NOVO DIVLJANJE NAVIJAČA

Doznali smo kada HNS donosi tešku odluku; evo kakva drastična kazna čeka Hajduk

02.10.2018 u 11:07

Bionic
Reading

Nakon najvećeg hrvatskog derbija između Hajduka i Dinama, koji je na Poljudu završio bez golova (0:0), ipak se najviše pisalo o novom navijačkom incidentu koji je završio teškom ozljedom ruke jednog vatrogasca

Podsjetimo, osim što je na teren ubačen velik broj predmeta, od kojih je jedan u glavu pogodio igrača Hajduka Gyurcsa (navodno komad odlomljenog betona), osim što je ukupno zapaljeno 47 baklji (čak je sudac Bebek tri puta prekidao susret zbog ubacivanja baklji, op.a.), policija je navela podatak kako je zapaljeno deset dimnih bombi, pet bljeskalica (strobova) te kako je eksplodiralo ukupno 17 topovskih udara, od kojih je jedan teško ozlijedio vatrogasca koji je ostao bez dijela prsta te mu je oštećen sluh. Sve to piše u izvješću s utakmice koje je podnio delegat Ante Vučemilović.

Kako smo već pisali, nesretni vatrogasac hitno je prevezen u bolnicu te je podvrgnut kirurškom zahvatu koji je trajao sat vremena i situacija s rukom je zadovoljavajuća.

  • +30
Navijači na utakmici Hajduk - Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Odmah nakon derbija priopćenjem se oglasila i policija:

'Tijekom održavanja javnog okupljanja oko 17:55 sati na stadionu je od pirotehničkog sredstva ozlijeđen vatrogasac koji je prevezen u bolnicu radi pružanja liječničke pomoći. Policijski službenici će na mjestu događaja obaviti očevid i provest će se kriminalističko istraživanje.

Privedene su ukupno 34 osobe uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od čega je zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava uhićeno osam osoba, nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje. Policijski službenici su prije javnog okupljanja oduzeli 12 različitih komada pirotehničkih sredstava. Zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava dvije osobe su u žurnom postupku privedene na Prekršajni sud u Splitu, a sutra će zbog ostalih prekršaja biti privedeno još sedam osoba', piše između ostalog u priopćenju.

No kako god se okrene, jasno je kako NK Hajduk čeka ogromna financijska kazna zbog niza propusta osiguranja, a čelnici 'bilih' najviše strahuju od broja igranja utakmica na svom stadionu bez prisutnosti gledatelja. Čak postoji mogućnost da disciplinska komisija HNS-a Hajduku odredi kako dio domaćih utakmica uopće ne smije igrati na svom stadionu. S obzirom na to da u sljedeće dvije domaće utakmice u HT Prvoj ligi Hajduk kod kuće igra protiv direktnih konkurenata Osijeka i Rijeke, jasno je zašto sa zebnjom iščekuju kaznu iz Zagreba.

Naime, podsjetimo kako je Hajduk već skupio ukupno 86.000 kuna kazni zbog baklji, divljanja navijača i slično. Dakle svaka sljedeća kazna može biti samo veća…

Prema članku 67. Disciplinskog pravilnika HNS-a. klub koji je organizator domaće utakmice bit će, u slučaju nereda koje prouzroče njihovi navijači, kažnjen na sljedeći način:

Članak 67.

  • 1) Klub organizator utakmice na čijem se igralištu, bilo da je vlasnik ili korisnik igrališta, a u vezi s utakmicom, prije, za vrijeme ili poslije utakmice dogode neredi, i gostujući klub čiji navijači prouzroče ili sudjeluju u neredu, bit će kažnjen, u lakšem slučaju:
  • - novčanom kaznom, a u težem ili ponovljenom slučaju:
  • - kaznom igranja na djelomično zatvorenom stadionu;
  • - zabranom igranja 1 - 12 utakmica na svom igralištu ili svim igralištima određenog područja ili - igranjem utakmica na svom igralištu bez prisutnosti gledatelja.
  • 2) Tijelo koje rukovodi natjecanjem može suspendirati igralište za igranje utakmice kluba iz stavka 1. ovog članka, za vrijeme vođenja postupka do donošenja konačne odluke, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.
  • 3) Fizički napad igrača ili službenih osoba domaćeg kluba, gledatelja, bilo domaćeg ili gostujućeg kluba na sudionike igre - igrače, zamjenike, stručne, tehničke ili službene osobe - suce i delegate i veći neredi gledatelja, na ili oko stadiona, prije, za vrijeme ili poslije utakmice, paljenje i bacanje zapaljivih predmeta, nedopušten ulazak na igralište, isticanje natpisa s političkim i drugim zabranjenim sadržajima - smatrat će se prekršajem u skladu sa stavkom 1. ovog članka.

Više informacija OVDJE.

Doznali smo kako će Disciplinska komisija HNS-a na čelu s odvjetnikom iz Zagreba Alanom Klakočereom (disciplinski sudac Prve i Druge HNL, op.a.) o kazni odlučivati u srijedu u Zagrebu, kada će se vijećati o propustima organizatora i gdje će sve gore navedeno, od broja baklji, gađanja igrača pa do teške ozljede vatrogasca, biti na stolu.

Nakon derbija poklopilo se to da je u Opatiji održan seminar ili, bolje rečeno, okrugli stol, a glavna tema bila je pirotehnika na stadionima.

  • +23
Hajduk - Dinamo, 9. kolo HT Prve lige, 2018./19. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL