanije, rezultati:

1. Rosberg (Mercedes) 1h32:59.456
2. Webber (Red Bull-Renault) + 0.765
3. Alonso (Ferrari) + 7.124
4. Räikkönen (Lotus-Renault) + 7.756
5. Hamilton (Mercedes) + 11.257
6. Massa (Ferrari) + 14.573
7. Sutil (Force India-Mercedes) + 16.335
8. Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari) + 16.500
9. Di Resta (Force India-Mercedes) + 17.993
10. Hülkenberg (Sauber-Ferrari) + 19.700

Poredak vozača:

1. Vettel 132
2. Alonso 111
3. Räikkönen 100
4. Hamilton 87
5. Webber 87

Poredak konstruktora:

1. Red Bull-Renault 219
2. Mercedes 169
3. Ferrari 168