sretno, kapetane

Uz Modrićevo rođendansko slavlje, Škoti objavili inspirativnu priču: Kao izbjeglici dostavljao mu je hranu, a onda mu se Modrić 27 godina kasnije odužio prekrasnim poklonom

09.09.2021 u 06:45

Bionic
Reading

Na današnji dan Luka Modrić puni 36 godina. A iako već u 'finim' godinama, Modrić je i dalje jedan od stožernih igrača najvećeg nogometnog kluba 20. stoljeća, madridskog Reala. No, Lukin put do zvijezda, bio je posut trnjem, još od najmanjih nogu

Njegova ratna povijest puno je puta prepričana. Jer kao šestgodišnji dječak morao je napustiti obiteljski dom u Zatonu Obrovačkom, a baš pred tom kućom četnici su mu i ubili djeda Luku, po kojem je i dobio ime.

Dugi niz godina Modrić je sa svojom obitelji živio po zadarskim hotelima, u hotelu Kolovare bio je do 1997., a onda preselio u hotel Iž. Naravno, iz tih je hotela kretao u školu, ali i na treninge, no cijelo je vrijeme u fokusu imao nogometno odrastanje, pa na životne teškoće nije previše ni obraćao pažnju. Iako je Modrićima bilo jako teško.

Naravno, odvojenost, ratno vrijeme, i sve što je pratilo njegovo odrastanje u Zadru, nije bilo ugodno, ali zato je bilo ljudi velikog srca, koji su pokušavali djeci uljepšati te dane.

Pa je tako i Luka primao pomoć od škotske humanitarne udruge koja je osnovana zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, a njen osnivač Magnus MacFarlane-Farrow (53) priznao je kako je Modrić uzvratio.

'Tko bi mogao očekivati da će među brojnom djecom biti dječak koji će izrasti u svjetsku superzvijezdu. A danas možemo slaviti čudesan trenutak u povijesti Marijinih obroka, dva milijuna djece jede u školama', rekao je MacFarlane-Farrow za The Scottish Sun.

'Kad smo prije gotovo 30 godina krenuli na ovaj put, bili smo oduševljeni ljudskom dobrotom i nastavili. Hvala vam svima u ime svakog djeteta za svaki trud, svaki dar, sve jedinstvene stvari koje ste donijeli na stol Marijinih obroka. Nastavimo tako i dalje', pojasnio je Magnus MacFarlane-Farrow.

Magnus je u počecima s bratom Fergusom osobno dolazio u Međugorje i dostavljao pomoć za potrebite. A 2019., povodom desete obljetnice osnutka podružnice Marijinih obroka, došao je u Hrvatsku. I nije mogao ni pomisliti kakvo će ga iznenađenje tamo dočekati.

'Uživali smo u sjajnoj večeri plesa i pjevanja u Slavonskom Brodu, gradu kojega smo posjetili gotovo 30 godina ranije, kad su ga uništili u ratu. Na glavnom događaju u Zagrebu dan poslije dobio sam prekrasan poklon nakon kratkog govora. Jedan volonter dao mi je paket u kojem je bio dres hrvatske nogometne reprezentacije'.

No, to nije bilo sve... Jedna druga stvar cijeloj priči daje posebnu vrijednost.

'Bio sam velik navijač momčadi koja se plasirala u finale Svjetskog prvenstva, ali onda sam vidio da je poklon još bolji. To je bio potpisani poklon Luke Modrića, tadašnjeg vlasnika Zlatne lopte, najboljega nogometaša na svijetu. On i njegova obitelj podržavaju Marijine obroke i zato što su sami bili izbjeglice kad smo supruga Julie i ja tamo dostavljali pomoć'.