dijete kluba

Doznali smo zašto je Dinamo baš Cvitanovića odabrao za novog trenera

13.07.2017 u 10:56

Bionic
Reading

Ivajlo Petev smijenjen je samo dva dana prije početka nove sezone. Bratko je bivši, a na njegovo je mjesto uskočio Mario Cvitanović (42) koji će na samom startu nove sezone voditi momčad Dinama. Za mnoge je njegov izbor iznenađenje, no možda je baš on taj koji će ekipu dovesti u red...

Mario Cvitanović dijete je Dinama. Karijeru je započeo u omladinskim selekcijama velikogoričkog Radnika, a za 'modre' je debitirao 1995. godine. Igrao je na lijevom beku, bio je standardni prvotimac, a s Dinamom je u 'prvom mandatu' osvojio pet naslova prvaka, četiri Kupa, te dvije sezone (1988./'99. i 1999./2000.) igrao u skupinama Lige prvaka.

Sljedeće četiri sezone Cvitanović je proveo u Italiji, igrao je za Hellas Veronu, Veneciju, Genou i Napoli, a od 2004. do 2006. nosi je dres nizozemskog Germinal Beerschota.

U Dinamo se vraća u sezoni 2006./'07. i s 'modrima' osvaja trostruku krunu. Posljednje dvije profesionalne sezone (2007./'09.) odigrao je u njemačkom Energie Cottbusu, a potom je odlučio za trenerski poziv.

Odigrao je i sedam utakmica za hrvatsku reprezentaciju, možda bi ih bilo i više, ali konkurencija na lijevom boku bio je Robert Jarni, a pored njega se jednostavno nije moglo...

Završio je trenersku akademiju, dobio sve potrebne licencije i krenuo od početka. U sezoni 2012./'13. bio je pomoćnik Ćiri Blaževiću u Zagrebu, potom je radio u Radniku iz Sesveta kao trener juniora i pomoćnik prvom treneru Dinku Jeličiću... Naravno, potom je dobio priliku i u Dinamu. Jasno je da se njegov kvalitetan rad odmah vidio, Cvitanović je napredovao i trenerski stasao. Povjerenje mu je ukazao i bivši izbornik Niko Kovač, Cvitanović je kao jedan od skauta bio u njegovu stožeru, a surađivao je i s Igorom Štimcem dok je ovaj bio izbormik... Potom je 2015. dobio u ruke momčad Dinama II koji je igrao 2. HNL. Tu je počeo njegov uspon, nakon sezone i pol za nagradu je preuzeo juniorsku momčad 'modrih' s kojom je rasturao u Ligi prvaka.

Tko zna kako bi sve završilo da se nije dogodila katastrofalna administrativna pogreška. Juniori Dinama praktički su izborili četvrtfinale Lige prvaka, no netko je 'krivo brojao' žute kartone. Trener Mario Cvitanović koristio je Matiju Fintića samo sedam minuta u pobjedi 2:0 protiv Anderlechta. Sedam minuta previše jer Fintić zbog žutih kartona nije smio nastupiti, a UEFA je bila rigorozna te je izbacila Dinamo iz natjecanja. A te je sezone uvjerljivo bio najbolja momčad u juniorskoj Ligi prvaka...

I to je jedan od najvećih razloga zašto su se čelnici Dinama odlučili momčad dati u ruke Mariju Cvitanoviću. Baš je on vodio većinu mladih snaga koje su danas u prvoj momčadi. Olmo, Gojak, Benković, Sosa, Lovren, Šemper, Soldo, Brekalo, Moro..., svi su oni bili u juniorskoj momčadi koja je 'harala' Ligom prvaka.

'Bio bih glup kad bih rekao da me zadovoljava vođenje juniora ili druge momčadi. Imam ambicija, ali polako, korak po korak. Treba vremena da sazriješ, stekneš iskustvo, ništa ne želim preko noći, ali kad dođe odgovarajuća situacija, naravno da imam ambicije voditi prvu momčad', kazao je Mario Cvitanović u listopadu prošle godine. Čelnici Dinama nisu zaboravili, dapače, sad kad su se riješili Peteva, bio je i red da priliku dobije netko čije srce kuca za ovaj klub, netko tko je 'unutra', tko zna - barem neke - igrače u dušu. 

Nadamo se samo da Mario Cvitanović neće ostati tek privremeno rješenje, 'vojnik kluba', potrošna roba dok ne naleti neki 'novi Bratko'. Cvitanović je definitivno zaslužio priliku, na njemu je sada da se dokaže. Iako, vremena za neke velike promjene u momčadi nema, mora se osloniti na igrače koje je birao Ivajlo Petev, a to bi mogao biti dvosjekli mač.