SVI DOBITNICI - NEKI SU ČUDO

Đoković najbolji sportaš svijeta; Modrić ipak nije postao prvi nogometaš u povijesti s Laureusom

18.02.2019 u 21:03

Bionic
Reading

Hrvatski kapetan Luka Modrić bio je u konkurenciji za sportaša godine za prestižnu nagradu Laureus, ali ona je otišla u ruke najboljeg tenisača današnjice Srbina Novaka Đokovića

Laureus je prestižna nagrada koja se dodjeljuje od 2000. godine, a nikad nijedan nogometaš nije je uzeo. Nije to uspjelo ni najboljem nogometašu za prošlu godinu Luki Modriću, jer se žiri odlučio za srpskog tenisača Novaka Đokovića koji je tako četvrti puta u karijeri slavio u ovom izboru poslije 2012., 2015. i 2016.

Konkurencija pobjedniku Đokoviću i Modriću bili su još Lewis Hamilton (Formula 1), Eliud Kipchoge (maraton), Novak Đoković (tenis), LeBron James (košarka) i Kylian Mbappe (nogomet).

Podsjećamo, Luka je proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji, nakon čega je dobio još mnoga individualna priznanja, od kojih svakako treba izdvojiti Uefinu i Fifinu nagradu za najboljeg na svijetu, te Zlatnu loptu. Bio je srebrni na SP- u Rusiji s reprezentacijom te europski prvak s Realom. No sve to nije bilo dovoljno...

S druge strane Đoković se prošle godine vratio u staru formu što je potvrdio osvajanjem Wimbledona i US Opena.

'Laureus nagradu želi osvojiti svaki sportaš, i samim tim, za mene to priznanje predstavlja veliku čast. Činjenica da sam večeras među velikim brojem sportskih velikana i što sam u prilici slušati o izuzetnim stvarima koje Laureus čini diljem svijeta, daje ovoj nagradi posebno značenje. Prošla sezona je bila nevjerojatna za mene, oporavio sam se od ozljede i sa uspjehom odigrao Wimbledon i US Open, i to je nešto čega ću uvijek sjećati. Oduševljen sam i želio bih se još jednom zahvaliti Akademiji Laureus na velikoj podršci', rekao je Đoković.

  • +8
Sportska nagrada Laureus 2019. Izvor: Pixsell / Autor: ALEXANDER SCHEUBER/DPA/PIXSELL

Najbolja sportašica je Simone Biles. Američka gimnastičarka postala je prva koja je osvojila četiri svjetska zlata u višeboju i to nakon što je uzela predah od čak 14 mjeseci poslije Igara u Riju 2016. kada je također dobila Laureus.

Momčad godine je francuska nogometna reprezentacija koja je u Rusiji osvojila naslov svjetskog prvaka nakon što je u finalu pobijedila Hrvatsku 4:2.

Najbolji sportašica/sportaš u konkurenciji ekstremnih sportova je američka snowboarderica Chloe Kim koja je prošle godine sa samo 17 godina osvojila zlato na X Games (SuperPipe) i Zimskim OI (Halfpipe).

Nagradu 'Sportski duh' dobila je skijašica Lindsey Vonn koja je osvojila sve što se moglo osvojiti u njezinom sportu te se nedavno umirovila. Amerikanka se rasplakala kada je stupila na pozornicu.

Najveće otkriće je japanska tenisačica Naomi Osaka koja je postala prva azijska igračica koja je došla do broja '1', a u 2018. sve je iznenadila trijumfom na US Openu.

Laureus za izvanredno postignuće dobio je kenijski atletičar Eliud Kipchoge koji u slavio na Berlinskom maratonu 2018., tako što je srušio svjetski rekord za minutu i 18 sekundi (2:01.39).

Najbolji sportaš/sportašica s invaliditetom je Henrieta Farkašova. Slovačka slabovidna paraolimpijka je na Igrama u Pjongčangu osvojila četiri zlatne medalje (spust, super G, superkombinacija i veleslalom ) te srebro u slalomu. Čudesno! Cijela dvorana u Monacu podigla se na noge.

Najsportskiji trenutak godine je jedina nagrada za koju se moglo glasati, odnosno o njoj su odlučivali navijači diljem svijeta. Dobio ju je 69-godišnji kineski penjač Xia Boyju koji se popeo na Mount Everest iako je imao dvostuku amputaciju nogu.

Laureus za povratnika godine dobio je američki golfer Tiger Woods koji je poslije svih privatnih problema vratio na vrhunsku razinu.

Nagrada za životno djelo otišla je u ruke nogometnog trenera Arsenea Wengera. Francuski stručnjak koji je na klupi londonskog Arsenala stigao do tri naslova prvaka i sedam FA kupova.

Na svečanosti u Monte Carlu dodijeljeni su 'Laureusi' u 12 kategorija među kojima se ističe i ona za društvenu dobrobit koju je dobila indijska fondacija Yuwa koja se uključivanjem djevojčica u sport bori za njihovu bolju obrazovanost.

Inače, Laureus kao sportašica godine 2006. osvojila je Janica Kostelića, te Goran Ivanišević 2002. kao povratnik godine.

  • +3
Novak Đoković na Australian Openu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.