slabo poznat javnosti

Došao je kao spasitelj i uspio je, a cijene ga i hrvatski nogometaši

19.05.2023 u 22:08

Bionic
Reading

Nogometni trener Jose Luis Mendilibar, slabije poznat javnosti izvan Španjolske, doveden je u ožujku privremeno u Sevillu kako bi ju spasio od ispadanja iz španjolske LaLige, a dva mjeseca kasnije taj 62-godišnji Bask ju je neočekivao uveo u finale Europske lige

Sevilla je u četvrtak navečer u produžetku uzvratne polufinalne utakmice pobijedila Juventus s 2:1, nakon što tjedan dana prije u Torinu odigrala 1:1.

'Ulazak u finale je nagrada treneru koji je uvijek vodio momčadi sa skromnijim ciljevima. Ovo također pokazuje da postoje treneri koji s dobrim momčadima mogu napraviti velike stvari', izjavio je Mendilibar nakon utakmice upitan što za njega znači ulazak u finale.

'Ovo je priznanje svim trenerima, u teoriji malih ekipa, poput mene', dodao je.

Mendilibaru su jedino europsko iskustvo bile dvije utakmice Intertoto kupa 2005. s Athletic Bilbaom, u kojem se zadržao samo četiri mjeseca, no to ga nije spriječilo da nadmudri trofejnog Juventusovog stratega Massimiliana Allegrija.

Štoviše, prošli mjesec je na stadionu Ramon Sanchez-Pizjuan porazio s 3:0 Manchester United u četvrtfinalu, nakon odigranih 2:2 na Old Traffordu.

Mendilibar je suprotnost nadmenih modernih trenera. Utakmice uvijek vodi u trenirci, dok njegovi poznatiji suparnici u odijelima i kravatama plijene pozornost medija. Kada se 31. svibnja u Budimpešti suprotstavi prgavom Joseu Mourinhu, koji je uveo Romu u finale, bit će to trenerski okršaj skromnosti i glamura.

'Mendilibar je poput susjeda kojeg u trenirci sretneš u nedjelju u pekari kada dođeš po kruh', kaže novinar Marce Jaime Rincon.

'Bez glamura, navikao voditi ekipe iz blata, bez umjetnih pripremljenih govora i sofisticiranih sustava, za njega je nogomet nešto jednostavno', dodaje.

  • +20
Europska liga: Juventus - Sevilla (prva utakmica polufinala) Izvor: Profimedia / Autor: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Mendilibar, bivši igrač Athletic Bilbaa, počeo je karijeru u podmlatku Athletica pa vodio niželigaše Basconiju, Aurreru i Lanzarote. Bio je kratko trener Athletica, a zatim i Valladolida, Osasune te Levantea.

Najviše se istaknuo vodeći u LaLigi Eibar, momčad iz istoimenog baskijskog gradića s 27.400 stanovnika, od 2015. do 2021. Momčad iz najmanjeg mjesta u Primeri je u debitantskoj prvoligaškoj sezoni odveo do osme pozicije, a iduće sezone i do četvrtfinala kupa.

Mendilibar je u siječnju 2016. doveo na posudbu hrvatskog veznjaka Josipa Radoševića iz Napolija.

'On je dobar trener. S Eibarom je ostvario odlične rezultate s obzirom da je riječ o malom klubu', kaže Radošević za Hinu.

'I moje osobno iskustvo s njim je bilo dobro i profesionalno. Znao je komunucirati s igračima, treninzi su mu bili zanimljivi, volio je raditi', dodaje Radošević koji je ondje proveo šest mjeseci prije povratka u matični klub.

Radošević, trenutno igrač danskog Brondbya, kaže da Mendilibar 'voli napadački nogomet, čvrst, s dosta intenziteta s loptom i bez nje'.

Iz Eibara je otišao 2021., kada je klub ispao u drugu ligu, a onda prešao u susjedni Alaves. Ondje je dobio otkaz poslije četiri mjeseca, jer mu je momčad bila posljednja u Primeri.

'A ništa, opet ću na zavod za zapošljavanje ako mi Sevilla ne produži ugovor', rekao je nasmiješivši se uoči utakmice s Juventusom.

Niti uslijed euforičnog slavlja igrača i navijača, klupski predsjednik Pepe Castro nije mogao reći hoće li Mendilibar ostati trener nakon 30. lipnja.

No, Sevillin dokapetan, hrvatski veznjak Ivan Rakitić, javno je poručio da igrači vjeruju čovjeku koji ih je podigao iz zone ispadanja na deseto mjesto u prvenstvu.

'Ovdje je došao s velikom željom i energijom. Točno zna što želi od nas. Također je shvatio što je potrebno ekipi. Poštujemo ga 100 posto, jer ovo funkcionira, te se nadamo da će što duže potrajati. Pustite ga da radi', poručio je Rakitić.